Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Ewelina Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 (edytowane) chwytam świat w żelazny kaganiec że niby ziemia lekką mi będzie gdy już zmęczona calutka zamrę i będę samotna w sztywnym ramieniu trzymam się kurczowo wielkiego dębu co swoją siłę mi w liściach podaje pieści mnie korą w każdy poranek oczyszcza ciało z cichego lęku rozpinam barki na szerokość słońca w jego gorącej energii zastygam miłością i drzewem zasypiam pachnąca do końca samego w mej duszy cichosza Edytowane 28 Kwietnia 2023 przez Ewelina (wyświetl historię edycji) 10
Rafael Marius Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mojej babci pies biegał w żelaznym kagańcu, bo nie lubił listonoszki i nie tylko. Ale to był wolny pies. Latał luzem na swobodzie. Zatem w sumie mu się ten kaganiec opłacał. A czy świat będzie dla nas wolny, czy nie to zależy od tego, czy potrafimy założyć kaganiec na jego żądze i agresję tak by wolność była bezpieczna dla wszystkich. 1
Ewelina Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 @Rafael Marius z wolnością to temat trudny, a zasada głosząca, że wolność jednego człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się krzywda drugiego, nie jest zbyt popularna w dzisiejszych czasach. Niestety. 1
Rafael Marius Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak. Raczej sąsiedzi kierują się zasadą wolnoć Tomku w swoim domku. Nie tylko ci z z bloku, ale również tak zwani, źle tłumaczeni bliźni, a prawidłowo sąsiedzi. 1
Ewelina Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 @Rafael Marius I raczej sposobu na to nie ma... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Można tylko siebie pilnować, żeby w wolności zbyt swobodnie nie płynąć. A inni... cóż, każdy robi jak chce. 1
Tectosmith Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 @Ewelina Bardzo ładnie. Dąb, siła, ramię, liście, słońce. Mnóstwo symboli i mnóstwo możliwych interpretacji. A ja po prostu delektuję się obrazem, jaki we mnie powstał. Świetny wiersz. Pozdrawiam wieczornie :-) 1
Ewelina Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 @Tectosmith dziękuję Ci bardzo Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Uczę się tu od Najlepszych. Pozdrawiam wieczorową porą :) 1
jan_komułzykant Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Nie wiem co lepsze, smycz, czy kaganiec? Jedno i drugie jest do bani, z tym że smycz mieliśmy do tej pory, kaganiec właśnie się nam zakłada i to coraz bezczelniej. Dobry wiersz. Pozdrawiam. 3
Elephant Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 @jan_komułzykant Masz rację i odnoszę takie wrażenie, że nie jak nie mamy smyczy to zakładamy kaganiec bo taka nasza kłótliwa natura. Zbyt wielu panów a za mało chęci i pokory dla wspólnego dobra. Przykre tym bardziej, że można wyciągnąć wnioski z historii. @Ewelina Miło było przeczytać, duże pole do interpretacji. Dziękuję. Pozdrawiam serdecznie. 1
Nata_Kruk Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Ewelino... wychodzę również zadowolona. Dużo publikujesz, ale chyba także i czytasz i.. daje się zauważyć, że jesteś na dobrym "tropie"... ;) w pisaniu. Pozdrawiam. 1
Ewelina Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2023 @jan_komułzykant dziękuję bardzo Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ani kaganiec ani smycz... Najlepiej nic. Pozdrawiam serdecznie! @Elephant ja również dziękuję serdecznie Pozdrawiam! @Nata_Kruk bardzo Ci dziękuję Tak, jestem maniakiem pisania ale i czytania :) Masz mnie:) Pozdrawiam!
corival Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2023 @Ewelina Dąb, jego mądrość, siła, moc i dary jakie niesie i jakie przyjmuje... moje myśli płyną sobie i zapewne nie koniecznie tą dróżką, którą autorka miała na myśli. Niemniej wiersz bardzo ładny i przemówił. Pozdrawiam :) 1
Ewelina Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2023 @corival dziękuję bardzo Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ponoć wszystkie drogi prowadzą do Rzymu ;) Pozdrawiam serdecznie :) 1
corival Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2023 @Ewelina Te spod świętych dębów chyba nie koniecznie ;) 1
staszeko Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Moja interpretacja: świat symbolizuje mężczyznę, którego kobieta powinna traktować jak psa w kagańcu: krótko trzymać, dobrze dawać jeść i wypuszczać na noc. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Ewelina Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2023 @staszeko Zaskakujace :) Ciekawe rzeczy wyczytaleś Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Masz niesamowitą wyobraźnię :)
Rekomendowane odpowiedzi