Dekaos Dondi Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2019 (edytowane) Nachalne powtórzenia. to tak specjalnie:) ––//–– co tam takiego błyszczy w zakątku w świetle księżyca przy pniu wilgotnym od nocnej rosy – A gdzie? a tam w oddali na mchu zielonym czyżby duszek leśny zbłąkany – Duszek? a może to wróżka zbiera na wianek złociste kłosy – Wianek? no sam już nie wiem co myśleć o tym czyżby podejść nie lękać się bardzo – Lękać? sprawy przedziwnej tajemniczej co ciekawość naszą wzmaga – Ciekawość? a tak twoją i moją w kniejach tajemnych – Moją i twoją? w rzeczy samej przestań wątpić udam się w drogę nawet zakrzyknąć mogę lecz nie wierszem jak przed chwilą – Jam proza. Miej to na uwadze. przyszło mi wiedzieć co wzrokiem sięgam żałość w mej duszy oblicze swe chowa na gorycz rozłąki nam się szykować – Czyż mam słowa pociechy dodać? wierszem kończysz cieszy mnie bardzo lecz łzy mam w oczach – Choć duszę masz hardą dzięki za rym stapiamy się w jedno wszak za późno nawet wspomnienie zniknie nie jedno – Powtórzyłeś: jedno jest mi wszystko jedno – Mówże wreszcie co to? ależ mi smutno mówić trudno gardło pętlą żałości ściśnięte ty jeszcze nie wiesz na co patrzeć w udręce muszę – Proszę powiedz. Pozostań wierszem. co twoją duszę raczy roztrzęsieniem? – Tak... nie kryj się w ciszę... choć z tego co mówisz... – Nie chciałbym powiedzieć, a ty nie chcesz usłyszeć. – Ojejciu... dzięki za prozę... lecz powiedz... cóż z tego, że nie chcę. Niepewność wszak gorsza. Zechciej powiedzieć. tu spoczywa tekstu naszego zakończenie Edytowane 19 Grudnia 2019 przez Dekaos Dondi (wyświetl historię edycji)
iwonaroma Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 Do czasu tej prozy b.fajnie się czytało (mogłoby być nawet dla dzieci :)) ale potem trochę jednak przekombinowane wg mnie. Chyba się pisze miej to na uwadze a nie mniej?
Dekaos Dondi Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 @iwonaroma Dzięki:) Jestem cały taki... przekombinowany:)) Oczywiście, że→miej→Dzięki też:) Pozdrawiam:)
Sylwester_Lasota Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jam poziomkowy najbardziej lubię :) Pozdrawiam :)
Dekaos Dondi Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 @Sylwester_Lasota . Dzięki:) Osobiście, wolę powidła z węgierek... ale cóż... gusta są różne:)) Mnie już nic nie dziwi:)→Pozdrawiam:)
Sylwester_Lasota Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Też tak często mówię, ale czasami przychodzi taki moment, że szczęka opada mi do samej podłogi, jak niemowlakowi, który pierwszy raz na świat patrzy. Chyba przestanę. :))))
Dekaos Dondi Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 @Sylwester_Lasota Może faktycznie, człek nie ma aż tak pojemnej wyobraźni, by mógł zawsze przewidzieć, jaki mu widok życie zgotuje. I tak dobrze, że nie mamy żelaznych szczęk. Gdyby spadła na stopę ( naszą - bo jak na cudzą, to pół biedy), to byśmy na długo, to zdziwienie zapamiętali:))
Rekomendowane odpowiedzi