Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 Z najwyższego punktu Korfu widać górzyste wybrzeże Albanii - kamieniste plaże, mafijne kurorty; nie widać betonowych schronów niczym grzyby przed deszczem, i największego obok Tirany, jak schizofreniczny labirynt, w którym wieje przeciwatomowym cieniem i chłodem, ścinającym krew, chwytającym za krtań jak zima której jeszcze nie było, tym bardziej mrożącym im bardziej się starał zachować pozory normalnego życia: kino, sklep, gimnastyczna sala, szkoła, przedszkole, i dla prominentnych dzieci - kącik zabaw. Nie widać także zagłodzonego nieomalże na śmierć białego konia stojącego przy bocznej drodze, którą nazwać można drogą tylko przy sporej dozie życzliwości. – Nie widać tego wszystkiego z najwyższego punktu na Korfu, lecz widać wolno zanikającą górzystą krainę, pogrążającą się w jeszcze żarzącym zmierzchu, widać niemal teflonowe morze łagodnie wmywające się w cień, przed którym z mozołem, chcąc zdążyć, niby mrówka w wytrwałym pośpiechu, ucieka brnąc biały stateczek, i nietrwałą szramę w teflonie tnie. 2
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 @Pia Dzięki, przemyślę to gdy. A bunkier pod Tiraną widziałaś? Robi ogromne wrażenie, ale bardzo przygnębiające.
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 @Pia Zmienia, ale nadal dużo biedy. No i wszechobecna mafia.
Sylwester_Lasota Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 A ja nigdy nie byłem w Albanii, a chciałbym. Dzięki za wiersz :) Pozdrawiam :) 1
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi