Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 (edytowane) Lubię wiosenne w lesie poranki i zamieszanie w koronach drzew, ptasie zaloty, przekomarzanki, rosę w prześwitach i słońca deszcz, paproć w koronkach, mech nawilżony i kokoryczkę rwaną ze snu. W poszyciu lasu kos zagubiony: z czego by mościć miał gniazdko tu?! Fiołki mam w głowie i przed oczami. Och, jak zielono mi w lesie tym! Konwalie buchną zaraz dzwonkami, bo życie wiosną wiedzie tu prym. Co rano witam leśny poranek, by naładować energią się z twarzą do słońca, smardzów piegami - wracam do życia, życia co wre. Edytowane 29 Kwietnia 2023 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 10
Jacek_Suchowicz Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 (edytowane) zwłaszcza gdy trele słychać skowronka i pohukiwacz nie poszedł spać tuptuś żeruje w promieniach słonka a młoda łania czmychnęła w las z bardzo daleka pomruki słychać misiowa z malym wyszła na żer łoś do swej klępy narazie wzdycha co będzie po tym tylko on wie :)) Edytowane 28 Kwietnia 2023 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 3
beta_b Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 @Jacek_Suchowicz O! jak błyskawicznie i z gracją dopisałeś zwrotki, liczając sylaby, trzymając rytm. Jakbyśmy w tańcu zebrali kroki. Pan chyba tańczy? Tańczy jak nikt! bb @Jacek_SuchowiczTyle bym wchłonęła, bom z Mazowsza. ;) Lubię wiosenne w lesie poranki i zamieszanie w koronach drzew, ptasie zaloty, przekomarzanki, rosę w prześwitach i słońca deszcz, paproć w koronkach, mech ożywiony i kokoryczkę rwaną ze snu. W poszyciu lasu kos zagubiony: z czego by mościć miał gniazdko już...(?!) Lubię, gdy trele słychać skowronka i pohukiwacz nie poszedł spać. Tuptuś żeruje w promieniach słonka a młoda łania czmychnęła w las. Fiołki mam w głowie i przed oczami, och, jak zielono mi w lesie tym! Konwalie buchną zaraz dzwonkami, bo życie wiosną wiedzie tu prym. Co rano witam leśny poranek, by naładować energią się z twarzą do słońca, smardzów piegami - wracam do życia, życia co wrze. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Witam - piękna ta twoja wiosna - Pozdr.serdecznie.
beta_b Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 @Waldemar_Talar_Talar Dziękuję Waldu, idź, jeśli możesz rano do lasu/parku. Zobaczysz, czy Ciebie też wiosna budzi. bb
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam ponownie - ja do lasu idę trzy minuty - co dzień odwiedzam ten las widzę tę wiosnę ozdobioną ptasim śpiewem i świeżą zielenią - Pozdr. wiosennie. 1
Marek.zak1 Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Ładnie, a znam ten las, więc potwierdzam, że tam tak jest. Pozdrawiam po sąsiedzku:).
Jacek_Suchowicz Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 @beta_b Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pan nic nie liczy, jeśli już liczy na siebie. Przemiła pani w tańcu jak i w życiu pana się ciężko prowadzi, a jeśli pan prowadzi to co innego. Przecież wystarczy przeczytać i jak tekst jest sprawnie napisany ten rytm sam zostaje - dalej odrobina fantazjii :)))) Czy może Pani tańczy walca lub oczarował Panią twist i rytm muzyki mknie na palcach biodrami kręci tak jak nikt lub może tango przytulango uwiodło Panią rytmem serc albo jest Pani wielką fanką oberka co po sali mknie Pozdrawiam Jacek
Rafael Marius Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Paprocie w koronkach są śliczne.
beta_b Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2023 @poranki w sumie to nie wiem. "Woda wrze, ktoś wrze ze złości, ja wrzę, ty wrzesz. Formy wre, wrę, wresz w tych znaczeniach są rzadkie. Natomiast bitwa wre, rzadziej wrze. Zob. Inny słownik języka polskiego PWN lub Multimedialny słownik szkolny PWN - Mirosław Bańko" @Marek.zak1 to ten las. Ale może być każdy inny, mieszany. @Rafael Marius Dziękuję. Mam tak, że z całej książki zostaje mi w pamięci epitet/porównanie. I pamiętam - treści nie. Wszystkim ciepło pozdrawiam, bb 1
Kwiatuszek Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2023 @beta_b Uwielbiam taki widok! Piękny, pozytywny wiersz:-) Pozdrawiam!
beta_b Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2023 @Kwiatuszek Trwa sezon na te widoki. Leśne ścieżki się polecają. Pozdrawiam ciepło, bb 1
Nata_Kruk Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Beato, niezła kontynuacja, ale to naj... w ostatnim wersie. Pozdrawiam.
violetta Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Cudne, fiołkowo w głowie mam:)
corival Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2023 @beta_b O tak... wyszłam sobie dzisiaj i co widzę... to o czym pisałaś, a co słyszę... te wszędobylskie, radosne ptaszki :) Wiosną zapachniało przy tym wierszu. Pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi