Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich!

Kilka razy natknąłem się na tym Forum na wiersze pośrednio lub bezpośrednio traktujące o sprawach politycznych lub, nazwijmy to "historio - politycznych". Komentarze w wielu przypadkach były dość ostre... Jakoby to poezja powinna "dać sobie spokój" z komisjami śledczymi, wojnami etc.

Toteż pada pytanie: czy rzeczywiście "polityczna" strona homo sapiens winna być odseparowana od poezji???

Czekam na wasze opinie! >

Opublikowano

Może to przez to, że teraz wszystko można, że nie ma żadnych ograniczeń. Media, czwarta władza, dzień zaczynamy Wyborczą, kończymy Dziennikiem, w międzyczasie wiadomości co pół godziny w radiu, jakiś dowcip w pracy, rozmowy w knajpie, przekleństwa na ulicy - mamy dość. Rano czytam: Rydzyk-nowa partia-koalicja LPR..z.PiS(?!!!?) i już gazeta zalana kawą!!!
Nie chcemy chyba zalewać klawiatury?
Z drugiej strony przecież te tematy muszą być poruszane, musimy uczyć się tolerancji, żyjemy w Polsce, a jakbyśmy chcieli uciec od wszystkich afer, polityki, całej historii. Rzeczywiście brak naszej poezji uniwersalizmu, to historia zweryfikowała poglądy artystów. My możemy jednak pomóc wyjść z tego błędnego koła, odwołując się do przeszłości, tworząc nowy uniwersalny wymiar sztuki.
Zakręciłam się chyba troszeczkę. Jednoznacznej opinii nie wyrażę.
A może po prostu czujemy się dziwnie czytając "Lepper" , tam gdzie prymitywizm występować nie powinien..

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

polityka to najgorsza franca na świecie... a w ogóle , co to jest? gdzie by się człowiek nie obejrzał, banda cwaniaków przy korycie, ot i polityka! Jeden cwańszy od drugiego robi idiotę z bliźniego swego. Kiedy tylko lekko się nad tym zastanawiam, już mi ciarki po grzbiecie... więc myślę sobie: idź ty lepiej koziołeczku do swojego pacanowa. porymować.

Lef-apolity-ski

Opublikowano

Poezja polityczna kiedyś miała sens. Patrzcie na Barańczaka. Najlepiej polecam "napisane po ciemku", czy cokolwiek z tomiku "tryptyk z betonu zmęczenia i śniegu". Doskonała lektura. Jak jest dziś? niech ktoś napisze dobry wierszyk polityczny, albo umiesci mi tutaj jakis odsylacz. Bede mogl powiedziec cos wiecej.