Gość Franek K Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 Podobno dobrze jest wierzyć w cokolwiek, Żyć wtedy łatwiej w świecie wątpliwości. Pewność mam jedną – boga stworzył człowiek, Z poczucia własnej niedoskonałości. Wznosić ołtarzy nie bronię nikomu, Choć gest to próżny i lękiem podszyty. Po cóż tak wiele zasad dekalogu? Wystarczy jedna – bycie przyzwoitym. Nie da się spłacić rachunku sumienia Brzęczącym żalem rzuconym na tacę, Odkupić grzechów szeptaniem pacierza, Ani przekreślić prostym krzyża znakiem. Choćbym na klęczkach przemodlił swe życie, W proch zamieniony z martwych nie powstanę. Gdy się zasuwa kurtyna z granitu, Sztuka się kończy, nic już nie ma. Amen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.zak1 Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 Świetny wiersz Franku i zgadzam się z jego przesłaniem. M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 (edytowane) Witam - za Markiem - świetny wiersz - pachnie prawdą - Pozdr. Edytowane 17 Listopada 2021 przez Waldemar_Talar_Talar (wyświetl historię edycji) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Franek K Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 @Marek.zak1; @Waldemar_Talar_Talar Dzięki Panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beta_b Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 Przepiękny! zgadzam się również. bb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwonaroma Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 A ja się nie zgadzam :) Sprawnie, ładnie napisany ale buńczucznością podszyty. Amen. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Franek K Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 @beta_b Dzięki Beta. Pozdrawiam. @iwonaroma To nie buńczuczność Iwono, ale szanuję Twoje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloBolo Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 SUPER 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_M_arianna_ Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 (edytowane) @Franek K Spowiedź :I "Boga stworzył człowiek", czy Bóg stworzył człowieka? Pozdrawiam. Edytowane 17 Listopada 2021 przez _Marianna_ (wyświetl historię edycji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetu Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 Bardzo mi się podoba przewrotność w pierwszej strofie, świetnie komponuje się z całością. Przeczytałam z przyjemnością. Pozdrawiam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZAKARION Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 @Franek K Dobry wiersz i sama prawda w nim została wyłożona. Najbardziej mi się podoba, oczywiście ostatnia zwrotka. @_Marianna_ Oczywiście, że to człowiek stworzył boga - a nie odwrotnie - i padł przed nim na kolana, mając za najwspanialszego, a siebie mając za marność nad marnościami i tylko marność. Wierzącym w jakiegokolwiek bożka, bądź bożki, z życzliwości doradzałbym wizytę u psychiatry i to jak najszybciej. :-) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Ropuch Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 (edytowane) Ciekawa filozofia na życie i do życia. Sama przyzwoitość choćby przyzwoitki ma już dawno swój peak za sobą. Napisałbym, że zupełnie nie zgadzam się z tym, że człowiek stworzył Boga i wszedłbym w tą dyskusję jak nóż w masło, ale resztki przyzwoitości skutecznie mnie powstrzymują. Amen Pozdrawiam Pan Ropuch Edytowane 18 Listopada 2021 przez Pan Ropuch (wyświetl historię edycji) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 @Franek K A jednak - amen, przylgnęło z religii, Franek jak zawsze, stylem nas zadziwił. Wszystkiego dobrego, miłego dnia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Annie Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Bóg jest w nas, a nie na ołtarzach, takie są przynajmniej najnowsze trendy. Mówi się nawet, że trzeba mieć Boga w sercu. Ale czy zawsze go mamy? A Amen to Amon bóg staroegipski wiec nie wzywamy go nadaremno :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwonaroma Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 @Franek K Franku, nie buńczuczność? A może skromność? :) Że tylko proch? ;) Dla mnie to nieprzyzwoite, kiedy dorosły, inteligentny mężczyzna wciąga ludzi swoim talentem i urokiem w pochód prochowców. Zdrówka (do czasu prochu oczywiście ;)) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 @Franek K Konkrecik, przybijam piątkę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZAKARION Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 @Franek K Przeczytam dzisiaj ten wiersz mojej mamie, która jest dosyć mocno wierząca, ale w tego jej żydowskiego bożka, a nie w księży i w kościół, jak sama często mi i innym powtarza. Po co to zrobię?! Bo bardzo lubię pokazywać ludziom prawdę, że nie ma żadnych bożków i że jest tylko tu i teraz, robię to, nawet wiedząc, że to kogoś bardzo zaboli, a moja mama nie jest w tym temacie wyjątkiem. A ten wiersz jest na tyle dobry, że się do tego w sam raz nadaje. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Franek K Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 @OloBolo Dzięki Olo. @_Marianna_ To zależy od światopoglądu. Pozdrawiam. @tetu Dzięki Tetu. Pozdrawiam. @ZAKARION Dzięki Zak, ale aż tak bym nie radykalizował. Pozdrawiam. @Pan Ropuch Zawsze warto być przyzwoitym. Pozdrawiam. @[email protected] Może i tak, ale pochodzenie słowa wyjaśnia @Annie (o czym zresztą nie wiedziałem). Dzięki i pozdrawiam. @Annie Jeśli się w niego wierzy, to właśnie serce jest najlepszym miejscem na jego obecność w człowieku. Dzięki Annie i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Franek K Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 @iwonaroma To o mnie? Jestem zaszczycony. Nikogo nie wciągam. Wyraziłem swoje zdanie. Twoje szanuję, co już wyżej napisałem. Podobają mi się te Twoje prochowce. Pozdrawiam. @error_erros Dzięki panie Erosie :) @ZAKARION Jestem zaszczycony, ale nie wiem czy to dobry pomysł.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwonaroma Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ok, już Ci dam spokój (ale nie napiszę 'święty' ;)) Również zdrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi