Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Historia edycji

Należy zauważyć, że wersje starsze niż 60 dni są czyszczone i nie będą tu wyświetlane

Nie ma edycji historii do wyświetlenia lub ten wpis był edytowany przez moderatora.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Odnoszę wrażenie, że to pragnę jest jak życzenie dla złotej rybki - jak w baśni - mówisz i masz. Mylisz tęsknotę z zachcianką.  
    • Jest w warsztacie, więc domniemywam, że na tym etapie można z nim wszystko...   Daj sobie spokój z rymami. Ten wiersz ich nie potrzebuje, a widzę, że Cię ograniczają, prowadzą w maliny.   Pierwsze cztery linijki są świetne.  

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Z internetowych viralowych powiedzonek - a co tu się stanęło?     Po pierwsze - tę bitwę, jeżeli już. Rym bolesne/doczesne - rażący. Czy inwersja na końcu, włącznie z zaimkiem, potrzebna?   wciąż zgadujemy na ślepo kto wygra bitwę   coś takiego może?     Tu właśnie widać, jak dopasowujesz, przycinasz treść do rymów, a powinno  być dokładnie odwrotnie. Zawrzyj tę samą refleksję w wolnej strofie, i pomyśl, jaką ją zobrazować, a nie zrymować.     Jak wyżej.   Czasami jest tak, że widać gołym okiem daremne siłowanie się z językiem, rytmem, i nic z tego nie wychodzi. Aby znaleźć coś do rymu, sięgasz po telepiące się gdzieś w głowie 'gotowce', które od razu orientują przekaz w kierunku niekoniecznie zamierzonym przez piszącego. Wtedy tworzy się zamieszanie, a przekaz staje się niespójny, nieprecyzyjny, strywializowany, pozlepiany bez jakiejkolwiek konsekwencji z przypadkowych okruchów. Dlatego moja sugestia jest taka - napisz to samo wolnym wierszem, jak na samym początku tekstu. Tam, gdzie masz czym oddychać, efekty są znacznie lepsze.
    • @iwonaroma a co Ci się najbardziej w tym podoba? jakie jest Twoje zdanie? Dziękuję za komentarz! Pozdrowienia. @Waldemar_Talar_Talar dziękuję za czytanie i zapytam o to samo:)  Co Panu najbardziej się podoba lub co utkwiło w pamięci? Miło mi będzie jeśli od Pana usłyszę. Miłego dnia!

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Chcę usłyszeć prawdę  Powiedzianą prosto Usiąść z kawą w ręku  Tam storczyki rosną..  
    • Bardzo ładny, liryczny:)
    • @Naram-sin skoro używam słowo pragnę, to są tęsknoty :) @Jacek_Suchowicz ja to się rozpalam na wakacjach:)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...