Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie będę wierzył politykom
Co raj na ziemi mi budują
Tym bez empatii geriatrykom
Totalnym łajzom, zwykłym szują

Nie będę szukał wiosny zimą
Gdy wkoło śnieg i mróz siarczysty
Otulę się wełnianym szalem
Poczekam kiedy sama przyjdzie

Nie będę marzył o zbawieniu
Królestwo boże nie jest dla mnie
Kluczem do nieba jest pokora
Nie wejdę tam ze sztywnym karkiem

I w co mam wierzyć , czego szukać
Gdy wszystko jest tak bardzo złudne
Może została tylko w miłość
Ale to też jest mega trudne

Opublikowano

@Andrzej_Wojnowski

Witaj - uwierz w siebie - ja też politykom nie wieżę zwłaszcza obecnym.
Ta przed zmianami była uczciwsza wiedziała o co walczy - a dziś jak widać.
Oni zawsze coś chowają w rękawie...
Podoba mi się owa pokora klucz do nieba.
A miłość faktycznie jest trudna - ale można szybko się jej nauczyć
pokochać ją zrozumieć.
pozd.

Opublikowano

W siebie to ja wierzę, ale w ludzi coraz mniej.
Dziękuję kolego zza Wisły za poświęcony czas.
Kwidzyń do tej pory kojarzył mi się z brydżem w piwnicach zamku (przyjemne chwile), ale chyba widzę , że poza kolegami brydżystami są tam jeszcze inni ciekawi ludzie.

pozdr.

Opublikowano

Najpierw, Andrzeju, o zapisie, bo rzuca się w oczy.
Stara, odchodząca w niebyt maniera rozpoczynania wersów z wielkiej litery. Poza tym taki zapis rwie płynność tekstu.
Co jako zaimek mający zastępować zaimek przymiotny który, nie brzmi zbyt elegancko tzw. cokanie.
Zmieniłbym, choćby tak
którzy na ziemi raj budują

Wiersz bez interpunkcji, więc usuń przecinek w pierwszym wersie czwartej zwrotki.

I ostatni wers.
Określenie mega nie wybrzmiewa mi zbyt poetycko, zwłaszcza w nawiązaniu do miłości.
Jest taki stary ładny przedrostek arcy

ale to też jest arcytrudne

Poza tym wszystko ok.

Jerzy

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• stół linia demarkacyjna nie za szeroki nie za wąski dokładnie taki żeby można było przez niego patrzeć ale nie dotknąć   filiżanka do filiżanki gest do gestu dwa bieguny wszystko daleko wszystko w odbiciu nic w środku nawet nie obszar bo obszar zakłada granice a tu nic nie ogranicza nic nie łączy wypełnione niewypowiedzianym czymś co pewnie mogłoby zostać wypowiedziane ale nie jest   ruch ciał przechodzących przez tę strefę nie-strefę wyglądającą jak pokój jak coś co powinno mieć kontury gdzie płyną słowa ale słowa nie płyną tylko wszystko uchodzi powoli leniwie dokładnie w takim tempie żeby nie wzbudzać podejrzeń że cokolwiek się porusza   w tym powolnym tempie  głos omija uszy nie dlatego że go nie ma lub jest cichy ale dlatego że jest zawsze taki sam jak szum tła tej pustej sfery nie-sfery   szum rozmów poza tym miejscem jest muzyką dla tych uszu do których nic nie dociera i ten szum jest kontekstem dla zapomnianych zdań które dawno straciły nadawcę i odbiorcę   w tej rzeczywistości nie-rzeczywistości rozdzielonej stołem dotykającym biegunów są drzwi ale nie można ich otworzyć ani zamknąć bo drzwi rozdzielają to co warto rozdzielać i łączyć więc można patrzeć na te drzwi jak na dekorację niepodlegającą zmianie jak dzień wczorajszy który jest dniem dzisiejszym i dniem jutrzejszym bez znaczenia   wszystko jest tutaj w tej strefie nie-strefie rozdzielonej stołem dotykającym biegunów ale nic nie ma swojego miejsca chociaż każda rzecz jest dokładnie tam gdzie była i dokładnie tam gdzie będzie   a my jesteśmy dokładnie tu gdzie być powinniśmy choć nikt już nie wie dlaczego choć nikt już nie pamięta kiedy to się zaczęło i nikt nie pyta kiedy się skończy bo żeby coś się skończyło musiałoby się najpierw wydarzyć ale nic się nie wydarzyło bo nic nigdy się nie wydarza w tej pustce nie - pustce gdzie wszystko obok filiżanka do filiżanki gest do gestu nic w środku  
    • @Naram-sin   zmyślaj bajki srebrny kocie nie łap myszek a jak zmyślisz tylko zamiaucz  ja usłyszę   odpuść sobie dzisiaj nocne polowanie starczy sięgniesz miękko łapką i dostaniesz   albo spijesz ją łakomie w misce mleka twoja gwiazdka lubi koty właśnie ziewa   taki obraz w ładnej ramce oprawiony chcę oglądać przy bajeczkach nieskończonych        
    • To @corival!!! Fajne zdjęcia.
    • Ludzie przychodzą i odchodzą, ślad zostawiając w naszym życiu. Czasem wyraźny i znaczący, czasem muskając tylko skrycie.   Ktoś może był przez krótką chwilę, lecz światło wpuścił , rozpłomienił. Inny zatrzymał się na dłużej, ale nie zdołał świata zmienić.   Wciąż najważniejsza jest obecność tych, co potrafią widzieć więcej. I wiedzą,  kiedy trzeba  stanąć, aby przytulić czyjeś serce.
    • My wszyscy jak wieszcze Adam z Juliuszem niezgodni jesteśmy a każdy geniuszem
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...