Czarek Płatak Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2022 (edytowane) Rzecz o ginących miastach <fade in> Są miasta które umierają z hukiem są miasta które giną ze skomleniem i tylko wiatr świszcze później w oczodołach ich okien powiewając strzępami firanek jak zwichniętą rzęsą, miasta które szczerzą połamane, sczerniałe zęby budowli miasta skopane, wdeptane w ziemię umierają żeby kiedy zgasną ognie pożarów kiedy wiatr rozwieje dymy i opadnie pył powstać z martwych, żeby się ponownie narodzić. <fade out> Są miasta które umierają powoli dzień po dniu rzedną światła ich oczu słabną glosy ich głosu, jak gdyby jedna za drugą wyciszały się ścieżki na mikserze ulic, jakby spośród grających chaotyczną symfonię instrumentów jeden po drugim, jeden po drugim wyłączały się basy silników pojazdów snery sapnięć autobusów, dzwonki tramwai gwarny śpiew przechodniów, tak jakby z pozornej kakofonii dźwięków odpadały, odpryskiwały kolejne słowa, skrecze śmiechów, dzwonki smatfonówi i rówerów, żyje! żyje! syren hi-haty kółek walizek na kostce chodników bociani klekot przejścia dla pieszych aż zostaną jedynie zawieszone w ciszy pojedynczy wyraz, reverb czyichś kroków oddalone szczekanie psa, warkot samochodu szelest przemiatanych wiatrem śmieci to miasta które odwiedziłaś, to miasta z których wyjechałaś, by nigdy nie wrócić to osierocone miasta które za życia obracają się w duchy przeszłości. Edytowane 21 Października 2022 przez Czarek Płatak (wyświetl historię edycji) 7
Nata_Kruk Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2022 ... najgorsze jest to, że pewne obawy są.. oby nie było tak, jak to opisujesz w wierszu. "gęsta treść" całości. Oby było do czego wracać, mimo wszystko. Sporo ludzie wrzucają dołujących treści, potem człek spać nie może... Pozdrawiam.
kwintesencja Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ileż ja takich umierających powoli miast odwiedziłam tego lata, dołujące, gdy tak ulice zieją pustką, aż trochę mi się na ten temat napisało... pozdrawiam :)
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2022 Witaj - trudny wiersz Czarku ale wart przeczytania i zadumy - Pozdr.
Czarek Płatak Opublikowano 21 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak ludzi boli to się ratują, a człek niechaj serca nie zamyka, ale też nie umartwia się do bezsenności, bo z tego później jakieś niedomagania mogą wyniknąć, a wtedy jeszcze więcej zmartwień ;] Ciekawym gdzie podróżowałaś No i co się napisało ;] Cieszę się, że do niej zmusił. Pozdrawiam Waldku 1
Sylvia Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2022 Wiele żywotnych miast wyciszyło się po pandemii.
kwintesencja Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kilka mieścinek ulokowanych na terenie województw: lubelskiego, podkarpackiego i mazowieckiego, a tekst napisany w tych okolicznościach możliwe, że wkrótce tu wstawię, chociaż publikuję głównie na instagramie, tutaj wstawiłam tylko kilka bardzo starych tekstów i 2 nowe
Natuskaa Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2022 Nie mogę się oprzeć porównywaniu tego wiersza do akurat wczoraj przeczytanego fragmentu Hugo, tam też jest momentami gęsto i szybko, jak u Ciebie, co akurat uwielbiam... i też jest klimat upadku, choć trochę innego... " okna bez szyb, futryny bez drzwi, kominki bez ognia, takim był ten dom... odpadki bratały się: odpadki murów, odpadki ludzkie. Łachmany rozsiewały się na gruzach... " La Jacressarde ("Pracownicy morza") Pozdrawiam :) 1
Czarek Płatak Opublikowano 21 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A to w sumie chyba trochę na plus ;] Podkarpacie to mój drugi dom, którego nie odwiedzałem od lat, ale zgubiłem studiując tam serce. Nie dla kobiety, a dla regionu i jego magii. Sam z kolei natknąłem się na takie miasteczka podróżując stopem w północnej części województwa dolnośląskiego. Dziękuję za inspirację. Będzie to jedna z moich kolejnych lektur. Rzeczywiscie, czuję siebie w przytoczonym cytacie. A może Victora w moim tekście? Dzięki Pozdrawiam
kwintesencja Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dolnośląskie jest na tyle blisko mnie, że aż prawie nigdy mi nie przychodziło do głowy, by eksplorować tamte tereny, ale na wszystko przyjdzie czas :)
Czarek Płatak Opublikowano 21 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sam jestem ciekaw jak to teraz tam wygląda. Moja przypadkowa w sumie trasa przez na wpół wymarłe, na wpół uśpione miasteczka tamtego regionu miała miejsce blisko 15 lat temu. 1
Czarek Płatak Opublikowano 22 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Słuszna uwaga. Mam podobnie. Nawet ostatnio rozmawiałem z kimś, że słoneczna, piękna pogoda rzadziej sprzyja pisaniu (mówię za siebie), niż chlapa, szarówka i pogoda najogólniej nie nastawiająca pozytywnie. Osobiście też rzadziej 'bierze mnie' poezja radosna, podobnie zresztą mam z muzyką. Choć oczywiście jak coś jest dobre, to jest dobre. Niezależnie - wesołe, czy smutne. Pozdrawiam
Czarek Płatak Opublikowano 23 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Października 2022 @TylkoJestemOna Dzięki
Czarek Płatak Opublikowano 23 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Października 2022 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Po prostu lubię - to bardzo miły koment ;] Dziękuję Edytowane 23 Października 2022 przez Czarek Płatak (wyświetl historię edycji)
staszeko Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2022 Ciekawy temat w żywiołowym ujęciu, czuć emocje i głębię myśli, ale szczegóły można doszlifować. Na przykład: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chaos i symfonia to przeciwstawne formy symfonia instrumentów — cliché, bo symfonia to współbrzmienie instrumentów, nawet jeśli są to głosy. niezrozumiałą symfonię zgiełku Pozdrawiam. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
GrumpyElf Opublikowano 23 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2022 @Czarek Płatak Fajne jest to, że nie pada żadne pytanie, a ja po przeczytaniu czuję się wywołana do odpowiedzi, którym miastem wolałabym być.
Czarek Płatak Opublikowano 25 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Października 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niby tak, ale taki dajmy na to jazz, a szczególnie moja jego ulubiona odmiana - avant garde - dla wielu to nic tylko plątanina nieskładnych, nie zgrywających się ze sobą dźwięków. Podobnie z odgłosami miasta. Dla kogoś będzie to jedynie bałagan i chaos, a dla kogoś innego z tej plontaniny i chaosu wynurzy się symfonia. Pozdrowienia A znalazłaś na nie swoją odpowiedź?
Rekomendowane odpowiedzi