Henryk_Jakowiec Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 Było to w zamierzchłych latach gdy braciszek mój na czatach stał a ja i dwaj koledzy niczym zawodowi szpiedzy rozglądając się na boki bowiem parkan był wysoki szukaliśmy większej dziury aż ją znalazł ten i który w ciszy umówionym gestem nas przywołał, tutaj jestem tutaj dziura jest w parkanie te dwie deski spójrzcie na nie. Oprócz tego, że zmurszałe na dokładkę są spróchniałe gdy je na bok rozsuniemy to się dziurą przesmykniemy i ujrzymy cuda, dziwy prócz jabłoni, grusze, śliwy, które gną się pod owocem a opodal śpi pod kocem sam właściciel przymulony więc do dzieła skok po plony niczym małpy leźć na drzewa na nich owoc już przejrzewa. My zaś mali szabrownicy postrach całej okolicy rwiemy jabłka, rwiemy gruchy upychamy za pazuchy ktoś by nazwał to kradzieżą i okrzyknął nas młodzieżą trudną i zdeprawowaną, rozwydrzoną, rozbrykaną dla nas to był cel zabawy a my żeby nie wyjść z wprawy kilkanaście razy w roku dzieliliśmy łup ze skoku. 5
Marek.zak1 Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 Przerabiałem, znam klimat:). W ramach zdrowego odżywiania i inwestycji w przyszłość narodu, dzieci powinny za darmo dostawać owoce, ale tak nie było, więc musieliśmy sobie radzić. Teraz chipsy i podobne , i smartfon jako narodowy sport, to i na leczenie państwo wydaje więcej. Dobry wiersz na ważny temat. Pozdrawiam 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 29 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 @Marek.zak1 Doprecyzuję, nie wszyscy wiedzą, że to najlepsze, co jest za miedzą ten sam gatunek, kształt i odmiana lepiej smakuje, kiedy zerwana jest po kryjomu i u sąsiada dlatego często się je podkrada. Pozdrawiam 1
Marek.zak1 Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 @Henryk_Jakowiec Myślałem, że to opis jakiejś dalszej wyprawy po smaczne owoce. Z sąsiadami trzeba żyć w zgodzie:). 2
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 Witam - sam chodziłem na na pachtę - były emocje - Pozdr. 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 29 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Gdy obskoczyło się bliższe sady dopiero wtedy dalsze wypady lecz już pod strachem i w tajemnicy się buszowało po okolicy. Pozdrawiam 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 29 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ech, młodzieńcze lata fantazja i psoty choć psy ujadały i miałczały koty dziewczyny piszczały ze strachu, radości bo to były pierwsze objawy miłości więc się nieraz skradło całusa dziewczynie pośród traw łąkowych lub w gęstej leszczynie. Pozdrawiam
Sylwester_Lasota Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 Super! Myśmy zalegali też w letnie noce na sąsiadów truskawkowych poletkach. Nic to, że owoce często były niedojrzałe, nic to, że z piachem, ale te emocje! Nie do opowiedzenia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam. 1
Dared Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 @Henryk_Jakowiec Za małolata chodziliśmy na brzoskwinie , było super a kiedy okazało się że z drzewa był piękny widok do sypialni dwóch moich kuzynek było jeszcze bardziej super ;-) 2
Henryk_Jakowiec Opublikowano 29 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, czar wspomnień z lat młodzieńczych przypomina nam jak było że choć szło się nie po swoje żadnych szkód się nie robiło. Nie łamało się gałęzi ani grządek nie deptało a owoce "zrabowane" z wielkim smakiem się zjadało. Pozdrawiam 1
Henryk_Jakowiec Opublikowano 29 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jeden z kumpli zlazł z brzoskwini i jak ułan pod okienko po drabince do okienka puknął w szybę, choć panienko. Otworzyła mu ta starsza a on rzekł jej nie bądź świnią wdziej sukienkę chodź na ogród poczęstuję cię brzoskwinią. Tak przełamał pierwsze lody choć z początku się boczyła lecz po kilku małych chwilach brzoskwiniowa uczta była. Pozdrawiam
OloBolo Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2022 zakazany owoc zaczarowany ogród znam to z autopsji Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi