Ten utwór został doceniony przez użytkowników. corival Opublikowano 26 Czerwca 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2023 Pluskanie wody, trzcinowe szelesty, snują opowieść o tak dawnych czasach... pamięć najstarszych ich nie obejmuje, ziemia i woda wieści przekazują. Jeziora, rzeki, obawy budziły. Kto zamieszkiwał niedostępne tonie? Wodą do picia, kusiły spokojem, ukryciem mienia, bezpieczeństwem życia. Naprzeciw lękom odwaga stawiana, dar przebłagalny ofiarą dla bogów, niewielkie grody i duże grodziska rosną na wyspach, szuwarowych gąszczach. Podziw dziś budzą przemyślne konstrukcje. Drewno budulcem sporego nadbrzeża, mosty, platformy i inne pomosty. Zdumienie wielkie kunsztem dawnych twórców. 8
Leszczym Opublikowano 26 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2023 @corival Źle nie budowali, to prawda :) I to widać nawet w czasach mocnej rewidacji najróżniejszych pojęć :)) 1
corival Opublikowano 26 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2023 @Leszczym Może właśnie dlatego widać to nawet lepiej... dziękuję, że zajrzałeś i pozdrawiam :)
iwonaroma Opublikowano 26 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2023 Jak kadr z dobrego filmu :) Pozdrówka 1
Kamil Olszówka Opublikowano 26 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2023 Ten krótki wiersz rozbudził moją ciekawość do głębi... Ma w sobie coś nieuchwytnego, tajemniczego... Bardzo lubię wiersze dotykające tematu pradziejów ziem polskich... Sam napisałem takowych przynajmniej kilkanaście... 2
kwintesencja Opublikowano 26 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2023 (edytowane) @corival Jak zwykle niezwykle ciekawy tekst, pięknie napisany i bardzo silnie działający na wyobraźnie, wiele zabytków, które miałam przyjemność odwiedzić właśnie taką refleksję we mnie wzbudziło, podziw i respekt Pozdrawiam Cię serdecznie :) Edytowane 26 Czerwca 2023 przez kwintesencja (wyświetl historię edycji) 2
Sylwester_Lasota Opublikowano 26 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2023 Chyba wszystko zostało dopowiedziane do ostatniej kropki, nie będę tym razem rozwijał :)))))) Za to pozdrowię serdecznie: Pozdrawiam serdecznie :) 1
Rafael Marius Opublikowano 26 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2023 @corival Gdyby nie te ofiary dla bogów ze zwierząt, a może i ludzi to byłoby bardzo sielankowo. Te grodziska też budowali, by obronić się przed przemocą innych. Ciężkie czasy. 2
corival Opublikowano 27 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2023 @iwonaroma Takiego porównania nie spodziewałam się zupełnie, ale dziękuję za tak wysoką oceną i pozdrawiam :)@Kamil Olszówka Osady wyspowe istniejące na peryferiach monarchii wczesnopiastowskiej, rzeczywiście pobudzają wyobraźnię. A konstrukcje drewniane, które przy tym wykorzystywano, na przykład przeprawy mostowe, czy platformy sztucznie powiększające obszar wysp, mogą budzić szacunek. Co do wierszy dot. pradziejów, nie tylko polskich, również już trochę mam na koncie. Pozdrawiam serdecznie :) @kwintesencja Kiedy natrafiłam na wzmiankę o archeologii wysp, moja wyobraźnia również ruszyła, więc nie dziwię się innym. Dziękuję, że zajrzałaś i serdecznie pozdrawiam :) @Sylwester_Lasota Miło mi, że poświęciłeś chwilę. Dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam serdecznie :) @Rafael Marius Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na pradzieje, ludzi żyjących w głębokiej przeszłości, ich wierzenia i zachowania z nimi związane, trzeba jednak spojrzeć innym okiem, niż oko współczesnego człowieka. Należy jednak włączyć swego rodzaju filtr i wówczas okazuje się, że cały świat pradziejów wygląda trochę inaczej niż nam się wydaje. Nie było sielanki, a niemal każda czynność była walką o przetrwanie. Ciężkie czasy? Cóż. Dla nich normalne, więc jak sądzę punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Miło mi, że zajrzałeś i pozdrawiam serdecznie :) @lirycznytraktorzysta Dziękuję za czytanie i ślad. Pozdrawiam :) 4
Leszczym Opublikowano 27 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2023 @corival We Francji są jeszcze gdzieniegdzie rzymskie mosty :) 1
poezja.tanczy Opublikowano 27 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2023 @corival Malujesz słowem Takie obrazy widzę, jak przy muzyce klasycznej Już Ci to chyba kiedyś pisałem Tak mi się wydaje Wiersz bardzie z tych ciekawszych Niż z tych mniej plu++++siki :) 1
corival Opublikowano 28 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2023 @Leszczym Iiii tam, kamień łatwo się zachowuje, łatwiej też z nim pracować, więc to żadna chwała ;) A tak na serio, to zupełnie inna kultura i rozwój. Nie da się porównać jednego z drugim. W tym wierszu pozostajemy na naszych ziemiach z naciskiem na Pomorze we wczesnym średniowieczu. Pozdrawiam :) @poezja.tanczy Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To bardzo wysoka ocena moich starań, za którą dziękuję. Miło mi, że tak uważasz. Pozdrawiam :) 2
Rekomendowane odpowiedzi