Bożena De-Tre Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 Wierszyk do przedszkola. 1) Co chcesz mi dzisiaj powiedzieć Ojczyzno moja zdradzona? Łuną zbyt często znaczona, krwią przodków i bólem mym. 2) Rozkwitasz w szalonym pędzie. Ale nie Twoje to kwiaty. Krzyżówki kwiatów nieznanych psują Twój polski smak. 3) Rozumiem, że jesteś Matką. Pojemne jest serce Twe. Ale skup się nad dziatwą, co zawsze z Tobą jest. 4) Że jesteś gościnna rozumiem… i szanuję Cię za to. Tylko materiał (kołderka) zbyt krótki(a), by wszystkich ogrzać nim. 5) Granic stawiać nie musisz. Też nie chcę - szanuje to (wolę bez). Tylko ucz polskie dzieci rozróżniać dobro i zło. 6) Abecadło utrwalaj. Znaczenia przypominaj. Imię Ojca i Syna niech polski wydźwięk ma. 7) Przypomnij o poezji ukrytej w żuczku czy chrząszczu. Chrząszcza niewielu pamięta. Ukrył się w trzcinie gdzieś. 8) Ty próbuj go przywołać Bez bólu i bez łez. Chrząszcz brzmi w trzcinie powtarzaj Niech każde dziecko wie. 3
viola arvensis Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 @Bożena De-Tre ważny, wartościowy przekaz.
Wiechu J. K. Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Bożena De-TreTen wiersz, powinien być dodany do następnego wydania elementarza. Pozdrawiam! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Bożena De-Tre Opublikowano 15 Września 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 @Wiesław J.K. Może nie aż tak….ale z dziećmi ćwiczymy i jest fajna zabawa-:)dziękuje Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Wiechu J. K. Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Bożena De-TreŚwietnie! Dzieci są wrażliwe i szybko się uczą.
Rekomendowane odpowiedzi