jazzkółka Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2020 (edytowane) Zobacz... Jakie morze dziś zachłanne - piach połyka w toń, haustami. Brzeg rozbija się o fale - zawsze dobre w biciu piany czcze bałwany Słyszysz...? Nikną ślady wczorajszego szczęścia - w muszli śpi zwinięte. Szumem wody kołysane, czymś - niebyłym, co - nie będzie. za nic, w świecie Popatrz... Przypływ zaczął się ślimaczyć. Utknął brzuchem na mieliźnie. A przez palce w oczy piasek znowu sypnie, nim osiędzie w oku, solą A po molo został tylko pół-wykrzyknik mewy-śmieszki. W falach, jak liść. Zawieszony w g-moll punkcik. Między nami kropka. Bez 'i' . Widzisz...? Edytowane 11 Października 2020 przez opal czyszczenie z kropek :) (wyświetl historię edycji) 1
miauczenie owies Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2020 Momentami zachłystuje niebanalnością. Nadmiar ozdabiaczy sprawia, że wyszedł średni tekst. 1
duszka Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jest wiele lirycznego piękna w tym wierszu.., jednak w moim odczuciu autor (podmiot liryczny) zbyt wtrąca sie w jego odbiór, zbyt prowadzi, co zabiera mi trochę wolność i przez to radość odbioru. Pozwolę sobie Ci pokazać, jakim bym go z wiekszą przyjemnością czytała: morze dziś piach połyka w toń, haustami. Brzeg rozbija się o fale... Nikną ślady wczorajszego szczęścia - w muszli śpi zwinięte. Szumem wody kołysane. Przypływ utknął brzuchem na mieliźnie. A przez palce w oczy piasek znowu sypnie, nim osiędzie ...w oku, solą... ...A po molo został tylko pół-wykrzyknik mewy-śmieszki. W falach, jak liść... Zawieszony w g-moll punkcik... Między nami kropka. Bez 'i' Zdaję sobie sprawę, ze może to dla Cebie za bardzo odbiegać o Twojego stylu, Twojego wewnętrznego, "lirycznego głosu", ale czasem wkradnie się w niego jakaś mała przesada. Ale Ty to rozpoznasz i zdecydujesz najlepiej. :) Pozdrawiam :)
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2020 (edytowane) Witam - mimo wszystko... ogólnie jest miło. Pozd. Edytowane 10 Października 2020 przez Waldemar_Talar_Talar (wyświetl historię edycji)
jazzkółka Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2020 @miauczenie owies Dzięki za ambiwalentną pochwałę Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zdaję sobie sprawę ze swojej rozbryzgliwości interpunkcyjnej i postaram się wymazać choć część kropek. @Dag
jazzkółka Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2020 @duszka Cieszy mnie, że czytasz po swojemu, mimo mojego prowadzenia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wyszedł całkiem inny wiersz Odpowiem tak: jeśli chciałabym napisać biało, a tym bardziej miniaturę, na pewno byłoby więcej oddechu i luzu dla czytelnika, przestrzeni interpretacyjnej. A tu - miało być (melo)dramatycznie, z przesadą, przyznaję. I tak, prowadzę czytelnika, interpunkcją i weryfikacją wymuszając interpretację, by (w moim zamyśle) odczuł emocje i melodię tego wierszydeŁKA. Pozdrawiam serdecznie Dobrego Duszka, Monika @Waldemar_Talar_Talar Zatem - dziękuję, nie - mimo wszystko, tylko - po prostu 1
Nata_Kruk Opublikowano 17 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2020 Ale tytuł, dłuuugi... nic to. Treść inna, 'świeża', z pomysłem, choć końcówka troszkę słabsza, wg mnie. Mogę się mylić oczywiście, co do tej 'słabości końcówki. Pozdrawiam. 1
Rekomendowane odpowiedzi