Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Dźwięki... na skórze

Rekomendowane odpowiedzi

@Dag Tęsknota Dag za tym kątkiem jednak działa, mam wielu znajomych w świecie, korespondujemy na FB, wracają tylko po to żeby mówić po polsku, czuć atmosferę języka, ducha narodowego. Sztuka, a poezja i muzyka w szczególności leczą nasze rany rozstania i wrażliwości.

Wszystkiego dobrego... czas goi rany.

@Waldemar_Talar_Talar Waldku nieszczęściem dla mnie jest to, że ja po prostu nie potrafię grać tylko słuchać.

Miłego dnia.

@Marek.zak1 Pragmatyzm czy rozsądek,
                          wygrały po prostu... pieniądze!

Pozdrawiam Marku - najgorsze jest to, że nasze talenty osobiste przegrywają z życiem.

@Kapistrat Niewiadomski Pamiętasz chyba że nazywali Go "Poetą fortepianu", dlatego tak bliski jest poetom, oni Go rozumieją, jak nikt inny. Dawid Jung powiedział w swoim czasie że "człowiek w świecie bez poezji i muzyki jest tylko elementem łańcucha pokarmowego". Coś w tym jest... prawda?

Pozdrawiam.

@[email protected]

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Tak, bo gdy zaspokoimy głód, ugasimy pragnienie, jesteśmy wciąż niespełnieni — szukamy czegoś daleko na morzu, patrzymy w gwiazdy i próbujemy to opisać: wyrazić słowem bądź dźwiękiem.

Przejmujący żal jest w muzyce Szopena — wyjechał z kraju mając dwadzieścia lat, nigdy do niego nie wrócił, umarł na obcej ziemi, ale jego serce zostało z nami.

Dlatego kiedy ogarnia mnie tęsknota słucham jego mazurków, nokturnów, polonezów, wtedy tęsknimy obydwoje i jest nam jakoś raźniej.

Pozdrawiam serdecznie.

@[email protected]

Odpowiedź jest w wierszu. 

Pozdrawiam Cię!

@DagPodpisuje się pod tym co napisałaś, o sercu emigranta. Komputer, który używam, nie ma polskich znaków, ale używam ta stronę, którą polecam: 

pozdrawiam :)