Gość Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2022 (edytowane) na początku było słowo jedno - a równe milionom warzone na ogniu spojrzeń potem świat w słowach utonął zerwane z końca języka po brodzie ciekły lawiny gorycz nie do przełknięcia aż nadszedł koniec - milczymy Edytowane 11 Stycznia 2022 przez error_erros (wyświetl historię edycji)
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2022 @error_erros podoba się jest wiarygodny - Pozdr.
iwonaroma Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2022 Niezłe, zwłaszcza to 'warzone na ogniu spojrzeń'. ma być 'bo brodzie'?
Gość Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję! Wiarygodny, bo niemal każdego choć raz dotyczył ;> Dzięki! Pewnie, że nie miało być "bo", tylko: po! Przepraszulki! Ja - nie. Ale ona łapy wyciąga zewsząd :P Nie no, przyznaję, pomysł wyszedł od biblijnego cytatu. Ale to chyba zna każdy ;>
Marek.zak1 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2022 Z tym słowem na początku to bardzo niepewne założenie, a jak na takim coś budujesz, to bardzo chwiejna budowla. To logika & erystyka. Pozdrawiam. Te lawiny słów które nic nie kosztują i za którymi niczego nie ma.
Natuskaa Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2022 Świetny... utrata kontroli... a potem przesyt... Odnoszę wrażenie, że milczenie zawisło w oczekiwaniu na... ciąg dalszy. Pozdrawiam :)
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Totalnie spodziewałem się po Tobie komentarza w tym stylu ;D Dziękuję. O to właśnie chodziło - o taką sinusoidę. Zawisło w oczekiwaniu na ciąg dalszy, albo ze świadomością nieuchronności ciągu dalszego. Jeśli między dwojgiem ludzi nastanie ten rodzaj ciszy, to nawet jej chwilowe przełamanie zostawia małe pęknięcie i ono już zostanie na zawsze.
GrumpyElf Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2022 @error_erros Kiedyś przeczytałam, że używanie słów zadowala umysł, ale duszę potrafi tylko cisza. Jeżeli ma nastać, niech będzie właśnie taka. Mówiłam Ci, że jesteś w formie, to zaprzeczyłeś. Jesteś.
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chyba lepiej wiem :P
jan_komułzykant Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2022 Nadużywanie pewnych słów potrafi zabić najbardziej kiedyś oczekiwane i szalone uczucie, albo doprowadzić do jego zawieszenia na długo lub na wieczność. Każdy przyjazny gest może zdawać się wówczas wrogi. Ale czasem wystarczy jakaś wypsnięta mimochodem durnota – odburknięcie (?) i jest albo walka na noże, albo śmiech lub ostry seks, do samego rana ;)
Gość Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czyli generalnie jednego, uniwersalnego scenariusza nie da się opracować. Wszystko zdarzyć się może ;D
Leszczym Opublikowano 15 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2022 @error_erros mam swoją teorię, zresztą gdzieś ją napisałem zresztą. Wydaje mi się, że z początku jest myśl tyle tylko, że myśl ubieramy w słowa. Myślimy słowami. Nawet nie mówiąc niczego na głos nasza myśl ma kształt i formę słowa. Tym samym rzeczywiście najpierw było słowo. A słów najróżniejszych Ci u nas ostatnio pod dostatkiem :)) Nawet milcząc myślimy, a co za tym idzie przychodzą do nas myśli w formie słów :) Poruszyłeś bardzo ciekawe zagadnienie i zrobiłeś to świetnie!!! Nie jestem rodzicem i nie ma jak sprawdzić, ale niesamowicie interesująca musi być myśl dziecka, które nie potrafi przecież jeszcze mówić i nie zna języka:))
Gość Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo interesujące. Nawiązałeś do dzieci jako przykładu, gdzie myśl nawet w głowie jest niezwerbalizowana. Obserwując własne dzieci na etapie niemowlęcym (jedno z nich jest aktualnym przykładem), chyba skłaniałbym się ku teorii, że podstawą myśli jest po prostu emocja. Taka pierwotna emocja, która - gdyby się przyjrzeć nie tylko dzieciom, ale i dorosłym - nie koniecznie pokrywa się z zakresem słów, którymi dysponujemy. Bo czy potrafisz precyzyjnie opisać każdą emocję, którą odczuwasz? Dorośli ludzie miewają problemy z przyporządkowaniem do odczuwanych emocji nawet słów, które istnieją i są im znane. A co dopiero emocje bardziej złożone, indywidualne dla każdego człowieka.
Leszczym Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2022 @error_erros możliwe zatem, że na początku była emocja;) Bardzo możliwe ;)
Gość Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I cały wiersz do wyjebunku ;P
Leszczym Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2022 @error_erros oj zupełnie nie... Wiersz ma wartość nawet jeśli w rozważaniach słusznie lub niesłusznie zabrnęliśmy w inne rejony :)
Gość Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie no, żartowałem ;> Wszak wiersz nie jest o tym, co było na początku w ogóle, ale na początku pewnego etapu relacji międzyludzkiej.
Rekomendowane odpowiedzi