Kwiatuszek Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2022 Najbardziej lubiłam rozpoczynać dzień w naszej prowansalskiej kuchni. Przestronne, białe okno wpuszczało do środka wszystkie promienie, jakimi obdarzało nas słońce każdego bezchmurnego poranka. Wydawały się niezmiernie cieszyć z tych codziennych odwiedzin. Skakały radośnie między porcelanowymi kubkami, pomalowanymi w lawendowe kwiaty. Czasem przysiadały na parapecie podziwiając różowe storczyki. A kwiaty dziękowały im za podziw kierując swoje płatki w ich stronę. Promyki kiedy wyszalały się już przy oknie, wskakiwały na biały, drewniany stół z lnianymi serwetami. Tutaj siedziały dość długo towarzysząc nam przy rodzinnym śniadaniu. Świeże bułki z żółtym serem, dojrzałym pomidorem, okraszone szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewek z naszego ogrodu to iście królewskie śniadanie! W kuchni jak i całym domu wyczuwalna była dobra energia. Niejeden gość mógłby pomyśleć, że to za sprawą idealnego porządku, biało - sosnowych mebli i starannie dobranych dodatków. Jednak wiedziałam, że sekret tkwił w czymś jeszcze. Kilka lat wcześniej wybrałam miejsce na budowę domu niezupełnie przypadkowo. Była to nasza działka, kawałek łąki, na której często urządzaliśmy zabawy z naszym synkiem. Za każdym razem, gdy tam przychodziliśmy, czułam to "coś". Łąka w otoczeniu brzóz, sosen i wielu innych drzew emanowała niesamowitą energią. Po powrocie z takiego spaceru czułam większą radość i chęć do działania. Niejednokrotnie czytałam o takim czymś, o mocy jaką posiadają drzewa, przedmioty i miejsca. Dlatego też postanowiliśmy, że nasz dom stanie dokładnie w tym miejscu. Dziś patrząc na nasze życie, to była najlepsza decyzja, którą pomogła mi podjąć moja intuicja. 7
Natuskaa Opublikowano 13 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2022 Intuicji trzeba posłuchać. Są miejsca na których nie powinno się spać i takie na których się wypoczywa. Co do opowiadania, podoba mi się Twoja kuchnia :) Pozdrawiam. 1
Rolek Opublikowano 14 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2022 @Kwiatuszek Super napisane. A najlepsze "promyki". Też uważam, że są dobre i złe miejsca. Choć ja niestety nie potrafię przywiązać się do domu czy mieszkania. Tam mój dom gdzie moja rodzina. Czekamy na następne części. 1
Kwiatuszek Opublikowano 14 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2022 @Rolek A ja właśnie przywiązuję się bardzo do miejsc, w których się dobrze czuję i w których jestem wraz z rodziną.
Wiechu J. K. Opublikowano 15 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @KwiatuszekIntuicja, być może to dusza, która zna dokładnie poprzednie wcielenia... 1
Dziadek grafoman Opublikowano 22 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2022 @Kwiatuszek Kwiatuszku, jakaż to decyzja postawić dom na swojej działce? To gdzie miałabyś go postawić? Takie to ładne, delikatne, pełne afektu, trochę przeidealizowane. Promyczki, dobre energie i takie tam :)Takie anturaże mnie przerażają. Bojam się piękna idealnego. Szybko się kończy a tak naprawdę nie istnieje. Ale w słowach ładnie wygląda. Rozglądałbym się w Twojej kuchni ze strachem, co się tu zaraz zepsuje albo jaki potwor z tej łąki przylezie i na mnie naszczeka.
Kwiatuszek Opublikowano 22 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2022 @Dziadek grafoman Jeśli ma się kilka działek lub ogromną to można wybierać. Można też zrezygnować ze swojej i wybrać inną. Możliwości jest wiele. Jesteśmy ludem zastraszonym. Boimy się marzyć, boimy się doceniać to co mamy w obawie, że to stracimy. O psucie sprzętów domowych się nie martwię, gdyż moja zatrudniona " złota rączka " wszystko naprawi. Domku strzeże potwór z pobliskich bagien , więc mogę spać spokojnie;-) Dziękuję za przeczytanie:-) Pozdrawiam.
staszeko Opublikowano 23 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2022 Dom podobnie co statek ma duszę: złą lub dobrą; łatwo to wyczuć przekraczając próg. Dobry dom to taki zbudowany przez szczęśliwych ludzi, kochających swoją pracę, w miejscu wolnym od trosk, nieszczęść i złowrogich elementów. Nie należy się budować blisko bagien, bo mogą stamtąd nadchodzić strzygonie, bagienne topielice i dusiołki. Najlepsze miejsce to słoneczny stok lub dolina, osłonięte od wiatru, niedaleko źródła czystej wody. Najgorszy dom to pusty dom, dlatego należy poznać kogoś, kto wypełni go ciepłą atmosferą domowego ogniska. Przyjemny, delikatny, typowo kobiecy opis miejsca drogiego sercu. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 2
Dziadek grafoman Opublikowano 23 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2022 "Dobry dom to taki zbudowany przez szczęśliwych ludzi, kochających swoją pracę, w miejscu wolnym od trosk, nieszczęść i złowrogich elementów." Ech idealisto, widziałeś kiedyś taki? Według mnie dobry dom, to dom zbudowany przez kochających się ludzi. Taki dom pozwala znosić trudy ciężkiej, nielubianej pracy, daje wsparcie w radzeniu sobie z nieuniknionymi troskami i daje siłę do walki z wrogami i ze skutkami nieszczęść. @Dziadek grafoman Przyjemny, delikatny, typowo kobiecy opis miejsca drogiego sercu. Ale z tym się zgadzam w 100%
Dziadek grafoman Opublikowano 23 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2022 @WiechuJK Ech, moja inżynierska loggia ciągle mi dokucza. Kwiatuszku wydaje mi się, że intuicja to dusza, która powinna znać wcielenia nie poprzednie ale kolejne? Hmm? czy ja wiem? @Dziadek grafoman logika
Wiechu J. K. Opublikowano 23 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2022 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Dziadek grafomanCóż, znawcom tematu to pozostawiam, jednakże z tego co obecnie czytam: "Twoje poprzednie wcielenia - Jak je odkryć i świadomie wykorzystać w obecnym życiu" autorstwa Ataszy Fyfe, kolejne wcielenia są kontynuacją poprzednich. Edytowane 23 Listopada 2022 przez WiechuJK (wyświetl historię edycji) 1
Kwiatuszek Opublikowano 24 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 @WiechuJK Uwielbiam tego typu książki!!! :-))) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @KwiatuszekJa również Kwiatuszku! :-))) 1
Kwiatuszek Opublikowano 24 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 @WiechuJK Tej akurat nie posiadam, ale całe "stado" innych ;-) @WiechuJKIntuicja, dusza, podświadomość to nasze prawdziwe "ja". Również wierzę we wcielenia i chciałabym znać swoje przeszłe, ale przyszłe? Nie ,chyba wolę skupić się na swoim obecnym. :-) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 24 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @KwiatuszekDeja vu jest dobrym przykładem na przeszłe wcielenia, nie rzadko się to zdarza, ale w takich chwilach (zazwyczaj krótkich) wydaje nam się, że już "tam" kiedyś byliśmy. 1
Corleone 11 Opublikowano 26 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @Kwiatuszek Dom w miejscu mocy Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Jak powiedział George Lucas: "I cóż tu dodać?" Tylko to: podkreślić, że czytało się miło i tym razem. Serdeczne pozdrowienia. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 26 Marca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @Kwiatuszek Aż mi się zachciało to zobaczyć. Miękko, plastycznie, słońcem i radością między wersami :) 1
Kwiatuszek Opublikowano 26 Marca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2025 @Alicja_Wysocka Bardzo mi miło, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Rekomendowane odpowiedzi