Maria_M Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Na skraju drogi wiek pamiętają chałupy z bali strzechą pokryte dniami zszarzały ściany bielone histoie różne w drewnie wyryte. Przed domem pniaczki, deska pozioma udając ławkę wszystkich witała to miejsce myślą zaczarowane gdzie wieczorami z babcią siedziałam. Poniżej strzechy na ścianie przedniej tej od południa słońcem nagrzanej wiły szelestem się suche wiechy zioła w pobliskim lesie zbierane. Na sztachet płocie czasem skrzywionym dzbany gliniane, żeliwne sagany. Czyż zapomniane miejsce Roztocza? Czy bliski sercu Guciów kochany? 31. 01.2018r. Edytowane 4 Lutego 2018 przez MaksMara (wyświetl historię edycji) 7
bajaga1 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2018 Piekny nastrojowy wiersz, ciepłe magiczne chwile zostawiają w sercu ślad, taki na całe życie.
Maria_M Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa. :))))))
Deonix_ Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Literówka; Poza tym, nastrojowy, tchnący folklorem wiersz, lubię takie klimaty. Ale miejscami drażni mnie arytmia. Pozdrawiam :) 2
Maria_M Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Takie arytmiczne łatwiej napisać. Prościej. :))) 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2018 Witam - coś mi ten wiersz przypomina - znaczy miłe - fajny klimat. Spokojnego wieczoru życzę
Annie Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 Maks Mara ty jesteś bardzo podobna do buszującej tu niedawno sprawnej poetki Bożeny :) ale może to przypadek :)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 Ładnie ciepłe swojskie klimaty:)) Miłego:))
Maria_M Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj Annie_M! Dlaczego buszującej? Nie wiedziałam, że ta strona jest tylko dla wybranych. Sprawnej- niekoniecznie, jestem początkująca i się uczę. A Bożena- też ładne imię. :)) Edytowane 2 Lutego 2018 przez MaksMara (wyświetl historię edycji)
Maria_M Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję, jak zawsze za dobre słowo. :)
Maria_M Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Fajnie, że miłe przypomnienie. :)
Annie Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2018 MaksMara, tak troszeczkę zażartowałam ale tylko dlatego, że była tu kiedyś bardzo aktywna. Każdy sam się wybiera i tu umieszcza :) Pozdr :) 1
Maria_M Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Spoko :)
azk Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2018 Podoba mi się wiersz, ale przychylam się do tych głosów, które mówią, ze warto byłoby powalczyć o rytm. Pozdrawiam :) 1
Maria_M Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję, postaram się. :)
jan_komułzykant Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) O ile "zszarzały jest ok, to "zczarniały juz nie, powinno być sczarniały, ale częściej chyba w użyciu jest sczerniały. Obydwie formy dopuszczalne. Tym razem Twój wiersz jakoś mi nie podchodzi, z rożnych względów m.in "na sztachet płocie", "deska pozioma (...) le-żała" "gdzie (...) z babcią sie-działam" :) Nie przejmuj się, bo to moje subiektywne odczucie, ale trochę te rymy i składnia jak z zespołu Mazowsze, albo Śląsk. Niby ok, bo to przecież wiersz o wsi, a folklor w tym układzie być może i na miejscu, ale jakoś mi nie bangla, sorry ;)) Edytowane 3 Lutego 2018 przez jan_komułzykant (wyświetl historię edycji)
Oxyvia Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2018 Ja mam podobne odczucia do Deonix, Kota i Janka. Fajny wiersz, bo klimaty wiejskie, dawne - taka wieś i ja pamiętam z dzieciństwa, jeździło się do gospodarzy na wakacje i ferie zimowe, właśnie na taką wieś, jaka w Twoim wierszu. Mam ogromny sentyment do takich wspomnień, bo to świat, którego już nie ma, który już odszedł do historii. Ale ta arytmia... Bardzo mnie razi. Szczególnie, że piszesz o wsi, więc przydałby się tu bardzo regularny wiersz, sylabotonik - bo takie są piosenki ludowe. Warto popracować nad wiersze, MaksMaro, bo treść, obrazowanie, klimat wiersza - to wszystko jest super, zaś arytmia psuje całość, niestety. Serdeczeństwa. :)
Maria_M Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywiście, nie wszystko musi banglać. :)
Maria_M Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. na skraju drogi chałupy z bali wiek pamietają strzechą pokryte dniami zszarzały ściany bielone historie przeszłe w drewnie wyryte przed domem pniaczki deska pozioma udając ławkę wszystkich witała to miejsce myślą zaczarowane gdzie wieczorami z babcią siedziałam poniżej strzechy na ścianie przedniej tej od południa słońcem nagrzanej wiły szelestem się suche wiechy zioła w pobliskim lesie zbierane na sztachet płocie czasem skrzywionym dzbany gliniane żeliwne sagany czyż zapomniane miejsce Roztocza czy sercu bliski Guciów kochany Tak poprawiłam, ale jeszcze pierwszą zwrotkę chcę przerobić. :) Edytowane 4 Lutego 2018 przez MaksMara (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi