Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 24 Listopada 2020 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 Zakochać się w śmierci, dlaczego by nie? Pustosłowie wierci, Belzebub też wie. Powiedz gdzie masz oczy? Życie zabrało. Czyżbym je przeoczył? miłość... ma ciało. Gdzie zgubiłaś usta? Wycałowałam. Afekt... kto go uzna? Zgasł senny majak. A gdzie bujne piersi? Zapytajcie rąk. One na uwięzi, przynajmniej ty bądź. Szeleszczące kostki, już nie klekoczą. Choć dźwięk jakże gorzki, truchtają boso. Działa na dwie strony, czyżby przylgnęła? Ona nie ochroni, trumienna cela. Uśmiechnij się do niej, choć może brzydka. Czuć jej zimne dłonie, gdzie wejdzie... czystka. Tanatos z Hadesem, oficjum w spółce. Nikogo nie wskrzeszą, wszyscy się módlcie. Jakże ja ją kocham, jest przeznaczeniem. Bierz gnaty... wynocha! Bo jak się spienię! Idź do sąsiada, pali i pije. Na pewno się nada, owiń go kirem. Ona robi swoje, czyści chałupy. Rajski boski projekt, jak chcesz... się uchyl. Choć chyba masz rację, losu nie zmienisz. Na głowę ci pacną, okruchy ziemi. Kochajcie się w śmierci, lekko będzie mrzeć. Bo jak nas nie starczy, mówią że jej też. Cóż to za pociecha, mroki nastaną. Zła... jak miłość ślepa, uzdrowisz zmianą. Słowo Twoje z nieba, uczy nas Panie. Że jest rzecz zbawienna, modlić się za nie.** Przyjmij tę ofiarę, Przedwieczny Boże. Bo nad nią wspanialszej, świat dać nie może** * trawestacja wiersza z 1463 r nieznanego autora, ** parafraza pieśni mszalnej na ofiarowanie za zmarłych. "Były dwie siostry: noc i smierć śmierć większa, a noc mniejsza noc była piękna jak sen, a smierć śmierć była jeszcze piękniejsza." - Konstanty Ildefons Gałczyński. 8
joanna53 Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 Czy można zakochać się w śmierci? Raczej nie, większość ludzi boi się śmierci, ale są i tacy, którzy ją oczekują, pozdrawiam serdecznie:)
Marek.zak1 Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 Już drugi tekst o śmierci w krótkim czasie. Może taki adwentowy czas. Ja popełniłem dość dawno, ale w zupełnie innym duchu:). Pozdrawiam
[email protected] Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 @joanna53 Asiu spojrzyj na te słowa z odrobiną wyobraźni, ona jest koło mnie już dawno, a jak jest blisko dlaczego by jej nie pokochać? Skoro nie bierze to znaczy że mnie także kocha. Wszystkiego Dobrego. @Marek.zak1 Z kobietami sztamę masz, nie powtórzę drugi raz. Pozdrawiam, chyba z Mateuszem masz dobre układy Marku.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 Witam - ja tam śmierci sie nie boje - mimo że nie ma twarzy która cieszy - twardy wiersz... Pozd. 1
[email protected] Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 @Waldemar_Talar_Talar "Bać się śmierci jest tym samym, co mieć się za mądrego nim nie będąc." - Sokrates. Pozdrawiam Waldku, jak filozofom nie wierzyć?
Natuskaa Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 Dzisiaj mi zdechła świnka morska... stara była, bardzo stara. Ostatnie dni to była dla niej męka. Wcześniej miała sparaliżowane dwie tylne łapy, a niestety doszła trzecia. O jednej próbowała się utrzymywać i poruszać, bo ona była bardzo ruchliwa do samego końca. Do dzisiaj. Nieraz śmierć zjawia się w odpowiednim miejscu. Przychodzi w czas. Pozdrawiam :) 1
[email protected] Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2020 @Natuskaa Natuszko niedługo z tym problemem będziemy mieli do czynienia w Polsce /w Europie już mamy/, jeśli chodzi o ludzi, czy zapraszać śmierć do osób starych, chorych, niesprawnych. Problem natury etycznej, cywilizacyjnej, trudny ale niezbędny do rozwiązania. Miłego wieczoru.
Rekomendowane odpowiedzi