Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

bez gotowości bojowej

Rekomendowane odpowiedzi

@Somalija

Trochę o mojej skromnej osobie: jam Łukasz Wiesław Jan Jasiński herbu Topór, moim przodkiem jest niejaki Jakub Krzysztof Ignacy Jasiński herbu Rawicz, mason, poeta i jakobin i to nie z jakiejś tam gałązki, tylko: z grubego pnia drzewa genealogicznego, moi przodkowie przed Drugą Wojną Światową mieli dworek w Jasionce niedaleko Rzeszowa - teraz jest tam lotnisko - przerzut broni na Ukrainę, natomiast: moi przodkowie po kądzieli ukrywali żydów w spiżarni-ziemiance, wieś: Piotrkowice niedaleko Skuł, gmina: Żabia Wola, województwo: mazowieckie, tak: jestem twórcą Tajnego Ruchu Oporu (patrz: proza poetycka - "Tajny Ruch Oporu"), jeśli chodzi o rosyjską Grupę Wagnera*, to: dla równowagi dodam, że istnieje również amerykańska grupa najemników - to też bandyci, mordercy, kryminaliści i złodzieje, oto oni: Academi, poprzednia nazwa: Blackwater USA - amerykańskie wojsko prywatne, istnieje jeszcze Polski Korpus Ochotniczy, który walczy po stronie Ukrainy, nomen omen: o tym generał Roman Polko milczy, kończąc: Druga Rzeczypospolita Polska miała Szwadrony Śmierci (patrz: proza poetycka: "Szwadrony Śmierci"), a Pierwsza Rzeczypospolita Polska miała Lisowczyków.

*Richard Wagner był niemieckim kompozytorem, który był uwielbiany przez nazistów - narodowych socjalistów, de facto: Niemców i nadal istnieje jeszcze OUN-UPA pod maską pułku Azow - to nic innego jak nazistowscy Ukraińcy - wielbiciele Stepana Bandery, tak, to nie jest nasza wojna - Słowian, jestem po stronie Wojska Rzeczypospolitej Polskiej, dokładnie: Wojsk Lądowych, Sił Powietrznych, Marynarki Wojennej, Wojsk Specjalnych, Wojsk Obrony Terytorialnej, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu i Polskiego Państwa Podziemnego - Armii Krajowej, Batalionów Chłopskich (nie mylić z Armią Ludową - komunistami) i Narodowych Sił Zbrojnych, a teraz idę robić obiad i będę oglądał serial - "Wojenne dziewczyny", miłego popołudnia.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)

@Łukasz Jasiński Bardzo Ci dziękuję za obszerny komentarz. Wszystko, oprócz wątków biograficznych jest mi znane... 

Ja noszę białoruskie nazwisko, też z herbem, po kądzieli mam skandynawskich przodków, dalekich lecz kształt mojej czaszki jest rzadko spotykany wśród Słowian, więc geny się odezwały. Żyję na terenie Polski, piszę skromne wiersze o miłości... 

Ja już po obiedzie, czytałam kiedyś coś o wojennych dziewczynach, ja jadę na przejażdżkę rowerową... Pozdrawiam

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Somalija

Wiem, przecież masz zdjęcie na profilu, a moje zdjęcie już widziałaś "Na granicy frontu" - jestem blondynem o brązowych oczach (nomen omen: ludzie, którzy mają brązowe oczy - są bardzo inteligentni, sama możesz sprawdzić), jeśli chodzi o kształt czaszki i rysy twarzy - mam typowo słowiańskie, zresztą: nic nie mam do ukrycia, moja świętej pamięci prababcia to Bronisława Grabarczyk z domu Słupek, moja świętej pamięci babcia to Irena Kordys z domu Grabarczyk (wyszła drugi raz za mąż i przybrała nazwisko: Płaska), a moja mama to Katarzyna Jasińska z domu Kordys*, poza tym: w tych czasach kształt czaszki i rysy twarzy nie mają żadnego znaczenia, najważniejsze są geny, moje geny to: polskie (szlachecko - słowiańskie), węgierskie i żydowskie (ze strony prababci), jeśli ktoś posiada tylko jedne geny - jest słaby pod względem psychicznym i fizycznym (tak jak u rasowych psów, mieszance i kundelki są zdrowsze o tych rasowych), jeśli chodzi o pochodzenie po mieczu, to: serdecznie zapraszam na "Samoedukację" - tam znajdziesz monografię "Historię rodu Jasińskich..." (możesz ją kupić przez internet), podstawą znajomości historii jest znajomość własnych przodków, denerwują mnie ludzie, którzy uważają, iż są fachowcami od historii, a o własnych przodkach nic a nic nie wiedzą.

*Kordys to nazwisko pochodzenia węgierskiego

Jeśli chodzi o serial "Wojenne dziewczyny", to: głównymi bohaterkami są żołnierki Armi Krajowej - warszawianka z Czerniakowa - blondynka (nomen omen: sam jestem z Czerniakowa - Dolny Mokotów, a na świat przyszedłem na Górnym Mokotowie - Madalińskiego, moja historia jest mocno skomplikowana przez zawieruchy wojenne, iż w kończy moi przodkowie po mieczu wylądowali na Opaczy Małej, gmina: Michałowice, województwo: mazowieckie, wspominałem już chyba o dworku w Jasionce zniszczonym przez Niemców?), szlachcianka z dobrego domu - brunetka i żydówka, która została uratowana przez te dwie z Getta Warszawskiego - wszyscy uważają, że jest Polką, mówiłem już: w tych czasach kształt czaszki i rysy twarzy nie mają znaczenia? Najbardziej do gustu przypadła mi warszawianka - blondynka z Czerniakowa...

I już po obiedzie: gotowane ziemniaczki bez soli, smażona mortadela na oliwii w sosie pomidorowym i zielone oliwki bez pestek, a brązowe oczy

"Symbolizują silną osobowość oraz przywódcze cechy. Jednocześnie są to osoby o radosnym usposobieniu, temperamentne i aktywne. Cechuje je opanowanie i wytrwałość w dążeniu do celu."

źródło: Internet

Łukasz Jasiński 

@Łukasz Jasiński Pozwolę nie zgodzić się z opowieścią o brązowych oczach, nie dla tego, że sama mam inny kolor, ale dla tego bo wg niej cała Afryka byłaby inteligentna,  przywódcza... eh, 

Nie wiem, czy białoruscy bojarowie, ich herb i proporce, a także miejsce o nazwie od mojego nazwiska, jakoś pomagają mi w życiu... ale możesz być spokojny, że biorę się czasem za wiersze z historią i prahistorią w tle, bo ją bardzo szanuję i jest to moje hobby... a historię swojej rodziny też znam.

Latem do obiadu staraj się jeść świeże pomidory, ogórki, sałaty... 

A, blonynka z filmu, cóż mężczyzną jesteś więc to nic nadzwyczajnego, raczej naturalne...

@Łukasz Jasiński Z przejażdżki...

@Somalija

Jeśli chodzi o brązowe oczy, to: podałem źródło, poza tym: nie będę w nic wnikał, a swój własny punkt widzenia na temat prehistorii opublikowałem w eseju "Nowatorska metodologia badawcza", nie istnieje coś takiego jak "białoruscy bojarowie", tylko: "ruscy bojarowie", otóż to: Ruś (mogą być różne przymiotniki jak Czerwona, Kijowska i Wołyńska) została zdominowana przez Wielkie Księstwo Litewskie i po realnej Unii Lubelskiej wielu możnowładców otrzymało szlachectwo z rąk Korony Królestwa Polskiego, stąd: ruscy bojarowie - Białoruś jako byt państwowy powstała dopiero podczas okupacji nazistowskich Niemiec, potem: komunistycznej Rosji i były to de facto byty autonomiczne, dlatego też: z powodu braku korzeni tożsamościowych - na Białorusi panuje dyktatura, jeśli chodzi o jedzenie: będę jadł co chcę (przeważnie ze słoików), uważasz, iż mam czas na gotowanie? Mam na głowie dwadzieścia cztery metry kwadratowe lokalu socjalnego, opłaty: czynsz, prąd, śmiecie, abonament i ratę kredytu, dodam jeszcze: zakupy i mój wolny czas ma polegać na przyziemnych sprawach - praktyce błędnego koła - śmiertelnej rutynie? Mam zrezygnować z pasji i z dbałości o własne Ciało, Umysł i Duszę (CUD - trzy pierwsze litery) na rzecz bycia niewolnikiem wolnego rynku i różnych systemów (państwowego, samorządowego i kościelnego)? O! Liberum Veto! Kończąc: jeśli jakaś dziewczyna chciałaby ze mną zamieszkać, to: serdecznie zapraszam na esej "Warunki", dziękuję za rozmowę i było mi bardzo miło.

Łukasz Jasiński 

@Somalija@Somalija @Łukasz Jasiński@Somalija @Łukasz Jasiński@Łukasz Jasiński@Somalija

@violetta Nie, jeżdżę cały rok... 

Nie ucz mnie historii mojej rodziny... daj pradziadom ich przezwiska...Tamte tereny po drugiej wojnie światowej zostały włączone do ZSSR, teraz powstają ram zasieki przeciw czołgom... Nie wszyscy mają linię ewolucji od samego Adama... niektórzy to zwykłe kundle...

A co do szukania dziewczyny do zamieszkania razem... to nie ten portal

Edytowane przez Somalija (wyświetl historię edycji)

@Somalija

Bariera powstaje przeciwko wojnie hybrydowej wywołanej przez dwóch psychopatów pochodzenia żydowskiego: Włodzimierza Putina i Aleksandrę Łukaszenkę, zresztą: Włodzimierz Żełeński (zgodnie z zasadami polszczyzny, obce imiona i nazwiska należy spolszczać) też jest pochodzenia żydowskiego i chodzi o bezpieczeństwo Narodu Polskiego i Państwa Polskiego - przed nielegalnymi imigrantami, legalni imigranci mogą bez problemu przejść przez graniczny punkt kontrolny, nie wiem czy o tym wiesz, iż w Niemczech, Wielkiej Brytanii i Francji są przedmieścia pełne slumsów nielegalnych imigrantów - brud, głód, smród, nie wspominając już o ogromnej przestępczości, jeśli chodzi o dziewczynę, to: mam prawo tutaj szukać drugiej połówki na moim poziomie, otóż to: nie jestem frajerem, aby wydawać kasę na portalach randkowych, już raz byłem na Sympatii i gadałem, gadałem i gadałem i wydałem blisko dwa tysiące polskich złotych i do niczego nie doszło - żadnego realnego spotkania, jeśli znowu jesteś urażona, to: proszę o łaskawe wybaczenie, kończąc: jak ja mogę uczyć łaskawą panią historii, kiedy nawet nie wiem jak ma łaskawa pani na imię i nazwisko? Na przyszłość proszę ważyć słowa, żegnam!

Łukasz Jasiński 

@Łukasz Jasiński Wiem jak w Europie wyglądają miasta i jakie mają problemy, w Paryżu czułam się jak w Afryce, i to nie są już obrzeża, ludzie z kolonii francuskich są już teraz wykształceni, przejmują zawody, ulice... dochodzą do tego Chińczycy, stawiają market i sprzedają tanio, i mają wszystko: francuskie perfumy, buty, ubrania w cenie 30% tego, co w sklepach... W Niemczech jest to samo, najpierw powstaje kebab a potem meczet, kobiety rodzą po kiloro dzieci... i cała dzielnica jest Turecka. 

Władimir Putin, rzeczywiście robi zrzuty ludności na naszą granicę i jest to ewenement wojny hybrydowej. 

Nie wiem czy wiesz, że na emeryturę przechodzi więcej Polaków niż wchodzi na rynek pracy i rząd dał zielone światło Hindusom, Filipińczykom i Gruzinom.... Nie mów, że nie widzisz na ulicach obcokrajowców??? 

Nie jestem obrażona, ale mam takie wrażenie, że prowadzisz rozmowę, tak aby było czuć Twoją wyższość... Ja się czuję u siebie, nie ważne skąd są moi przodkowie. Urodziłam dwoje dzieci dla tego kraju i wychowuję je jak potrafię... i jeśli nie szanujesz moich myśli i wierszyków, to pamiętaj o innych aspektach...

Niestety nie mam wpływu na Twoje życie miłosne... każdy ma jakieś ,,Warunki"...

@violetta

Mi nie chodzi o odbijanie dziewczyn, tylko: o znajdywanie wspólnego języka - komunikacji, nie jestem dwunożnym ssakiem agresywnym, tylko: człowiekiem z humanitarnymi i humanistycznymi zasadami, przecież nie podrywam zajętych dziewczyn, żon i tych zaręczonych, wystarczy powiedzieć lub delikatnie dać do zrozumienia: "nie" lub "dziękuję panu", poza tym: treść tekstu posiada charakter polityczny (temat jest aktualny) i wojenno-historyczny i moje komentarze są całkowicie zgodne z treścią - nie łamię żadnego regulaminu.

Łukasz Jasiński 

@violetta Viola, Ty zawsze się pojawiasz gdy ktoś rozmawia o sprawach miłosnych...

@Łukasz Jasiński Łukasz jest dużo młodszy od Ciebie... ale wiesz, jak jest mężczyźnie można wiele wmówić...

Oglądałam te filmy... a Violi nie proponuj, ona jest romantyczna, podkochuje się nawet w premierze...