Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 9 Września 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 Z Boskim lękiem liście żółci polskie lato, przyodziewa gdzieś w alkowie nowe szaty. Żywa zieleń spowszedniała, dług swój spłaci, ruda panno zapraszamy - w progi zachodź. Nie ociągaj się skruszona, szykuj pędzle, zostaw tylko skromny sadek gospodarza. A zamysłu majestatu nie podważam, pod jabłonką razem z tobą w mig usiędę. Pogwarzymy spolegliwie o powidłach, by zajadać wspólnie z latem na pokojach. A natura jak zobaczy, że nas... troje, wygna jedną w antypody aby skisła. Bo tak w parze, czas przy winku biegnie raźniej, jestem Grzegorz, a ty jesień - wiesz co będzie? W łożu spoczniesz... pocałuję, spłoszę wierszem, jesiennicę mi urodzisz zanim zgaśniesz. Za czas jakiś jak gałęzie zaczną wołać, w niebo ręce swe rozłożą, widząc słońce. Ja ostatni zmięty listek - lekko strącę, zostaw faunę cudotwórco, gdzie jest flora? Pod kożuchem nieco prześpi się nieboga, jak niedźwiadek wyjdzie wiosną na ościeża. A przyroda nie zapyta... co zamierzasz, wie już dawno, trzeba zacząć znów od nowa. ............................................................................. "Zeszły się we mnie pory roku żywe i martwe. [...] Ptak przeleciał przeze mnie ptak, i drzwi zostawił otwarte. Na góry moje, na drzewa, na wszystkie sprawy żywe i martwe." - Kazimierz Wierzyński. 13
Pan Ropuch Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 Ale sobie parapetówkę urządzili w Opolu 77' roku, wieku dwudziestego. Niebywałe! Patrzę przecieram oczy ze zdumienia Niebywałe! A Młynarski co za forma, co za wprowadzenie! Wiersz na schwał! Pozdrawiam Pan Ropuch 2
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 Witam - super - Pozdr. uśmiechniety. 1
[email protected] Opublikowano 9 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 @Pan Ropuch Stare dobre czasy w Opolu, a teraz... nie patrzyłem, co można zrobić dla pieniędzy, nawet oddać duszę. Dziękuje za miłe słowa. Wszystkiego Dobrego, miłego weekendy na grzybach. @Waldemar_Talar_Talar Ha ha ha - jak widzisz ja też, jak tu się nie śmiać jak te panny robią nas w konia, niedługo jedna tylko zostanie i będzie po kłopocie. Trzymaj się zdrowo, bo fala na nas poluje. 1
Somalija Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 @[email protected] Obejrzałam, wysłuchałam 38 min koncertu, szefowa mnie wyrwała z zadumy... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Wspaniały wiersz, pozdrawiam. 1
[email protected] Opublikowano 9 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 @Somalija Ago dziękuje za cudowną opinię... idę do barku. A szefowej trzeba słuchać a nie zbijać bąki. Miłego dnia.
Pan Ropuch Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 (edytowane) @[email protected] Byłem raz i wróciłem tylko z tym co chciałem. Tradycyjna niedziela u rodziców - schabowe na obiad - ja bezmięsny! biedaczek. Na spacerze w lesie przy samej ścieżynce w pełni okazałe na całą patelnię sówki - czubajki kanie. Żadne straszenie czy zaklinanie jakie to one niepodobne do trujących - nie pomoże zbieram je od szóstego roku życia i ciągle mam się dobrze. Schaboszczakowcy na ów obiedzie ciągle średniokulturalnie zerkali w stronę mojego talerza - podzieliłem się i z nimi - Ha ha ha! Pozdrawiam Pan Ropuch Edytowane 9 Września 2021 przez Pan Ropuch (wyświetl historię edycji) 1
Somalija Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 @[email protected] nie zbijam niczego, zapomniałam słuchawek, zobaczyłam Młynarskiego i Osiecką jakoś poleciało. Szefowa jest nowa, chętnie jej pomogę Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .
[email protected] Opublikowano 9 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 @Pan Ropuch Uwielbiam grzyby a kanie to moje ulubione, smażone tak,tak jak schabowe na patelni, nie ma nic lepszego. Czybym pomylił kanie z muchomorem nigdy, to jest niemożliwe, zbieram od małego - nauczył mnie ojciec. Kłopoty miałem a siniakiem ale mama przyrządzała jej tak że do dzisiaj wszyscy żyjemy. Za schabowym nie tęsknie - wolę pierogi z kapustą. Trzymaj się zdrów. @Somalija Chyba czas już nadszedł abyś Ty Ago została szefową, pokaż jej ten wpis. Kiedy Tobie zaczną pomagać?
WarszawiAnka Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 Nie znoszę jesieni, ale Twój wiersz mi się spodobał. Natychmistowe skojarzenie: 2
[email protected] Opublikowano 9 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 @WarszawiAnka Aniu ja też... ale co robić do wiosny prawie... ciąża.
Antoine W Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 @[email protected] dzięki wielkie za przypomnienie Wierzyńskiego :) ja go kojarzę ze Skamandrem i nie mniej cenię od "większych" co w grupie byli - dałbym za to dwa serducha.
WarszawiAnka Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oby się z tej ciąży coś niezwykłego urodziło. ;-)
[email protected] Opublikowano 9 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 @Antoine W Mów co chcesz ale Wierzyński zawsze był niedoceniony, muszę zaglądnąć w jego twórczość i życiorys dokładnie, może znajdzie się jakaś instytucjonalna przyczyna. Pozdrawiam Antoine. @WarszawiAnka Ale to już nasze poetyckie podwórko, co nie napiszesz - jest zawsze pod górkę. 1
Somalija Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 (edytowane) @[email protected] teraz żeby awansować, trzeba mieć polityczną sprężynkę Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Edytowane 9 Września 2021 przez Somalija (wyświetl historię edycji)
[email protected] Opublikowano 9 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 @Somalija Rozumiem na wyższych stanowiskach w s-kach Skarbu Państwa, ale w normalnych firmach... sprężynka. Ale masz rację moja córka też chciała się przyjąć do tutejszego Urzędu Gminy, pomimo wykształcenia, nie pasowała do wystroju politycznego.
Somalija Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 @[email protected] hahaha Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tam nawet sprzątaczka jest z klucza. Ostatnio przeżyłam kontrolę, gdzie trzy panie o rozumku robaków pełzających próbowały mi udowodnić swoje racje. Wiesz, że nie tak łatwo wyprowadzić mnie z równowagi, więc celowały i celowały, gdy odpowiadałam nie słuchały. Farsa i kabaret. 1
[email protected] Opublikowano 9 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 @Somalija Przypomniałaś mi kontrolę mojej córki którą miała z US i IS, kilka lat wstecz jak szukano dochodów z VAT-u. kontrola trwała 14 m-cy. Cała wina córki była taka że nie jechała tirami po viatolach i nie była zarejestrowana. Po prostu jak im tłumaczyła że oszczędzała koszty - robili oczy ze zdziwienia. Pozdrawiam, taki mamy klimat.
[email protected] Opublikowano 9 Września 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 @Dag Tak cytat mnie także zaskoczył, ale to jest styl Wierzyńskiego, całkowicie spersonalizowany, niezależny. osobisty. Słynął z tego, szedł własna drogą. Kłaniam się pięknie.
WarszawiAnka Opublikowano 9 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2021 @Leszczym : Dziękuję. :)
Rekomendowane odpowiedzi