Gość Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) @Andrzej_Wojnowski Polska Obojga Narodów była w swoich złotych czasach kolebką kultury i nauki. To właśnie do Nas uciekali wszyscy "wyklęci" naukowcy. Później, jak to jest chyba w Nasz Naród wpisane, zaczęło się wszystko sypać, bo zaczęliśmy być coraz mniej świeccy i kościół przejął znowu prym w Polsce. Nie mam nic do kościoła, byle był z dala od polityki i władzy, bo to nigdy Nam nie wyszło na zdrowie, a ten tylko się dowie, kto wie z historii ile razy Kraj swój stracił :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 11 Maja 2020 przez Gość (wyświetl historię edycji)
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2020 @Rastu Co było nie wróci i szaty rozdzierać by próżno cóż każda epoka ma własny porządek i ład a jednak mi żal ... Pozdrawiam
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czy to tylko wina kościoła? Myślę, ze nie do końca. Sami go tworzymy. W czasie insurekcji kościuszkowskiej szubienice uginały się po grubymi biskupami, w czasie powstania styczniowego księża umierali od ran carskich bagnetów. Różnie to bywało. Moją ulubioną książka jest " Imię róży". W sprawach kościoła mam mieszane uczucia. Pozdrawiam
jan_komułzykant Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) "(...) Puszącym się, nadymającymStrąć z głowy ich koronę głupią,A warczącemu wielkorządcyNa biurku postaw czaszkę trupią. Piorunem ruń, gdy w imię sławyPyszałek chwyci broń do ręki,Nie dopuść, żeby miecz nieprawyMiał za rękojeść krzyż Twej męki. Lecz nade wszystko – słowom naszym,Zmienionym chytrze przez krętaczy,Jedyność przywróć i prawdziwość:Niech prawo zawsze prawo znaczy,A sprawiedliwość – sprawiedliwość…" Jest do poprawy parę rzeczy, ale tym razem "przeoczyłem" i za taką pracę Andrzeju, kapelusz z głowy Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Poza tym, chyba jeździliśmy w to samo miejsce "słuchać muzyki" ;) Pozdrawiam. Edytowane 11 Maja 2020 przez jan_komułzykant (wyświetl historię edycji)
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2020 Odwaliłeś kawał dobrej roboty - zaciekawił. Pozd.
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Teraz czasami jeżdżę do "Doliny szarlotty" - przyjemnie ale to nie to. Dzięki Janie. Pozdrawiam @iwonaroma Dziękuje i podziwiam za wytrwałość. @Waldemar_Talar_Talar Dzięki Waldii. Pozdrawiam
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A z tych cegieł zbudujemy nowy Babilon i będzie tak samo. Babilon, jak feniks jest nieśmiertelny. Pozdrawiam 1
Pan Ropuch Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2020 @Andrzej_Wojnowski Piknie wyszło i z głową! Obowiązkowa lekcja historii dla Wszystkich! O mały włos chleb mi z keksówki nie uciekł tak się zaczytałem ;) Pan Ropuch 1
Domanski Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dla mnie to jest wielki zaszczyt ze Ja przebywam tutaj wśród takich talentow. Edytowane 12 Maja 2020 przez Domanski (wyświetl historię edycji)
Pan Ropuch Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2020 @Domanski Popraw tego wzroda bo zostaniesz posądzony o ironię wielką ;) Pan Ropuch Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Domanski Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Gość Franek K Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2020 Dosyć opasłe, ale ciekawe. Przypomina mi dokonania T-raperów znad Wisły. Link do Mieszka poniżej. Z mojej strony kilka drobiazgów: - nie dzielił łoża raczej, a nie łożę - zanim odjechała (bo przecież nie za nim) - przeze kobiety? - raczej spod Wiednia To mi się rzuciło w oczy od razu. Bez urazy. Tak już mam. O przecinkach się nie wypowiadam, bo to temat drażliwy :) Pozdrawiam. FK.
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2020 @Pan Ropuch To się cieszę. Pozdrawiam. 1
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki. Poprawię. Pozdrawiam Nie skomentuję, ale nie rób jaj. Każdy pisze jak umie. Dzięki. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi