Leszczym Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Pytanie drobnego filozofa do połowy pełna, czy do połowy pusta postawione koślawo. Szklanka to jest za małe naczynie puste, czy pełne, zaledwie szklanka. Termos, wiadro, butelka są właściwszymi rozmiarami. Szklanka wody na starość Pomocna dłoń i czułe serce co poda. W porządku. A jak starości nie będzie? A jak ktoś woli sam sobie nalać? Co z kimś, kto słusznie przedkłada dzisiaj ponad jutro i pojutrze? Kreślimy zamiary, wymieniamy namiary, szukamy wymiarów, tracimy umiar, zapatrzeni w bezmiar przyszłości. Umieramy. Edytowane 16 Stycznia 2021 przez Leszczym (wyświetl historię edycji) 3
Wątpiciel Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2021 Hmmm zacznę od tego, że trudno jest mi kogoś poprawiać, ponieważ moje wiersze również wymagają pogłębionego warsztatu, ale jest tutaj kilka rzeczy, które mnie drażnią. Mianowicie, nie jestem zwolennikiem używania w poezji potocznych zwrotów i zapożyczeń, w tym przypadku chodzi o słowa "se" i ok". Ogólnie wiersz wydaje mi się dobry i podoba mi się jego przekaz. Ma ciekawą, powtarzającą się strukturę, która lekko chwieje się na koniec. Pozdrawiam :)
Leszczym Opublikowano 16 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2021 @Wątpiciel Wiesz, chyba masz rację. Podmienię te słowa ok i se. Nie mam nic im przeciwko, ale tak będzie właściwiej. Dzięki za opinię. Co racja to racja:)
Wątpiciel Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2021 @Leszczym Sądzę, że tak będzie lepiej. Te słowa powodują, że tekst traci głębię i powagę.
jan_komułzykant Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2021 może wydać się być okrutnym, ale przecież się zdarza ta czyjaś jedynie jedyna za nic łyżka wody "se i ok" - bardzo dobra zmiana ;)
Leszczym Opublikowano 16 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2021 @jan_komułzykant słuszna uwaga chyba "contra legem". To prościutki wiersz prostej refleksji o łapczywości tu i teraz. Żyjmy dzisiaj i bądźmy uważni. 1
L.Viburnum Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2021 @Leszczym Muszę przyznać, że zauroczył mnie ten wiersz. Bardzo podoba mi się jego przekaz!
Leszczym Opublikowano 17 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2021 @Poetica bardzo dziękuję moja Droga za ciepłe słowa. Mój wierszyk nie nakreśla odpowiedzi i nie wskazuje drogi, ale bardziej sygnalizuje co się dzieje;)) 1
Karina Westfall Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Podoba mi się, szczególnie końcówka. Tak filozoficznie się zrobiło. Pozdrawiam serdecznie. 1
Leszczym Opublikowano 17 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2021 @Karina Westfall Dziękuję. Też mam wrażenie, że w całym tym wierszyku najbardziej udała mi się ostatnia zwrotka:) Ale żeby do niej dość musiałem przyjrzeć się dwóm "powiedzonkom" :) 1
Rekomendowane odpowiedzi