Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2020 Nadal tęsknię za tobą mój wielorybie twój śpiew jak odgłos przekręcanego klucza w zamku, schody zanoszące się skrzypieniem drzwi jak przynętą, żebym w szafie poszukał na strychu, odnalazł w niej morze, zgubioną w piasku kiczowatą pocztówkę, na której przebijałeś taflę wody niezmąconą jak lustro przesmużone zorzą i kurzem gwiazd, z niewyraźnie odciśniętą planetą, na której być może jest dom z wielorybim śpiewem starej bramy, w nim to co zginęło odrasta jak skóra i usuwa blizny. -------------------------------------------------------------------------- Wersja druga z alternatywnym zakończeniem: Nadal tęsknię za tobą mój wielorybie, twój śpiew jak odgłos przekręcanego klucza w zamku, schody zanoszące się skrzypieniem drzwi jak przynętą, żebym w szafie poszukał na strychu, odnalazł w niej morze, zgubioną w piasku kiczowatą pocztówkę, na której przebijałeś taflę wody niezmąconą jak lustro przesmużone zorzą i kurzem gwiazd, z niewyraźnym w nim odciskiem planety, po której być może wciąż krąży widmowy kapitan Ahab, obłąkany, bezsenny umiera z pragnienia- odradza się z wody -
fregamo Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 czyli tęsknisz za domem...? pozdrawiam
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 @fregamo Można to różnie nazywać, dzięki.
violetta Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 Ładny wiersz, taki huczny trochę:) prawdziwa tęsknota za czymś pięknym 1
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2020 @valeria Dziękuję Wiolu :)
Gość Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2020 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiem, że chyba nie lubisz, gdy Ci ktoś coś tam podpowiada (ja zwykle nie lubię), ale chciałam napisać, że tak mi się jakoś to czytało i może byłoby prościej, w każdym razie w obu wersjach coś chyba jeszcze nie do końca chodzi. Natomiast samo serce wiersza bardzo na tak, aż słychać te odgłosy w wersach. (ta przerzutnia w zamku moim zdaniem niepotrzebnie rozprasza uwagę, jest już porównanie do wieloryba - dla mnie wystarczy). Pzdr :-) Edytowane 6 Lutego 2020 przez Pia :-) (wyświetl historię edycji)
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2020 @Pia Ok, dzięki.
Lach Pustelnik Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2020 Czy nie jest to ukryta tęsknota za ex?? Co prawda przytyła, ale wciąż to "była". Tak mi się skojarzyło...:))
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2020 @Lach Pustelnik Ja myślę, że najlepsze jest to, że każdy to nazwie tak jak chce. Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi