Wędrowiec.1984 Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 (edytowane) Przepadłem Ach, pozwól mi poczytać o spiętrzonych falach, Bym umysł mógł zatracić pośród snów i marzeń, I zabrać cię ze sobą. Chodź, popłyńmy razem W odmęty, bym przy tobie niespełnienie znalazł. Ach, pozwól, moja droga, rozbić się na skałach, Ze statkiem co pokusy skrywa pod pokładem; Odnajdziesz tam namiętność, żądzę i odwagę, By trzymać w niepewności swego kapitana. Nie umiem już inaczej, więcej już nie zniosę, A przecież to spojrzenie prawie znam na pamięć. Łaskoczesz niewolnika delikatnym głosem, By wreszcie duszę jego aż do piekła zanieść. Powstrzymuj moje zmysły, nie rozbudzaj, proszę, Bym nigdy nie zapomniał co to zakochanie. --- Pisząc ten wiersz zainspirowałem się utworem @ester pt. Fala. Dziękuję za tę inspirację. :-) Edytowane 13 Lipca 2022 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji) 7
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 Witaj - podoba się jest moc - Pozdr.
Somalija Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 @Wędrowiec.1984 @Wędrowiec.1984 ,,Powstrzymuj moje zmysły, nie rozbudzaj, proszę, Bym nigdy nie zapomniał co to zakochanie..." Super Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 13 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 @Somalija ...i po wsze czasy kokietowanie. :-)
Marek.zak1 Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 Piękny sonet, co u Ciebie standardem z fajnymi rymami. Widzę tu, jeśli dobrze zrozumiałem, przeciwstawienie zmysłów zakochaniu, niegdysiejsze takowe, a przypomina mi Tanhausera, który twierdzi że miłość bez żądzy nie jest wiele warta. Może tu o marzeniach i zakazanej miłości, bo też jest o piekle. Tak, czy inaczej jest miłość, pożądanie, tęsknota. Swoją drogą Onassiss miał taka kabinę na swoim jachcie Christina, w której uwodził wiele kobiet, w tym Jacqueline Kennedy, Marię Callas i wiele innych. Nazywała się Itaka, a jak pisał "poszliśmy do Itaki", wszyscy wiedzieli, ze się udało:). Pozdrawiam
Somalija Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiadomo, uwodzimy, kokietujemy i flirtujemy... ; ) 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 13 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O, nie wiedziałem o tym. A to ciekawostka. :-)) Ten wiersz jest tak naprawdę o wiecznym zakochaniu. O pragnieniu, by to uczucie nie przestawało trwać. O tym, by nawet nie myślało żeby stać się miłością. Bohater pragnie upajać się stanem zakochania. Wie, że może się to przerodzić w prawdziwą miłość ale prosi swoją wybrankę, by go przed miłością broniła. :-) Bohater balansuje na krawędzi miłości ale nie chce po tejże krawędzi przejść. Woli upajać się zakochaniem aż po wieki. :-) Ach... rozmarzyłem się, no.
Marek.zak1 Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 @Wędrowiec.1984Rozumiem, bo taki stan upojnego rozmarzenia bez spełnienia może trwać bardzo długo, a jak już razem, to wiesz, codzienność, rutyna, konflikty i tak dalej. Swoją drogą, jeśli ona jest na tak, to może ja to jednak mocno wqurwiać:). Tak, czy inaczej, dzięki za odpowiedź, a Twoje sonety to dla mnie przyjemność czytania. Pozdrawiam
Wędrowiec.1984 Opublikowano 13 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mmmm, to zależy. Może również czerpać z tego mnóstwo przyjemności. ;-) Dziękuję za naprawdę wielki komplement. :-) Ależ oczywiście. ;-))
Somalija Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 @Wędrowiec.1984 To uważaj, bo Marek ma rację, dochodzisz do takiego stanu, że musisz wziąć aspirynę Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 13 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 @Somalija Ja tak lubię. Takie balansowanie daje mi wiele radości ;-)
Somalija Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 @Wędrowiec.1984 Dobrze wiedzieć, będę uważać na Ciebie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 13 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W sumie... słusznie. ;-))
Annaartdark Opublikowano 15 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2022 @Wędrowiec.1984 Jest taki wers który podoba mi się wybitnie. A wiersz jest świetny, uruchamia wyobraźnie. 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 15 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hmm? :)
Annaartdark Opublikowano 15 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Blisko:-)
Wędrowiec.1984 Opublikowano 15 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2022 @Annaartdark Też o tym myslałem. Wers o niewolniku i jego straconej z powodu wiecznego zakochania duszy... :)
Annaartdark Opublikowano 15 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2022 @Wędrowiec.1984 Naprawde piękne:) Zachowam dla siebie to zdanie. Jakże mi bliskie.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 15 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2022 @Annaartdark Dziękuję. To prawdziwy komplement. :)
Rekomendowane odpowiedzi