stanislawa zak Opublikowano 4 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 czy każdy musi wypływać na głębię by uciszyć fale gniewu niszczące porządek świata wyższego rzędu? tlące wraki nadziei jałowej codzienności? wypalone szkielety na piedestale obleczone w błyskotki idee? czy każdy musi wypłynąć na głębię by nabrać wody?
Jay Jay Kapuściński Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 ładnie, ale wielokropki już mi tradycyjnie nie leżą co do ostatniej strofy to niestety, ale u większości się zgadza zaduma pozdr./Jay
stanislawa zak Opublikowano 4 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 amputowałam!dzięki za sugestię jestem posłuszna jak cho....(i tu tyradycyjne wielokropkowanie) ho pozdrrrr.
Piotr Sanocki Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 Ciekawy wiersz. Wszystko wydaje się być prawidłowe, jednak w drugiej strofie coś mnie nie pasowało. Przeczytałem kilka razy i już wiem co: "fale gniewu burzące porządek rzeczy wyższego rzędu?" - mnie to nie leży, bo rzecz biorąc poważnie, żeby zgrzytać językiem przez "rz" wielokrotnie powtórzenie? Pozdrawiam serdecznie
stanislawa zak Opublikowano 5 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 no... mi właśnie chodziło o to żeby pozgrzytać , bo zębami nie, a może masz rację? po co te zgrzyty? wystarczą w życiu. przemyślę a może ktosik pomoże?.za co ser.. dzięki.
stanislawa zak Opublikowano 6 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 no i co ztym fantem?czy nikt nie musi?buzialki dla czytających z niewiosennym marcem psotnym.
Piotr Sanocki Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 teraz nie mam czasu - ale niedługo pomogę ;) PS
Piotr Sanocki Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Kilka zmian jakie proponuję (ale to jeszcze nie koniec ;) ): "czy każdy musi wypływać na głębię by uciszyć fale gniewu i porządek świata wyższego rzędu?Jak tlące wraki nadziei jałowej codzienności? wypalone szkielety na piedestale obleczone w błyskotki idee? czy każdy musi wypłynąć na głębię by nabrać powietrza?" Ostatnia zamiana "wody' na "powietrza" - wydaje mi się najbardziej trafna. Bo całość metaforyzujesz a z tą wodą to nie jest metafora (i to na zakończeniu?!), tylko dziwne rozumowanie. "Powietrza" wydaje się lepszym rozwiązaniem - takim romantycznym :) PS
stanislawa zak Opublikowano 8 Marca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Piotrulku kochany ,jezeli mówisz że romantycznie to ja jak najbardziej za,,, a nawet przeciw chociaż romantyzm mi wywietrzał to przychylam się do twojej sugestii. pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi