Pan Ropuch Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2022 (edytowane) mamo idę na wojnę dostanę karabin będę strzelał najlepiej w serce lub w głowę tak mówi sam generał mamo idę na wojnę za naszą waszą wolność bić się będę bez ustanku cel to szczytny wrócę więc bez najmniejszego szwanku mamo idę na wojnę wojenka wzywa żołnierski bije werbel - żołnierzy ubywa wiedz mamo że widzimy się z powrotem nie płacz tylko za mną mamo nigdy potem Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez Pan Ropuch (wyświetl historię edycji) 3
obywatel Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2022 dziecinna parodia wojny i polskiego (za naszą waszą wolność/bić się będę bez ustanku) żołnierza, taki wypatrzony angielski humor. bardziej pretensjonalny (nie płacz tylko za mną mamo nigdy potem ) dodatkowo dochodzi skojarzenie płacz-łzy-pot, zamiast wyraźniej przeszłości określonej słowem później. wiersz odstrasza, ostrzega i ironizuje brakiem powagi, szacunku do konieczności i odwagi z jaką powinno się stawić czoło problemowi agresji militarnej. stanowi zatem antywojenny sprzeciw. pod takim kątem udany wiersz, chociaż to tak jakby umierającego rozbawić - (może szybciej umrzesz to byłoby w stylu angielskim) proponuje jednak zmienić pointę; rozpłacz się mamo za mną teraz nie wtedy kiedy przywiozę dla ciebie moją śmiertelną kulkę pozdr.
Marek.zak1 Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) Czytam jako dyskretną pochwałę pacyfizmu. Jako przez lata pracowałem w szwajcarskiej firmie ze Szwajcarami, zacytuję zdanie z wielu dyskusji, które msz podsumowuje: w państwie może być wojsko własne, albo obce. Pozdrawiam Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji) 1
Pan Ropuch Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @sam Prawie się Tobie udał merytoryczny komentarz, tudzież krytyka, a takie są przecież najbardziej pożądane, ALE niestety nie tym razem. "dziecinna parodia wojny..., wypatrzony angielski humor..., skojarzenie płacz-łzy-pot (nie chciałem być sprawcą takiego skojarzenia w niczyjej głowie:D i pointa: "(...) moją śmiertelną kulkę" @sam Nie obrażę się jeśli wykasujesz swoje wypocinki pod moim wierszem, bo nie da się ich najzwyczajniej w świecie czytać ze zrozumieniem. Próbowałem kilkukrotnie - nie da się. Ps. Ze swojej strony mogę jedynie obiecać, że uczynię niezwłocznie to samo z tą oto powyższą odpowiedzią oraz ustosunkowaniem się do tego coś napisał. pozdrawiam ropuszy Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez Pan Ropuch (wyświetl historię edycji)
obywatel Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2022 @Pan Ropuch Jeśli nie ma co czytać, bo wiersza nie ma, to uzasadniona jest taka odpowiedź, tekst taki jak odpowiedź. pozdr.
obywatel Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Pan Ropuch Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2022 @samPiąteczka! Dobrze, że jesteś! pozdrawiam ropuszy :) @aff Udowadniasz po raz kolejny, że w internecie jest już praktycznie wszystko - my też już jesteśmy :) Myślę, że się wywinę i tym razem, przecież tam są nieśmiertelni poeci. pozdrawiam ropuszy :) @sowa Dzięki, że podzieliłeś się swoim odczuciem na temat wiersza! pozdrawiam ropuszy :) @Marek.zak1 To nie pochwała, a postawa. Są na wojnach i medycy nie walczą, a bywają cholernie potrzebni. Niezapomiany serial M.A.S.H pozdrawiam ropuszy :)
Rekomendowane odpowiedzi