Andrzej Borecki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Brzoza listki wypuściła,Srebrne listki, drobne takie.Wiatru tchnienie uchwyciła,Zaśpiewała z rannym ptakiem.Swe gałązki rozpostarłaBy przywitać słońca promień,Lecz jemioła, ta upartaBólu w korze wzbudza płomień.Szepce brzózka - przyjdź aniele,Zdejmnij z ciała ciężar wielki.Bym poczuła w całym ciele,Że świat piękny a Bóg wielki.Bym jej żywić nie musiałaBo mych soków brak już dla mnie.Tak szeleścić już bym chciałaTylko ptakom, kwiatom na dnie.Kora moja srebrem błyszczy,Niepotrzebny rak w mym ciele,Który urok drzewa niszczy.Więc cię proszę - PRZYJDŹ ANIELE!!! 2
Agnieszka_Gruszko Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 brzoza.... to drzewo bardzo szybko rosnie.... moze za szybko chce przezyc zycie... dorosnac, wydac owoc, stac sie kims innym...
Dotyk Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 mam kilkanaście brzóz..w ogrodzie....jedna włazi mi do okna...dlatego wszystko co o brzozie..zabieram:)pozdrawiamMirka
Beata Szymańska Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Czytam i czytam, i ciągle nasycić się nie mogę Pana słowami. Wiersz jest niesamowity. Zaczarował mnie. Czar jego polega na tym, że ja widzę w nim modlitwę o śmierć. Ostatnie wezwanie o pomoc do Boga. Może się mylę, ale jest po prostu... wspaniałyPozdrawiam bardzo serdecznie
Andrzej Borecki Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Beato w jednym przyznam Ci rację. Jest to rzeczywiście rodzaj modlitwy.
Dorma Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Modlitwa, niemodlitwa..Wiersz swietny sam w sobie
Kornelia Zawrzykraj Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Bardzo ujmujące Pięknie zobrazowane za pomocą tak często spotykanego zjawiska jak jemioła pasożytująca na drzewach To faktycznie podobne do raka w organizmie ludzkim, z którym często walczyć nie jesteśmy w stanie ... Poza treścią podoba się forma i styl bardzo pasujący mi do tak przedstawionego tematu
staszeko Opublikowano 15 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2024 Brzoza i jemioła… Zabawna alegoria walki dobra ze złem. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi