Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Wędrowiec.1984 Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Nerwica natręctw Nie umiem się wyciszyć, będąc poza domem, A przecież dziś wyjeżdżam, by odpocząć wreszcie; Wychodzę już na klatkę, ale czy zamknąłem? To wszystko się nasila zawsze gdy wieczorem Położę się do łóżka. Nie wyszedłem jeszcze, Bo siedzę i rozmyślam, co mam zrobić z domem. Przemogłem się, bo przecież mam już załatwione W przytulnym pensjonacie całkiem niezłe miejsce. Już stoję na przystanku, ale czy zamknąłem? Jedziemy, ruszyliśmy, z ciekawości płonę, Lecz moja wyobraźnia zmartwień szuka wszędzie; Oglądam się za siebie, wciąż się martwiąc domem. Aż w końcu dotarliśmy. Szczęście uwięzione, Wydostać się próbuje, walcząc ciągle z lękiem; Wnet wyszło, dojechało, ale czy zamknąłem? Spodziewam się już tego, co nieuniknione, Bo siebie znam na wylot, wiem już jak to będzie; Wciąż myślę co się dzieje z moim biednym domem, Więc może jednak wrócę, sprawdzić czy zamknąłem? --- 14
Ewelina Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2023 @Wędrowiec.1984 Faktycznie, mamy tu poważny problem Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Obłęd, szaleństwo. Jednym słowem do doktora wybrać się należy. Bardzo zgrabnie, jak zawsze, ujęte myśli i oddane napięcie właściwe osobie cierpiącej na wyżej opisaną dolegliwość. Ciekawe zwrócenie uwagi na grupę chorych cierpiących na nerwicę natręctw. Ta nerwica to kawał zołzy. Pozdrawiam serdecznie:)
Wędrowiec.1984 Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2023 @Ewelina Akurat z natręctwami jako takimi nie borykam się zbyt często, na szczęście. Dużą inspiracją dla tego wiersza była postać Adama Miauczyńskiego z Dnia Świra. Poza tym takie powtarzające się zachowania idealnie pasują do tego, by zastosować je w vilanelli. Pozdrawiam :) 1
Ewelina Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2023 @Wędrowiec.1984 już wyczytałam co to vilanella :) Także jestem bogatsza w wiedzę Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2023 villanella bardzo ładnie skrojona a natręctwa od pewnej granicy wiekowej dopadają i musimy z tym żyć. Zrobiłeś piękną rzecz zamknąłeś ją w strofach i jest nadzieja że się nie wydostanie :) 1
violetta Opublikowano 1 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2023 Już trochę tęskno za domem, a jeszcze dobrze nie wyjechałeś:)
corival Opublikowano 1 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2023 @Wędrowiec.1984 Ojej, faktycznie klasyczna nerwica... obawiam się, że peel nie ma szans na wypoczynek, choć jak sądzę usilnie będzie się starał. To niezwykle męcząca i jak mi się wydaje poważna dolegliwość. W wierszu udało Ci się zamknąć proces myślowy osoby cierpiącej na tą chorobę. A sam wiersz bardzo mi się spodobał. Pozdrawiam :)
Wędrowiec.1984 Opublikowano 1 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tja, coś w tym jest, przyznaję. Jak wspominałem wcześniej, na szczęście ta przypadłość mnie nie dotyczy (jeszcze), choć zdarza mi się sprawdzać N-ty raz czy zamknąłem drzwi. No ale cóż? Być może to znak, że chce się wyrwać i strofowe zamknięcie, którego dokonałem, da jej kuksańca w nos. Nie, nie, tym razem to tylko peel. Inspiracją był Adaś Miauczyński, choć z tęsknotą mogę się zgodzić, ponieważ jestem domatorem odkąd pamiętam. Czytałem, że tak właśnie jest i jeszcze do niedawna bywała mocno bagatelizowana. Dziękuję za czytanie i serduszka.
Tectosmith Opublikowano 2 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2023 @Wędrowiec.1984 Dla mnie takim natręctwem były kiedyś... wiersze. Przyznam, że wtedy mnie to irytowało. Dzisiaj mam święty spokój :-) Bardzo ciekawy wiersz. Pozdrawiam.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 2 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2023 @Tectosmith No to rzeczywiście osobliwe natręctwo. Tylko, że w sensie co? Musiałeś je czytać godzinami, jeden po drugim, czy chodziło o pisanie? :)
Tectosmith Opublikowano 2 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2023 @Wędrowiec.1984 O uporczywe powtarzanie w umyśle rymów miedzy innymi.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 2 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2023 @Tectosmith Ach, to o takie coś chodziło. Już rozumiem. 1
Nata_Kruk Opublikowano 2 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2023 (edytowane) Wędrowcze, nie dość, że sonety, to teraz.. do pakieciku.. villanella.. nic, tylko na kursy pisania 'doCię'.. trzeba by... :) Ode mnie plusicho.! Edytowane 2 Maja 2023 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
[email protected] Opublikowano 2 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2023 @Wędrowiec.1984 I tak cię okradną... zamknąłeś czy nie, czytam czytam, czytam, o wolności śnię. Pozdrawiam, przerabiałem to na własnej skórze... okradli!!!
Wędrowiec.1984 Opublikowano 3 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2023 @Nata_Kruk Nie da się robić kursów z pisania wierszy, ponieważ kursanci nie będą poetami, tylko naśladowcami swojego wykładowcy, rzemieślnikami. Zresztą, gdzieżbym śmiał takowe kursy robić? Bez przesady. Styl trzeba wypracować samemu i tylko wtedy jest to naprawdę przyjemne. :-) Wtedy też duża cząstka autora ląduje w jego tekstach. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Każdy ma coś do ukrycia, a jeśli ktoś twierdzi, że nie ma to tym bardziej ma. :)
Nata_Kruk Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2023 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... jasne, że nie da się.. ja tylko tak rzuciłam te słowa, no bo można mieć w Tobie.. 'nauczyciela'. Edytowane 3 Maja 2023 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Marek.zak1 Opublikowano 25 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2023 Musiałem przeoczyć. Fajnie dobrałeś formę do tematu, bo natręctwa z definicji się powtarzają, podobnie jak wersy vilanelli. Mnie się zdarza myśleć, czy zamknąłem te drzwi, czy nie i czy wracać sprawdzić, czy jechać dalej. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi