Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 28 Listopada 2019 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 W kwestii życia wiecznego, teorii wiecznego powrotu i podróży przez niezliczoną ilość wcieleń, chwieję się niczym na desce, którą ktoś położył na ruchomym walcu, niepewność jest środkiem ciężkości, ponieważ nie sądzę, ażeby coś człowieka upoważniało do wygłaszania radykalnych stwierdzeń, stawania pewnie na gruncie niedźwiedziej skóry, gdy nikt z żywych, jak dotąd, niedźwiedzia nie widział na oczy. To tyle filozofii. A tak zwyczajnie, chciałbym by ktoś stamtąd wrócił jednoznacznie, i powiedział: tak. Bo nawet moje zderzenia z tajemnicą: te dziwnie realne sny, o randze nieomalże spotkania; odgłos otwieranych drzwi po śmierci dziadka; tajemnicze dzwonki - a za drzwiami nikogo, gdy ojca rak mózgu już toczył i artretyzm prawie nie pozwalał mu wstać, to jego mrożące krew w żyłach pytanie: -Paweł, kto stoi w przedpokoju? – Nikogo tam nie ma, tato. – No przecież widzę, że jest, stoi i patrzy; tajemniczy cień powoli przesuwający się po ścianie; człowiek, z którym, dałbym sobie rękę uciąć, rozmawiałem, a którego nikt poza mną nie widział; rzadkie momenty uniesień, gdy podobny twarzy pełnej miłości wydaje mi się wszechświat; twórcze okresy, kiedy spisuję wiersze, jak gdybym ucho przytknięte miał do papierowej ściany, a za nią ktoś mi dyktował szeptem, i drabinę czarnych liter zsuwał mi przez otwór w dachu żebym się wspiął, wystawił głowę i przez chwilę rozejrzał, wtedy jak święty Franciszek chodzę po łące, rozmawiać chcę ze zwierzętami; ten dziwny, może śmieszny moment, gdy byłem niemal pewny, że z moim psem wymieniałem się rolami od zawsze – to wszystko wątpliwe argumenty i niczego nie dowodzą ostatecznie. Lecz gdybym jak niewierny Tomasz dotknął oparcia fotela, na którym nikt i nigdy nie siedział – zachowałbym dla siebie, bo nic mnie nie uprawnia do zadawania takiego bólu, choćby mojej wierzącej matce, albo Joli, która, kiedy leżeliśmy na plecach po ciemku patrząc w sufit, powiedziała: Jak umrę, chciałabym zostać wiewiórką i skakać po gałęziach. Nawet jeżeli to mrzonki, to niezupełnie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego kogoś może cieszyć fakt, że skazani jesteśmy na pastwę utraty wszystkiego, i że się tylko zbiegamy niczym ziarna. Więc gdybym mógł stać się bogiem, wziąłbym tę szczyptę atomów i utoczył w palcach rudy okruszek, żeby mogła w nim znowu na chwilę zamieszkać, i, z gałęzi na gałąź, podróżować w niezliczonych przebraniach. 9
Sylwester_Lasota Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Trochę wiersz, trochę opowiadanie, ale dosyć ciekawie się czyta i za to +. Jeszcze wrócę. Pozdrawiam
Oxyvia Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Świetne. I forma, i treść. Koniec. 2
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Witaj - przyjemnie się czytało. Pozd. 1
iwonaroma Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Jak empatycznie, tak chcieć spełnić czyjeś marzenie.... 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) Muszę się przyznać, że poprzednimi razami czytałem na telefonie, teraz widzę tekst zupełnie inaczej :). No cóż, serduszko już zakliknąłem, więcej nic nie mogę zrobić :) Załączam wiewiórkę dla Joli, chociaż, jeśli dobrze zrozumiałem, już jej nie zobaczy, albo może... kto to wie. Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 28 Listopada 2019 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Dziękuję wszystkim.
Paweł Artomiuk Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Tak, bardzo dobry. Może warto tak więcej próbować bo wyszło świetnie. 2
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 @Pia Ale... on ma rymy, to jest wiersz rymowany :) @light_2019 Dzięki.
Sylwester_Lasota Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No jak to bez rymowania? Też tak myślałem, jak czytałem na telefonie, ale okazuje się, że to jest utwór rymowany. 1
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 @Pia Może rymy nie rzucają się w oczy bo to jest 29 - sylabowiec:) 2
Sylwester_Lasota Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Uprzedziłeś mnie :)))) 1
Gość Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2019 @Krakelura kolejne ciekawe oblicze Twojego talentu.
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2019 @Pia Tak, jest coś w tym, że ramy pomagają, często znajduje się ciekawe rozwiązania dzięki nim. Tutaj trochę chciałem eksperymentować z wyciągniętą frazą i maksymalnie dużą ilością sylab, może dlatego rymy nie rzucają się w oczy, niemniej jest to utwór rymowany. Pozdrawiam. :)
Gość Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2019 Paweł jestem pod wrażeniem :-) pozdrawiam Człowieka o wielu talentach :-)
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 @Gosława Dziękuję bardzo :) @beta_b Dziękuję bardzo :)
Nata_Kruk Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... rymy da się delikatnie wyczuć, a że 29 -sylabowiec... o boooziu... wierzę na słowo, nie będę liczyć. W każdym razie, to bardzo przyjemna lektura. Pozdrawiam. 1
Jan Paweł D. (Krakelura) Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2019 @Nata_Kruk Dzięki :)
Paweł Artomiuk Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2020 @Jan Paweł D. (Krakelura) Nie widziałem zapisu, czytałem tekst telefonu.Dziś widzę go na laptopie i trochę inaczej to wygląda ;) Pzdr. 1
Rekomendowane odpowiedzi