Somalija Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) pragnę cię trzymać w granicach skóry uwalniać rosą krew ponosi głodem upojoną odcina mgła przez piękne zło trudne we mnie ludzkie dziecię i straszliwsza pierwota nie mieszczę cię gdy znaczysz wzrokiem nie mieszczę się gdy dotykiem znaczysz bilans nie jest zerowy napełniasz kieliszki czerwienią ust znaczę napletek muśnieciem może nie zdołasz zatrzymać wrzenia Edytowane 4 Stycznia 2022 przez Somalija (wyświetl historię edycji) 6
Corleone 11 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) @Somalija Ago, przejmująco zaczęłaś pierwszą zwrotką. Przepięknie wręcz. Czwarta cząstka jest również wysokich lotów. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak to jednak ja, zaproponuję zmiany. Licząc, że nie będzie Ci przykro. Czwarty wers pierwszej strofy lepiej komponuje się z jednolinijkową zwrotką drugą - połącz je zatem w całość. Zło może być wielkie. Kuszące. Ba - ekscytujące. Urokliwe. Ale nie piękne. Zastosowałaś inwersję w "dziecię ludzkie" - w języku polskim przymiotniki umieszczamy przed rzeczownikami. Wybacz, ale sama "pierwota" nieco "zgrzyta"; w połączeniu ze "straszliwsza" jeszcze bardziej. Czy w trzeciej linijce kolejnej zwrotki chciałaś napisać "się"? Czy miało być "cię", jak w pierwszej? Cząstka o kieliszkach i bilansie pachnie nadsłowiem, "choć" również zdaje się być zbędnym. Wreszcie pointa. Czy nie wydaje Ci się być zbyt fizyczną wskutek użycia słowa "wrzenie"? Zaproponuj coś bardziej ulotnego. Metaforycznego. Albo zakończ seksualnie, niemal wprost: "czerwienią (domyślnie ust) znaczę napletek muśnięciem". To też będzie fizyczne, prawda. Ale w innym odcieniu znaczeniowym. Serdecznie Cię pozdrawiam. Edytowane 4 Stycznia 2022 przez Corleone 11 Błąd (wyświetl historię edycji)
Pan Ropuch Opublikowano 3 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) @Corleone 11 Ja uważam podobnie jak @Somalija zło może przybierać oblicze piękna, ba jak mało co nim się mienić zasłaniać czy maskować... kusić ekscytować i przyciągać zło potrafi to wiemy być może i dlatego także, że poznało się na pięknie już dawno temu... Pozdrawiam Pan Ropuch Piosenka:) upsi daisy chodziło mi o Aphex Twin - Windowlicker Edytowane 3 Stycznia 2022 przez Pan Ropuch (wyświetl historię edycji)
Corleone 11 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wchodzimy tu na filozoficzny poziom rozważań. Poczyniłeś skądinąd słuszną uwagę, że "zło (...) poznało się na pięknie dawno temu". Dzieje się tak, ponieważ pochodzi z Najwyższego Dobra - Źródła wszystkiego. Ale czy przybrać oblicze piękna oznacza "stać się pięknym"? Pozdrawiam Cię serdecznie i, życzę dobrego Wtorku.
Somalija Opublikowano 4 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 @Corleone 11 Uuuu, przejżę na spokojnie Twoje uwagi i pewnie skorzystam, co dwie głowy... Dziękuję za odwiedziny Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .
Somalija Opublikowano 4 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 @Michał_78 Nie sposób mieć przed Tobą tajemnicę, czytasz po męsku... Dziękuję za odwiedziny Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .
Corleone 11 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ago, raz jeszcze wyrażę nadzieję, że Cię nie uraziłem. Chciałem zwrócić Twoją uwagę na to, co Ci przysłowiowo "uciekło", a co warto mieć przed oczami - ba, we krwi - pisząc. Napisałaś naprawdę dobry wiersz. Ale można uczynić go jeszcze lepszym. Serdeczne pozdrowienia. P s. A dziś u mnie pochmurno
Somalija Opublikowano 4 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 @Corleone 11 Poprawiłam już to ,,ludzkie dziecię'', pomyślę jeszcze o końcówce. ,,Piękne zło" zostanie, bo to inaczej miłość spełniona nie tak... hmmm, u mnie chyba pada, ale zarobiona jestem w pracy, więc nie podnoszę oczu... Dziękuję za uwagi Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .
Corleone 11 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czyli podniesiesz oczy, gdy skończysz pracę. Mm, a co powiesz na "miłość odwrotnie spełnioną" zamiast "pięknego zła"? Ponownie proszę bardzo. Miło mi było u Ciebie gościć. Serdeczne pozdrowienia.
Somalija Opublikowano 4 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 @Corleone 11 Nie, nie , nie, robi się karuzela Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .
Corleone 11 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ach tak? "Świątek, Piątek czy Niedziela/Karuzela, karuzela" Edytowane 4 Stycznia 2022 przez Corleone 11 (wyświetl historię edycji) 1
Somalija Opublikowano 5 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 @Arsis O widzę, że czytasz mój wiersz, podoba Ci się?
Arsis Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 @Somalija odjechany, ale jest spoko...
Somalija Opublikowano 5 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 @Arsis To tak jak ja, odjechana ale spoko...
Arsis Opublikowano 5 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 @Somalija klawy jak cholera, egon... @Somalija ale mówiąc poważnie, dobry...
Somalija Opublikowano 5 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2022 @Arsis wiesz, że obejrzałam pięć lat temu całą serię i trzy lata temu też... a potem kupiłam sobie sukienkę jak Yvonn a w tym roku kapelusz Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .
Wędrowiec.1984 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2022 (edytowane) No, uwielbiam Twoje erotyki. Kobiece, delikatne ale czasami... ...z zaskakującym końcem. :) Edytowane 13 Stycznia 2022 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji)
Somalija Opublikowano 14 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2022 @Wędrowiec.1984 Dziękuję, dziękuję, dziękuję bardzo Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .
Rekomendowane odpowiedzi