Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 10 Września 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 10 Września 2021 Trzy tysiące serc - toż prawie miasto, jakiż to balast... odpowiedzialność. Poniosło gwarem, lecz trzeba zamknąć, przybytek liry, są sprawy... nadto. Trzy tysiące głów, patrzy w matrycę, nie ma kontaktu... wcale go nie chcą. Własna trywialność, kocha pochlebcę, jak ból uniosę - drewno zachwycę. Trzy tysiące słów, oj, chyba więcej, każde otwarte na miłość... życie. Głodne artyzmu, a nigdy syte, bo do poezji... nie trzeba święceń. Trzy tysiące piór, stalówkę goni, atrament śladem pod okiem weny. Niejednokrotnie - za dużo chcemy, nienapisany, a ubłocony. Trzy tysiące strof w rymy przycięte, nieraz oplute - klasyką zwane. Pisać nie pisać... pytam co dalej? Brak odpowiedzi - naciśnij enter. Trzy tysiące zdań, różne repliki, śmiałe, odkrywcze z czasu odarte. Tasujesz... bierzesz, ostatnią kartę, blotka - jak zawsze, kim jesteś... nikim? Trzy tysiące lat - goń Starożytność, niech pergaminy przemówią greką. Dała Safonę, Homera święcą, chłoń całym sercem sztukę antyczną. --------------------------------------- "Piękno jest otwartym listem polecającym, który z góry zdobywa dla nas serca." - Arthur Schopenhauer. 9
Marek.zak1 Opublikowano 10 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2021 Ładny wiersz z filozofią w tle, taki do powrotów i przemyśleń. Pozdrawiam 2
[email protected] Opublikowano 10 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września 2021 @Marek.zak1 Chciałeś powiedzieć że jestem zarozumiały... no tak trochę - uczciłem swoje serca, a co nie wolno? Trzymaj się zdrowo.
corival Opublikowano 10 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2021 @[email protected] Wspaniały wiersz Grzegorzu. Klasykę należy cenić jak najbardziej. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pisać, koniecznie pisać... Dla mnie najbliższa jest poezja Pindara :) Pozdrawiam :) 1
[email protected] Opublikowano 10 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września 2021 @corival Pieśni na cześć zwycięzców, to jego dzieła, urodzony zresztą zwycięzca, miał wielki autorytet nawet u Horacego. Dziękuje Cori za wgląd, do mojego "bilansu", ale taki był chyba niezbędny, dla mnie i dla Was. Miłego dnia. 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 10 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2021 Witam - mi sie podoba - Pozdr. 1
[email protected] Opublikowano 11 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2021 @Waldemar_Talar_Talar Mistrz skrótowych komentarzy niech Cię dłuższym Bóg obdarzy. Cóż tam w wierszu w trawie piszczy, jak ten znany z filmu Piszczyk. Pozdrawiam Waldku.
corival Opublikowano 11 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2021 @[email protected] Przypomnienie, że bez klasyków i ich dorobku nie byłoby kolejnych pokoleń poetów w tym nas wszystkich bez wyjątku... przyda się zawsze. I chwała Ci za to, że temat podjąłeś. Pozdrawiam Grzegorzu :) 1
[email protected] Opublikowano 11 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2021 @corival Cori piszemy w pewnym stopniu dla siebie, aby odreagować, ale najważniejsze jest to, że czytają to inni. A cóż może być bardziej satysfakcjonującego , jeśli cokolwiek się podoba? Kłaniam się pięknie. 1
Antoine W Opublikowano 11 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2021 (edytowane) @[email protected] Schopenhauer – ulubiony przewodnik pesymistów. ale jednak umiałeś znaleźć pozytywny cytat do wiersza :) bo i nie całkiem smutkiem on wieje… Edytowane 11 Września 2021 przez Antoine W poprawa (wyświetl historię edycji) 1
[email protected] Opublikowano 12 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2021 @Antoine W Antoine - wyczułeś że nie było łatwo, bądź co bądź to osobisty wiersz a wtedy trudno jest cokolwiek znaleźć. A sentencji jeszcze sam nie piszę, może czas zacząć. Ja także jestem zaprzysięgłym, czasami męczącym do bólu pesymistą, w każdej sprawie widzę elementy najgorsze. Wtedy jak jest lepiej, przyjmuję rozwiązanie z radością. Wszystkiego dobrego na niedzielę. @Michał_78 Michale jak widzisz każdą liczbę można wyśpiewać, nawet tą indywidualną, osobistą - masz nieodparte wrażenie że ONA śpiewa dla ciebie. Dziękuje za miłe zdanie o wierszu, ma on dla mnie znaczenie emocjonalne. Miłego dnia. 1
Somalija Opublikowano 12 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2021 @[email protected] wiersz ważny, mądry, dający do myślenia, ale wprowadzenie muzyczne ... dziewczyna nie umie śpiewać, dusi wszystkie góry, w wielu miejscach nie brzmi, nie interpretuje. Nie wysłuchałam do końca, bo w miarę upływu piosenki stawała się coraz brzydsza i pomyślałam, że pod koniec... Sam wiesz Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Pozdrawiam . 1
[email protected] Opublikowano 12 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2021 @Somalija Ago bój się Boga Kasia Stankiewicz nie umie śpiewać? A zresztą szukałem Jej pod kątem tytułu a nie głosu, dobrze że cokolwiek znalazłem. Zapewniam, są na polskiej scenie o wiele gorsi. Bierzesz Jej śpiew zbyt profesjonalnie a nie intencjonalnie. Wszystkiego dobrego w niedzielny poranek. @Somalija Wróciłem do tej piosenki ponownie, odsłuchałem ja w całości i absolutnie nie zgadzam sie z Twoją opinią absolutnie. Zobacz na skalę głosu, zmienność intonacji - do tego bardzo trudna piosenka w interpretacji. Wyszła z tego obronna ręką, choć jak zawsze, mogło być lepiej. Dziękuje Ci za wizytę pod moim wierszem po trosze jubileuszowym i za mile słowa.
Somalija Opublikowano 12 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2021 @[email protected] @[email protected] słuch mam absolutny, więc dyskutować nie będę, zwłaszcza, że to blondynka z niebieskimi w oczami. Odpowiedź o jubileuszu Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. , zaraz idę do ogrodu, ze zdjęciami kwiatów wrócę i na priv Ci prześlę z gratulacjami . 1
[email protected] Opublikowano 12 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2021 @Somalija Nie o taki jubileusz chodzi, chociaż co mi tam lubię każde kwiaty, nawet zwiędłe, wtedy najbardziej krzyczą o wodę. Miłej niedzieli i wypoczynku. @Dag "Urozmaicona" - nazwał bym to potargana, popsuta. Bo nie można urozmaicić czegoś co było dla nas wszystkich wzorcem. Można co najwyżej stworzyć coś nowego w oparciu o nowoczesne trendy i tendencje. Pozdrawiam Dag, miłej niedzieli.
[email protected] Opublikowano 12 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2021 @Somalija Nie nadążam za Tobą, zawsze coś nie tak, muszę chyba przejść na język fiński. Jaka to różnica kto odprawia mszę, byle to robił dobrze.
Somalija Opublikowano 12 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2021 (edytowane) @[email protected] to skrót myślowy. Rzeczywiście, było jedno z dziwniejszych doświadczeń jakie przeżyłam, gdy przyjechała grupa z Konga i prezentacji multimedialnej pokazywała, jak odchodzą święta chrześcijańskie. A u nas w kościele w Wielki Piątek kilka osób. Hmmm, to chcesz te zdjęcia kwiatów, bo już zrobiłam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ? Edytowane 12 Września 2021 przez Somalija (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi