Wiechu J. K. Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2018 (edytowane) myślę, być poetą to bycie sobą reszta to makijaż intelektualny czy łatwa to sztuka odpowiedź jest w nas bądźmy tam dobro i zło zrozumieć sens istnienia to jak wdepnąć w chwasty w których rosną róże kolcami ranią, a przecież takie piękne ************** zrozumieć (2) szukałem sensu wdepnąłem w chwasty bytu wśród których róże ranią piękne jestem tam sercem Edytowane 9 Marca 2018 przez Wieslaw_J._Korzeniowski (wyświetl historię edycji) 3
Maria_M Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2018 Być poetą, to widzieć więcej (sobą każdy być może) więcej rozumieć wyzbyć się fałszu i obłudy pisać o prawdzie bez ogródek niekiedy pośrednio aby nie gorszyć ale delikatnie doprowadzić do zrozumienia trudnych spraw. To tak na szybko myśl, nie wiersz! :)) 3
Wiechu J. K. Opublikowano 8 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za wizytę i za myśl :) pozdrawiam
azk Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Myślę, że jest coś ponad to, o czym mówisz. Postrzeganie zwykłych rzeczy w sposób niezwyczajny, to pewnie widzieć więcej, ale sądzę, że jeszcze jest coś, jakaś iskra Muzyka, albo płomień, nie potrafię tego nazwać. Może każdy przeżywa to inaczej. Myślę, że nie ma i nie będzie definicji sensu istnienia w zakresie uniwersalnym dla każdego. Musimy sami sobie go nazwać, jeśli tylko zechce nam się zdobyć na taki wysiłek.
Wiechu J. K. Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, zgadzam się z tym co powiedziałeś, ponieważ tak naprawdę nie jest to takie proste określić w krótkim wierszu istotę poety. Każdy człowiek ma coś z tego w sobie w mniejszym lub w większym wymiarze, tak myślę. Dziękuję za wgląd w te strofy. Pozdrawiam Cię :) 1
Maria_M Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj Wiesławie, na pewno egzystencjalne wgłębienie się w zrozumienie sensu jest ciekawą drogą, w powyższym wywodzie podobało mi się sformułowanie makijaż intelektualny pierwszy raz to słyszę. Ciekawe określenie w odróżnieniu od: chwasty bytu i róże - w poezji za często używane, ale to nie znaczy, że zakazane. Pozdrawiam :))))))
Marlett Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 Dla mnie druga wersja wiersza jest znacznie ciekawsza. Pierwsza natomiast zbyt dosłowna.:)
Wiechu J. K. Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam Cię MaksMara Czasami uda się nam stworzyć coś nowego i ten "makijaż intelektualny" tak jakoś "urodził" się w mojej głowie, wena pomaga, gdy szczerze chcemy coś przekazać inaczej. Wiem, róże to oklepany temat, chwasty bytu na pewno też, chociaż osobiście nie spotkałem, być może za mało czytam poezji innych. Pozdrawiam :)))))))
Wiechu J. K. Opublikowano 9 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam Cię Marlett! Trochę dłużej "dumałem" nad drugą wersją. Miło, że się podoba. Pozdrawiam :)
Saint Germaine Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2018 Kiedy człowiek zaczyna szukać sensu istnienia wstępuje na ścieżkę nieskończonych odpowiedzi i im dalej będzie nią wędrował tym więcej pojawi się nowych ścieżek a każda będzie miała nieskończoną liczbę skrzyżowań. Wybieram drugą wersję. Pozdrawiam 1
Wiechu J. K. Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To prawda, jeśli rozchodzi się o szukanie sensu istnienia, dobrze napisane. pozdr.
egzegeta Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2018 Autor wstawił dwie wersje ciekawego tematu, to ja - bez obrazy, wszak to przecie warsztat - wstawiam wersję swoją, na użytek publiczny :)) Oto ona: poeta to bycie sobą reszta to makijaż intelektualny czy łatwa to sztuka (a może rzecz ?) zrozumieć sens to jak wejść w chwasty i znaleźć róże kolcami mogą zranić a przecież takie piękne jestem tam --------------------------------------------------------- Wiesiek, tylko nie krzycz na mnie :) tylko skompilowałem. Pozdrowionka Wiktor 1
Wiechu J. K. Opublikowano 12 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Wiktorze, tak interesująca jest Twoja interpretacja mojego wiersza, że 'krzyczeć' mi się odechciało i 'serducho' dla Ciebie zostało. Pozdrawiam serdecznie :) Edytowane 12 Marca 2018 przez Wieslaw_J._Korzeniowski (wyświetl historię edycji)
Iwa-Iwa Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2018 Ciekawie napisane, mi tam się podobało z ciekawości tu wpadłam i nie żałuję pozdrawiam!!!
Wiechu J. K. Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Fajnie, że nie żałujesz!! Pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi