Ten utwór został doceniony przez użytkowników. viola arvensis Opublikowano 7 Listopada 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2023 Ze wszystkich smutków, które cię dopadły, najcięższe te są, o których wciąż myślisz. I choćby leżały na sercu ci skałą, ty swą radość życia, ciągle możesz wyśnić. Bo w każdej minucie jest pierwiastek dobra, i tylko otworzyć na niego się trzeba. Gdy świat stoi piekłem, goryczą i żalem, podnieś wyżej głowę, i patrz w stronę nieba. Gdy patrzysz się w niebo, to niebem się dzielisz, nie myślisz o sobie, ponad to się wznosisz. I z każdego bólu, cierpienia i smutku, doświadczenie, wiedzę i mądrość wynosisz. Niełatwa to droga, akceptować wszystko, porzucić swe ego, śmiać się z doczesności. Lecz kto posmakuje raz takowej mocy, nigdy nie porzuci tej drogi wolności. 13
FaLcorN Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2023 @viola arvensis źródłem dobrego pisania jest mądrość pozdrawiam (Horacy'm)
andrew Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2023 @viola arvensis Bóg drogą do wolności. 2
viola arvensis Opublikowano 7 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2023 @FaLCorneL dziękuję za odwiedziny, pozdr. @andrew tak nie inaczej ! Pozdr.
Nefretete Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2023 @viola arvensis Tak! To prawda. Wiem, o czym piszesz! Pozdrowienia przesyłam 1
viola arvensis Opublikowano 7 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2023 @Nefretete to mnie cieszy Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @violetta tak jakby 1
Nefretete Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak jest w istocie, co nasze myśli z Ego. Aby żyć, trzeba wpierw umrzeć, by narodzić się na nowo. A to znaczy, że wchodzimy na inny stopień świadomości, w jakim nie będziemy bać się śmierci. Oddając swój dowód osobisty, poznajesz za życia! Pełną tożsamość. Jest też przestroga przed tą drogą, że do końca życia człowiek będzie sam. Plusy również są. Pozdrowienia! 1
viola arvensis Opublikowano 7 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2023 @Nefretete zgadzam się w 100%. Miło gościć świadomego człowieka!
poezja.tanczy Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2023 @viola arvensis Lubię taką filozofię dobra Po mojemu, Oby dalej, I do następnego Pozdrowienia najlepsze 1
viola arvensis Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2023 @poezja.tanczy zawsze miło jest czuć się rozumianą :) 1
error_erros Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2023 @viola arvensis Widzę, że wszystkim tutaj zebranym bardzo podoba się wymowa Twojego wiersza. Gratuluję, ale czuję potrzebę, by wyrazić swoje stanowisko - opozycyjne ;D Proszę o wybaczenie, ja totalnie nie czuję tego rodzaju poetyckiego coachingu. Nudzi mnie niesamowicie tego rodzaju pozytywność. Nie mam nic do Twojego wiersza, tylko ogólnie do takiego "vibe'u" - chcę, żeby to było jasne ;> Tak tylko chciałem pomarudzić, żeby nie było za słodko ;P 3
viola arvensis Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2023 @error_erros spokojnie, możesz marudzić u mnie do woli. "Szczypta pieprzu" jeszcze nikomu nie zaszkodziła ;) Pozdr. 1
Nata_Kruk Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... :)... poprawiasz mi humorek taką treścią.! Pozdrawiam serdecznie. 1
viola arvensis Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2023 @Nata_Kruk no io to chodzi ! Mnie to cieszy niezmiernie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2023 Wiesz, kiedyś napisałem wiersz, w którym znalazły się wersy: Wszystko życia jest ozdobą, jeśli dostrzec rzeczy sens... Teraz, gdy czasami do niego wracam, myślę o ludziach zamkniętych w obozach koncentracyjnych, poddawanych torturom, o dzieciach, które się w nich urodziły i często umarły, o innych przypadkach ludzi i stworzeń znajdujących się w różnych dramatycznych sytuacjach i wtedy gdy prześlizguję się przez te wersy zaczynam mieć poważne wątpliwości. Czasami zastanawiam się czy miałem prawo tak napisać. Mam nadzieję, że dobrze mnie zrozumiesz. Twój wiersz jest pełen optymizmu i nadziei i w przeciwieństwie do kolegi powyżej, chciałbym takich wierszy czytać jak najwięcej, jednak ta drzazga, którą też ten wiersz we mnie poruszył, drażni niesamowicie. Pozdrawiam serdecznie :) 1
viola arvensis Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2023 (edytowane) @Sylwester_Lasota wiem i rozumiem o czym piszesz, jednak poezja rządzi się swoimi prawami, tak jak każda inna sztuka. I pomimo calego zła, które działo się, dzieje i będzie działo, każdy ma prawo w chwili natchnienia, wyspiewać, wymalować, wyrzezbic czy napisać, tak jak mu zagra w duszy. Wszystko co złe na tym padole łez, skończy się szybciej niż nam się wydaje a Światło , które w sobie nosimy jest wieczne. I myślę, że gdybym pisała powiedzmy o tych nieszczesciach i dramatach, które mnie w życiu spotkały, to pogrążyłabym się w nich bez reszty i taką energię niosła światu. Wolę pielęgnować tę pogodę, którą daje mi Bóg dzisiaj, bo któż to wie, co jutro jest mi przeznaczone... Pozdrawiam serdecznie ! Edytowane 8 Listopada 2023 przez viola arvensis (wyświetl historię edycji) 1
Leszczym Opublikowano 10 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2023 @viola arvensis Ja też zgłaszam mini votum separatum, ale w zakresie ego. Miałem przyjemność przeczytać wstęp do prac Junga między innymi na temat ego. Ego jest nieodłączną cechą każdego człowieka. W pewien sposób jego motorem, więc jak to tak z tym walczyć? Bez ego nawet tutaj 90 % wierszy by nie powstało :))
viola arvensis Opublikowano 10 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2023 @Leszczym jeśli nie jest rozdęte i napompowane to źle. Nie trzeba się o nie zbytnio troszczyć ;)
Leszczym Opublikowano 10 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2023 @viola arvensis Faktycznie najgorzej jest może wtedy gdy ktoś ma ego, a nie ma dokonań. Jest wtedy coś ze zgrzytu. Ale odwrotna sytuacja też jest przecież bardzo niepożądana. Uważam, że jak najbardziej o ego trzeba trochę dbać, bo inaczej nie ma nas... No ale może faktycznie ja akurat mam z własnym ego jakiś problem...
Rekomendowane odpowiedzi