tetu Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) noc jest pełna. od znaczeń, po koniec języka wszystko drży. z parujących słów coraz więcej treści. czerń ma dwa końce; niejednoznacznie przepuszcza blask, płynie i łączy się w jedno ciało. to szaleństwo jest czystą liryką, potrafię jej dotknąć. chwilowo uskrzydlona strącam kosmos, ubieram się w noc. jestem pełna spadających gwiazd. zgasnę; nim obcy świt zjeży sierść, pochłonie nasze stygmaty. Edytowane 14 Września 2020 przez tetu (wyświetl historię edycji) 7
duszka Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2020 To jakby opis chwilowego erotycznego zmaterializowania się (aż do możliwosci dotyku) zjawisk czy "rzeczy" nadprzyrodzonych.., dotykalnego spotkania z nieskończonością.., wręcz (chwilowego) uzyskania władzy nad nią, która potem jednak musi zostać przez nieuchronnie wracajacą codzienność odebrana... Tak odbieram twój wiersz. Jego treść i niezwykły styl przyciąga i wciąga, zmusza do wielokrotnego czytania, które pogłębia odbiór. Pozdrawiam :) 2
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2020 @tetu Też wolę noc niż dzień. Zastanawiam się tylko czy nie powinno być jej dotknąć, zamiast ją. Bo dotknąć ją, brzmi trochę tak jakby ją zranić, poza tym nie wiem czy to poprawna forma. Ale to detal. 1
iwonaroma Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2020 Dobry. Pełny. Też początkowo jak Janek myślałam, czy nie lepiej 'jej dotknąć'. Ale chyba nie. Powyżej jest 'jest' i byłoby 'je je'... A forma 'dotknąć ją' też chyba jest poprawna? I jakoś mocniej brzmi. Pozdrowienia
Krzysic4 czarno bialym Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2020 A ja tam lubię pod włos :) Jak zawsze poprawnie ;)
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2020 Witam - ja też polubiłem twój wiersz. Udanych chwil życzę.
w kropki bordo Opublikowano 13 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2020 @tetu ależ to jest piękne!!! Podoba mi się, nawet te spadające gwiazdy w twoim ujęciu, niech spadają i spadają...i spadają... Pozdrawiam serdecznie:)
tetu Opublikowano 14 Września 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) Witajcie, przede wszystkim dziękuję wszystkim za czytanie. Duszko, świetna interpretacja, doskonale to ujęłaś, dziękuję. Pawle masz rację. Jeśli chodzi o konkret, to w połączeniu z dopełniaczem powinno być "jej" nie "ją" Dzięki za czujność. Pozdro. Iw, szczerze mówiąc wahałam się, czy użyć jej, czy ją. Po zastanowieniu się doszłam do wniosku, że Paweł ma rację, to się w tej formie nie obroni. Dotknąć ją byłoby poprawne gdyby było użyte w bierniku, bardziej jako stan psychiczny, bardziej przenośnie, niż konkretnie. Marcinie, Waldku, w kropki bordo, dzięki wielkie za słowo. Pozdrawiam. Edytowane 14 Września 2020 przez tetu (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi