Gerber Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Wieloświat Asia boi się wieczorów ojciec wracając do domu przybiera postać wilka raniąc mamę ostrymi kłami za zamkniętymi oczyma tatuś bierze ją na ręce szepcząc mój skarbie czas przeszły dokonany rano idzie do szkoły wczoraj dostała lufę z fizyki za twierdzenie o zachowaniu godności każdy świat wytrącający uczucia elementarne dąży do absolutnego zera Edytowane 21 Grudnia 2019 przez Gerber (wyświetl historię edycji) 4
Lahaj Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 @Gerber do drugiej włącznie zwrotki super później zbyt do głowy
Paweł Artomiuk Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 "twierdzenie o zachowania godności" Odruchowo czytam o zachowaniu godności, ogólnie coś mi tu wadzi... Hmm Poza tym super. Przemyślałem. Jest dobrze.
Gerber Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 @light Dzięki. @Lahaj Zbyt do głowy? Nie do końca wiem co to znaczy, ale dzięki za komentarz.
Gerber Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 @light Teraz zajarzyłem "zachowaniu" tak miało być, oczywiście można "zachowania" też ciekawie zinterpretować, ale to był taki niezauważony błąd.
Lahaj Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 @Gerber chodzi o to ze to takie trochę zbyt oczywiste rozwiązania i czy napewno chodziło o dwoję czy może najniższa ocenę czyli jedynkę
Gerber Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 No tak, starej daty jestem. Za moich czasów jedynek nie było.
Paweł Artomiuk Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 No właśnie zachowania też pasowały ale zachowaniu jest lepiej ;-) Pozdr. PS. Można podmienić dwóję na lufę chyba że ma już tak zostać.
Gerber Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 @iwonaroma Dzięki. @Paweł Artomiuk Tak, lufa to dobry pomysł, zmieniam, dzięki.
Gerber Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 @Lahaj A tam, to już nie ma wielkiego znaczenia. Ktoś powie, że banie, albo ocenę niedostateczną itp.
Deonix_ Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 Mocny wiersz, bardzo podoba mi się jego przesłanie, choć to "twierdzenie o zachowaniu godności" na lekcji fizyki mnie jakoś gryzie, rozumiem sens tego wyrażenia i wiem, że licentia poetica daje prawo istnieć takim sformułowaniom, ale jakoś mi to nie pasuje, ale nie ja jestem autorem, nie zmieniaj nic pod moim wpływem, bo możesz popsuć :) Ponadto, dwója z fizyki mogłaby być wg mnie, nie jest określony czas, sytuacja liryczna mogłaby mieć przecież miejsce w PRL-u, tego nie wiemy. A gdyby Asia była tu dorosłą osobą w dalszym ciągu udręczoną przez patologiczną sytuację rodzinną, można by też napisać, że dostała dwóję (na studiach jest skala ocen 2-5). Pozdrawiam, D.
Gerber Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 @Deonix_ Wiesz, zachowanie godności ma się kojarzyć z fizyką i psychologią, zasada zachowania energii, światy równoległe, cząstki elementarne itp. Z drugiej strony świadomość, to co się dzieje w człowieku, kiedy ta rzeczywistość jest ciężka do zniesienia. Jeden z polskich fizyków powiedział, że fizyka to nauka o prostych rzeczach. kiedy ktoś rzuci kamieniem, to można obliczyć jego prędkość , tor lotu i przewidzieć gdzie spadnie, ale dlaczego ktoś go rzucił? to już zupełnie inny rodzaj wiedzy. Mam kilka takich wierszy i dalej będę kombinował, chcę stworzyć taki cykl. Co do dwójki, to zmieniłem na lufę i tak zostawię, to nie ma znaczenia, ale masz rację, niekoniecznie wiersz odnosi się do teraz.
Rekomendowane odpowiedzi