Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Krzywoprzysięstwo

Leszczym

Rekomendowane odpowiedzi

@ais Może raz się sparzyła, może nawet drugi i trzeci, ale to nie powód, żeby rezygnować ze swojego szczęścia!

po pierwsze pytanie, czy na pewno kolejny partner = szczęście

najczęściej to kolejny kandydat do "matkowania"

a ona ma już komu matkować

po drugie:  czym może się kierować dojrzały facet uderzając do dojrzałej kobiety z "balastem"?

urodą? 

przeminie

tolerancją i ciepłem wewnętrznym?

i tak musi je dzielić z nieswoimi dziećmi

w grę wchodzą zależności

pytanie tylko - jakie?

a z tego zdaje sobie zapewne sprawę doświadczona przez życie czterdziestolatka

to takie moje spostrzeżenia po rozmowach z różnymi samotnymi i dzieciatymi kobitkami

:)

pozdrawiam i również życzę przyjemnej niedzieli :)

p.s fajnie jest wymienić się refleksjami

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Tekst jest bardzo dobry, bo oddaje spektrum męskości :) jak, również spektrum człowieczeństwa :)

Każdy z nas ma prawo popełniać błędy. Młodzi ludzie nagminnie coś odwlają, ale z czasem, z wiekiem, do rozumnego, światłego człowieka, przychodzi Refleksja i ludek zaczyna dumać. Aha, taki byłem/byłam, to zrobiłem/zrobiłam źle, tu zachowałem/zachowałam się nieodpowiednio i robi rachunek sumienia.

W tym tekście zawarte jest uchybienia, ale i przyznanie się do winy. Tylko nieliczni mają odwagę, by się przyznać przed sobą i światem do błędów. I chwała Autorowi za ten tekst!

Protestuję przeciwko nieuczciwości, manipulacji i bezwględnym działaniom wobec drugiego człowieka. Kobiecie dużo nie potrzeba, żeby wybierała suknię ślubną i urządzała życie z nowopoznanym wybrankiem. Takie jesteśmy. Nie wszystkie, oczywiście.

To już chyba naprawdę wszystko. Przepraszam, że wylałam się pod tekstem, jak zepsuta pralka, ale mnie zabolało.

Tymczasem.

@Cor-et-anima  40-letnie kobiety, mają przeważnie nastoletnie dzieci, więc nie muszą targać potomstwa przy piersi całą dobę. Poza tym nastolatkowie też już coraz bardziej wymykają się spod matczynych skrzydeł.

To jest najlepszy czas, by ułożyć sobie nowe, uczuciowe życie. Jeśli będzie celowała w mężczyzn 40+, 50+, to często partnerzy również będą mieli swoje dorosłe lub dorastające dzieci, więc mogą stworzyć patchworkową rodzinę.

Teoretycznie.

Bo w większości męski ogół celuje w dużo młodsze, atrakcyjniejsze, niedoświadczone partnerki. Natomiast panowie 30+ chętnie przytulają się do starszych pań.

Porąbane to wszystko. Wychowały nas bajki Disneya, a tam wszystko dobrze się kończy! ZAWSZE!!!

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nom, fajnie normalnie powymieniać się poglądami :)

@ais świetne podsumowanie!

teoria - teorią

życie - życiem

a że coraz bardziej atypowe (dla nas - tradycjonalistów - "nienormalne")  - to fakt...

:)))

ale,

jak powiedział filozoficznie mój stary znajomy z pracy (przez przypadek - poeta-amator):

"trzymajmy się - każdy swojej tratwy"