Zgłoś
-
Ostatnio w Warsztacie
-
Jedyne co po mnie zostanie
To te kilkadziesiąt wierszy
Poety amatora, samouka
Nie których bardzo ładnych
Innych zaś średnich lub kiepskich
Ale zawsze pisanych od serca
Z uczuciem, natchnieniem, pasją
Wiem, że nie będę nigdy wielki
Natomiast piszę je naturalnie
W kilka minut tworzę wiersz
Rzadko wprowadzam poprawki
Częściej koryguję błędy
I oto są i one - moje myśli
Przelane prosto na papier....
2
-
-
Zarejestruj się. To bardzo proste!
Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.
-
Ostatnio dodane
-
Ostatnie komentarze
-
Przez Mikerreq · Opublikowano
O, smutku srebrny, co jak anioł blady Stoisz nad łożem, gdzie się sen dopala, Czy to już koniec? Czy to duchów rady Niosą mnie z wichrem, co glob ten obala? Patrzę w dół ciemny – tam, gdzie stepy sine, Gdzie piołun gorzki łzy sieroce pije. Tam zostawiłem serce i godzinę, I harfę, która wiatrem w pustce wyje. Ciało to tylko łachman jest podarty, Gliniana czara, co pęka w nicości! Lecz duch królewski, szeroki, otwarty, Wzlatuje piorunem do boskiej jasności. Nie płaczcie po mnie, gdy zgasną powieki, Bo ja nie umrę – ja się zmienię w dźwięk! Popłynę w chmury, w błękity dalekie, By Polsce przynieść nie żałobę – lecz lęk Dla tych, co myśleli, że naród w grobie! Ja, upiór jasny, wrócę w błyskawicy! I stanę przy każdej płaczącej osobie, Jako ten ogień, co płonie w gromnicy. Lecz teraz lecę... skrzydła mam z płomienia, Zostawiam ziemię, ten czerep dymiący. Wchodzę w drabinę wielkiego Przemienia, Smutny – lecz wieczny. Cichy – lecz grzmiący. -
Przez Papierowy Lis · Opublikowano
@Berenika97 czytam, udając że nie przeczytałem dodanego kontekstu, tak ciekawiej. Trochę skojarzyło mi się z dyskursem postrzegania, odmiennością serca i umysłu - "... a ludzie mówią i mówią uczenie, że to nie łzy są, ale że kamienie i że nikt na nie nie czeka...". Dodaję plusa za formę i rymy i czekam na więcej. Gustuję i pozdrawiam! -
Przez Amber · Opublikowano
Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Spojrzenie transcendentne wykraczajace poza granice. Świetna puenta. Pozdrawiam. -
Przez Leszczym · Opublikowano
@Berenika97 To też, ale chodziło mi o różne rzeczy ;)
-
-
Najczęściej komentowane
-
Wiersze znanych
-
Najpopularniejsze utwory
-
Najpopularniejsze zbiory
-
Inne