Roklin Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2018 (edytowane) Różane kwiaty dawno już powiędły i zapach deszczu przyćmił sen o lecie. Gdy natrętna myśl biegnie do obłędu, nie mogę spocząć, płonę wciąż, a przecież między chmurami jakby promień błyskał, promyk nadziei kojący niby dźwięk gotyckiej harfy, cicha, barwna przystań. Gdy światło gaśnie, śmiech obraca się w lęk. Chmury gęstnieją, grzmoty coraz bliżej, w oddali ginie mój cichy zakątek. Spada ciśnienie, schodzę coraz niżej, a w dłoniach chowam usta z zimna drżące. Pozwól mi tworzyć własną mapę świata, sycić ją barwą wprost od piór papuzich. Bezwstydnie figle twoim oczom płatać, patrzeć w wesołą, choć trosk pełną buzię. Potrzeba gwaru, zabawy i śmiechu wzmacnia blask długich godzin zapomnienia. A żądza ciszy, wolnego oddechu pozwala potem gonić bez wytchnienia. Jeszcze wprawdzie liść łopocze na wietrze, ale powoli zbliża się kres lata. Wkrótce mi powiesz, choć tu zmian nie wietrzę, czy twój wzrok z moim pozwoli się zbratać? 3.10.2015 Edytowane 10 Listopada 2018 przez Roklin (wyświetl historię edycji) 4
beta_b Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2018 O ile się nie kryję, że nie lubię opisów - ten tutaj jest dość przyjemny, szczególnie przez formę i zaśpiew. 11. zgłoskowiec sylabiczny po 5. sylabie jest trudniejszy niż np. prosta 8. I przerzutki ma dobre. Całość na plus. bb 1
jan_komułzykant Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2018 U mnie na duży plus. Poza tym przyjemnie jest czytać tak starannie dopracowany tekst, gdzie czytającego nie absorbują i nie zajmują nierówne wersy, źle postawione znaki interpunkcyjne, a czasem zwykłe niechlujstwo. Jedyna uwaga to "Twój/Twoim". Rozumiem, że wiersz był pewnie kiedyś dedykowany, ale tutaj pozbyłbym się dużych liter. Zrobisz oczywiście jak chcesz, to tylko moje zdanie. Pozdrawiam. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2018 Miło Cię znów czytać :) Pozdrawiam 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2018 Ach, jaka miła lektura od rana, dziękuję za poetyczne uniesienia. Zazdroszczę autorom takich wierszy, w dobrym tego słowa znaczeniu. Serdeczności :) 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2018 Witam - któryś raz z kolei czytam i wciąż mi się podoba ma to coś co zatrzymuje i relaksuje zarazem. Mocno spokojny tekst. Pozd. 1
Maria_M Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2018 Bardzo lubię podobne opisy. Ładnie:)
Roklin Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję. Po którymś tekście stwierdziłem, że trzeba trochę pokombinować z rytmem. Ja chyba jednak najbardziej lubię układ 5/6, 6/5 lub 6/6. Teksty z nieparzystą liczbą sylab (zwłaszcza z siedmioma) są trudniejsze. :)
Roklin Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rzeczywiście, był dedykowany. Dziękuję :)
Roklin Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ciebie też miło znów widzieć, Sylwestrze :)
Roklin Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak to mawiał mój dziadek, tylko spokój może nas uratować. I dlatego dobrze jest być spokojnym i nie podpalać się zbytnio. Cieszę się, że Ci się podoba. Myślę, że wiele zależy od temperamentu i przekonań autora :)
Roklin Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O! To fajnie, bo jak pisałem go, to byłem raczej w burzliwym nastroju. Ale niepokój twórczy, jak widzę, rozpłynął się w formie. Dziękuję za wizytę :)
Roklin Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję :)
Jemall Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 Pierwsze dwie zwrotki mi płyną, fajne
Roklin Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A trzecia? Dziękuję :)
Rekomendowane odpowiedzi