Adam Poprostu Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Jeśli chcesz popełniać w życiu błędy Niech będą wielkie I bezsensowne jak pogoń za kroplą potu A Twoje decyzje Te z gatunku zmieniających życie Muszą być nagłe, nieprzemyślane i wraz Z bijącą od nich łuną arogancji Wzbudzać zachwyt swą bezczelną trafnością Jeśli chcesz żałować To tylko dnia narodzin Życia nie żałuj – szkoda czasu Zapisuj swoje myśli tak Aby każdy myślał, że rozumie I nie wymyślaj rymów Twórz poezję prozą Mów pismem, pisz gestem W oczach ukryj całą prawdę A w sercu nadzieję Ponieważ rozum ją wyklucza Co zostało naukowo dowiedzione A medycyna twierdzi, że Miłość to tylko chemia A kiedy zaczniesz analizować Te wersy pod kątem swojego życia Zrób sobie przerwę, wypij mocną kawę Cierpliwość papieru też ma swoje granice Jeśli to nie pomoże to nie ma ratunku Zgnieść, rzucić, podeptać i napluć To program artystyczny nie powstałej grupy Słuchaj uważnie, co mówią do ciebie I patrz im na ręce, nie patrz na oczy Pozostaw maski w szafie I nie oszukuj w karty!
Włodzimierz Nabkowski Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 widzę, że mamy nowy ciekawy na-bytek na forum. jestem Podwrażeniem. ograniczyłbym się. strofując tylko podwójnie. pozdrawiam mile, Zaskocz ony.
Anna_M. Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Tak sobie myślę, że część z tych "rad" chyba jest nieświadomie często stosowana. I te "wielkie błędy"- ciekawe - moim zdaniem najczęściej jest tak, że człowiek nawet na mały błąd mówi-"to był wielki błąd", może jest tylko błąd? Bez rozróżnienia na mały i wielki? Bo miara błędu - czy nie ukazuje się dopiero w konsekwencjach, często nieprzewidywalnych przed jego popełnieniem? Podoba mi się zwłaszcza 2 strofa. No i z 3 wers " I patrz im na ręce, nie patrz na oczy" Pozdrawiam.
stanislawa zak Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 rad jest kilkanaście, taka swoista deziderata dla polki i polaka?
Kasia Dobucka Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 W końcu ktoś pisze całkowitą prawdę! Druga zwrotka najlepsza. Podoba mi się, bo nie muszę się przebijać przez przez szereg metafor i "orginalną" formy (chć czasem coś takiego do mnie trafia). Najlepszy jest: "Twórz poezję prozą Mów pismem, pisz gestem W oczach ukryj całą prawdę A w sercu nadzieję Ponieważ rozum ją wyklucza" Choć piszesz: "Zapisuj swoje myśli tak Aby każdy myślał, że rozumie" Myślę, że rozumiem... ale przecież każdy lubi sądzić, że wie o co chodzi. Jestem całkowiecie na + Pozdrawiam cieplutko - Kasieńka
Faramir Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Jako zapalony RYM-owiec nie mogę się zgodzić do końca z drugą strofą! :) Najbardziej podobała mi się "cierpliwość papieru". Ogólnie jest kilka fajnych sentencji i zdań. Fajnie przeczytać coś takiego. Pozdrawiam laicko (jak już to bywa u mnie z bielą), Jędrzej.
Adam Poprostu Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Dziękuje za wszystkie komentarze! pzdr
Rekomendowane odpowiedzi