Ten utwór został doceniony przez użytkowników. iwonaroma Opublikowano 10 Stycznia 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2021 hej, hej obrabiasz mi dupę za plecami to taka zabawa podkładasz świnię, gdy idę hej, hej to taka zabawa hej, hej łżesz prosto w oczy śmiejesz się w nos hej, hej to taka zabawa wbijasz szpilę w serce hej, hej a ja ostry nóż tam gdzie nic ma swoje miejsce koniec zabawy. hej. 10
iwonaroma Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Agatko ? :) ale to nie o wierszach, wierszykach... chociaż kto to tam wie, jeśli budzi takie a nie inne skojarzenia :) W sumie chodziło mi o prosty przekaz, że nosił wilk razy kilka..... Nie reagujemy czasem na wyrządzane nam zło z najróżniejszych przyczyn (bo kochamy i może się zmieni, bo wytrzymam- niech się wyładuje, bo się boję etc.itd.). Ale często ten ktoś atakujący wcale nie dokonuje autorefleksji tylko się rozsierdza, panoszy, eskaluje itd. Są granice i trzeba dać odpór. (Ewentualnie uciec, jeśli jesteśmy zwyczajnie słabsi). A że forma powyższego wierszyka trochę głupawa to przez to, że bardziej może nośna niż wykład moralno- dydaktyczny :) Pozdrawiam przed południem :) @Marek.zak1 @Wątpiciel :)) podziękowania 2
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Witam - należało mu sie - mimo że przemocy nie lubię... Ta jest usprawiedliwiona. Pozd.r lekko zimowo.
iwonaroma Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Też nie lubię przemocy, ale podkładać się jej to... samoprzemoc :) późno to zrozumiałam, ale lepiej późno niż... później ;) Dziękuję Waldemarze i również zdrówka
Gość Radosław Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Czytam z uwagą. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z jednej strony - po wierzchu "hej, hej" a z drugiej - chyba coś nieodreagowanego, co nabrzmiewa, rośnie, a dopiero po czasie wybucha. Tylko mam tu taką zagwozdkę ponieważ są tu wersy "tam gdzie nic ma swoje miejsce" interpretuję to również że ten nóż wbija innym osobą, które z agresorem nie mają "nic" wspólnego. Ciekawy wiersz. Pozdrowienia
Marek.zak1 Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Tekst mi się podoba i dotyka ważnego aspektu życia, czyli ile można tolerować zło. ze strony innych, a często najbliższych. Prosta forma jest jedynie zaletą, bo nie skrywa ważnego przekazu. Bardzo na plus. Pozdrawiam
Karina Westfall Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 @iwonaroma Dla pewnych ludzi, granie innymi i zabawianie się ich kosztem to właśnie jest żart albo zabawa. Forma jak najbardziej na miejscu. Pozdrawiam serdecznie Iwonko. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
iwonaroma Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, trafnie interpretujesz z tym 'hej, hej'. Co do tego 'nic' to o takich ludziach, którzy notorycznie wyżywają się na innych mówi się, że nie mają serca. A więc w miejscu serca jest 'nic'. Ale... to 'nic' w sumie ma coś, co agresor boi się utracić tj. rozdmuchane ego, iluzoryczne poczucie nadmocy i bezkarności. Taki przysłowiowy balon :) W sumie nie trzeba za wiele wysiłku, by go przebić ;) Trzeba się tylko odważyć. Dzięki i również pozdrawiam :) dzięki. Tak, tolerowanie notorycznego wyrządzania zła to błąd. Oczywiście nie tyczy się to wszystkich przewinień niechcących oraz sporadycznych drobiazgów. By nie popaść w przesadę i nie robić z igły widły :) Również pozdrowienia Właśnie. I jest im śmieszno, na szczęście do czasu. Dzięki :) i również serdecznie pozdrawiam @Natuskaa @Andrzej_Wojnowski :)) podziękowania Edytowane 11 Stycznia 2021 przez iwonaroma (wyświetl historię edycji)
jazzkółka Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2021 @iwonaroma Przemoc psychiczna jest tak trudna do zdefiniowania, tym bardziej przez ofiarę... Sprawca, a właściwie oprawca, często tłumaczy się: "ja tylko żartowałem" - właśnie tak, jak to pokazałaś. Na szczęście, te "żarty" mają odpowiedni numerek paragrafu w KK. Pozdrawiam serdecznie. :)
iwonaroma Opublikowano 12 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) Żart jest dobry, gdy rozbawia wszystkich zainteresowanych. Inaczej trudno powiedzieć, że wszystkim jest do śmiechu :) Dzięki i również serdecznie
Tomasz Kucina Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 Bardzo dobra reakcja, jeżeli ktoś nie chce dokonać autorefleksji. Nie daj się Iwonko. Rozumiem, że tekst ma szeroki zakres i odnosi do tak ważnej ludzkiej szczerości. Pozdrawiam serdecznie :)
iwonaroma Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) Dzięki Tomek za dobre słowo :) I serce Również pozdrawiam :)
Nata_Kruk Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zrobiło się groteskowo w treści, wg mnie, dobrze to pokazałaś. Hej.
iwonaroma Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hej :) (Ale my wiemy, że nasze 'hej' nie jest takie, jak w powyższym wierszu :)) Dzięki Natko
Czarek Płatak Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2021 Hehe, Hej, hej. Fajnie, z pazurem :)
iwonaroma Opublikowano 15 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hej! :) Dzięki :)
Gość Franek K Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Dla mnie to brzmi jak kołysanka góralska (wtedy lepsza byłaby ciupaga) albo tekst starej, dobrej Siekiery - 13 grudnia odszedł D. Malinowski - basista i wokalista, wielka szkoda :( Edytowane 16 Stycznia 2021 przez Franek K (wyświetl historię edycji)
iwonaroma Opublikowano 16 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To góralskie 'hej' może mieć u mnie źródło w genach :) tak w jednej ósmej jestem góralką ;) Siekiery chyba nie słuchałam... Dzięki :)
Rekomendowane odpowiedzi