Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

No nie... :) tylko nie masochizm .. :)

Staranie się jest wysiłkowe, lepiej sobie to odpuścić, oczywiście, jeśli są ku temu warunki.

To, że prawda ukryta jest na dnie - z tym się zgadzam, ziarno zakopane jest w ciemnej ziemi.

Z tym ocenianiem siebie.. można  często przestrzelić. Jedni się przeceniają, inni się niedoceniają...

A jeszcze inni czują podSKÓRNIE jak jest naprawdę :)

Dzięki za serce 

i miłej nocki :)

Wezmę to pod uwagę :)

Dzięki za serce :)

Ok ok, tak się tylko droczę :)

@M.A.R.G.O.T @Radosław dziękuję :)

Opublikowano

Rozumiem Iwonko że pod cienką skórką jabłuszka mieszkają chochliki z drzewa pokusy, i trochę o tym a trochę i nie - jest ten wierszyk. Ciekawe w tym znaczeniu staje się tutaj w treści to "w(y)rzucone ziarenko", bo w zasadzie każde "w(y)rzucenie" będzie automatycznie plonem, w sensie zasianiem kolejnego nowego drzewka, może to być nawet wiersz opisu praktyki macierzyństwa albo potrzeby macierzyńskiej, interpretacja może być tak dowolnie urocza, że aż zachwyca. Pozdrawiam twoje szerokie jak zawsze perspektywy twórcze, ślicznie iluzoryczne, i smacznego ;)

Opublikowano

:) trochę o tym, trochę o tamtym :) dokładnie mnie rozpracowaleś :)

Trafnie to z tym ziarnem. Jeszcze dodam, że wyrzucamy czasem coś cennego z głupoty, nieświadomości etc. Ale..tak jak napisałeś, plon i tak będzie, bez względu, czy się wyrzuciło czy świadomie zasiało. Różnica jest "tylko" w procesie dochodzenia do plonu (szybciej lub wolniej, spokojniej czy też w cierpieniu itd.)

Dziękuję :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• serce pękło nie hukiem lecz szeptem odłamki naszych rozmów już leżą na trawniku   twoje imię kiedyś najbystrzejszy promień słońca dziś jedynie uczucie wypuszczone z dłoni które nie wróci tą samą drogą   każde wspólne wspomnienie jest porcelaną rozsypaną na podłodze a ja bezbronnie chodzę po niej każdej nocy   iskierka nadziei z każdym dniem maleje ledwie się tli w popiołach niedomówień boję się ją zgasić bo nie wiem co zostanie   tylko cisza zna wszystkie odpowiedzi które bałem się tobie powiedzieć i choć czas zabrał nasze rozmowy pozostawił nas w tej ciszy   gdyby powrót do przeszłości nie był tylko filmem zatrzymałbym słowa i przytuliłbym cię wtedy  gdy jeszcze nie wiedziałem że tracę ciebie na zawsze   teraz zaś wpadłem w ciemną studnię gdzie światło nie sięga dna każdy dzień to walka a serce już odmawia walczyć   już nie będę tym samym którego pamiętasz w sercu mam szkło z każdym oddechem czuję ból  czy kiedyś jeszcze będę potrafił dotknąć miłości
    • Stoję przed oknem z brudną szybą, świat wydaje się zniekształcony, przykryty ciężką, matową zasłoną. Światło latarni delikatnie muska korę drzewa, tworząc jasne smugi.   Promień odbija się na swój sposób, tworząc tysiące drobnych punktów, rozbłysków, które układają się w nieprzerwany, niemy dialog z nocą. Drzewo rzuca cień, długi i niewyraźny, jakby kształt nie mógł się zdecydować, czy istnieć w pełni może zniknąć w mroku.   Noc żyje, pulsuje, zmienia się. Wydaje się rozszerzać, pochłaniając kolejne fragmenty krajobrazu, ale jednocześnie odkrywając swoje nowe twarze. Każdy ruch wiatru, każdy cień zdaje się zmieniać wyraz tej chwili. Stoję w milczeniu, próbując zrozumieć, czy to świat na zewnątrz zmienia się, czy może to ja widzę w nim coś, czego wcześniej nie dostrzegałem.   Ciemność nie jest już jednolita – ma swoje odcienie, głębie, a w niej ukryte jest coś nieuchwytnego, tajemnica, którą trudno rozwikłać.
    • w słodkiej sukience ręcznie piorę   pełna ekscytacji robię się gorąca  idę sobie ulicą i wącham kwiaty  wieje wiatr rozkładam ramiona        
    • "Abulia, a ból i ja"   odkrywam cię nim się przebudzisz oceniam gdzie i czym   rozpoznając zapiekłość   na dotyk, na szerokości blizn  żałuję, że nie mogę nic więcej   bo w szacunku do każdej  milknę przed spektrum krzywd   gdy widzę bólem leczony ból udrękę ocieram krew i łzy - za wszystkie wybaczam   wypłukuję sól    podążam śladami żądliwych zadrapań  mówili: aby - do - serca!   03:00. - zatrzymanie  z precyzją ciszy - zaciskam co pod język napływa, język wykręca   myślompodobne - przydługie   przyczyny? 03:03. sprawdzam skoro ujęłam _ od waga nie kłamie wskazując ciężar  za conajmniej dwie dusze     ***     na pewno stać się kolejną  nie dążę   04:04. dałam ile mogłam co muszę zabieram   wiem i tak nie uwierzysz nawet kiedy dopowiem że żadna z godzin nie była przypadkowa   wychodzę   07.07. wciąż czeka m.
    • @Natuskaa    Napisałem prawdę

. Już jest weekend; rozumiem, że w przyszłym tygodniu będziesz miała pierwszą zmianę.     Pozdrawiam Cię "górsko" ze Szklarskiej Poręby.           
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...