Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

skacze z orbity na orbitę

jednym susem

krąży wokół słońca 

czy jak jowisz trwa przy swoim

srebrzysta świecąca luna

w przypływach i odpływach

ukryta ciemna strona

na przydrożnym kamieniu 

trzy runy w jednej

spokój odpoczynek dobrobyt

Opublikowano (edytowane)

@Dag Ten wierszyk dosłownie i w przenośni mi się przyśnił tuż nad ranem plus wiercący się kot w łóżku :DDD W oryginale był tytuł materia = energia, a każda strofa zaczynała się czasownikiem w drugiej osobie, czasu teraźniejszego. Mój już przebudzony umysł uznał to za lepszą, wersję. 

Ps ten kamień istnieje naprawdę i nawet wiem gdzie spoczywa, a runy zostały odczytane przez Panią Profesor, więc - naukowo potwierdzone (podobno tych kamieni jest zresztą całkiem sporo rozsianych) :) :) :) 

Pozdrawiam

Pan Ropuch

Edytowane przez Pan Ropuch (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Pan Ropuch Materia musi dużo pracy wykonać, aby być energią i faktycznie dzieje się to na naszych oczach, w tym mikro i makro wymiarze. Najlepszy jest właśnie element trwania, to w nim tkwi siła. O Jowiszu - bardzo ładnie. Pozdrawiam energetycznie, Panie Ropuszu. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Annna2 Przepraszam, ale przesłanie mojego utworku jest przeciwne niż Pani mi pisze Pani Anno. w wierszu i dołączonych tekstach oraz ilustracji chodzi o powody dla których Polska wpierw z sukcesem broniła się przed Rosją a potem już nie mogła. Wskazuje, że Rosja znacznie zwiększyła w tym czasie swoje terytorium głównie w kierunku Syberii, co spowodowało, że Polska zmagała się z coraz większym państwem i w końcu nie była w stanie. Historycy wskazują natomiast głównie przyczyny wewnętrzne wpływające na samą sprawność Polski i co za tym idzie możliwości jej obrony. Niestety, obraz przedstawiony jest niepełny, powinien zostać uzupełniony o wykresy ilustrujące powierzchnię pozostałych zaborców, do czego potrzebne mi były wiarygodne dane liczbowe, ażeby program stworzył dla mnie wykres, a tych jak dotąd nie znalazłem. Ale jest wiadome, że powierzchnie zarówno Prus jak i Austrii również istotnie się zwiększyły, tym samym pogarszając stosunki sił na niekorzyść Polski.
    • "A najlepszą ochroną jest ochrona cywilna ze strony szarych obywateli, natomiast: jeśli chodzi o bezpieczeństwo publiczne jako głowy państwa - najlepszą ochroną jest własna broń palna, dystans i przenikliwy zmysł obserwacyjny, ewentualnie - modlitwa..."   Filozof Łukasz Jasiński 
    • @Jacek_Suchowicz dobrze, ponowię pytanie - jak to się ma do tematu wiersza?
    • @Annna2 @Konrad Koper @Berenika97 Dziękuję za komentarze, pozdrawiam. 
    • A człowiek nie pochodzi od małpy - jest odrębnym gatunkiem, a gdyby było inaczej - mogłoby dochodzić do zapłodnienia pomiędzy szympansem i niewiastą...   Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...