Jacek_Suchowicz Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2017 Czy za sto lat zostanie ślad z wierszy pisanych z sentymentem, bo przecież już nie będzie nas. Czy piękno pozostanie pięknem? Światowy luz wciąż psuje gust, przestrzeń wypacza skandalista, poszukiwaczy trąbi bus a w ciszy tworzy dziś artysta. On warsztat ma, w regułach trwa, wiążąc w oktawy; marmur, słowa, w których muzyka cicho gra. Wyznacza rytmy złoty podział. Ukryty żal wśród małych sal, w grupie dość licznych sympatyków, w sercach okrytych smutkiem trwa. Codziennie karmią garścią kiczu. Historii młyn przemienia w czyn laury rozdając tym na scenie a twórczość inna jest jak klin, strącona zaraz w zapomnienie. Czy chociaż raz nadejdzie czas, (może pytanie niezbyt celne) że ludzie piękno wokół nas oceniać będą samodzielnie? 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 @Jacek_Suchowicz Niezwykle trudno przypisać pięknu jakąkolwiek teorię. Może dlatego, że jest pojęciem subiektywnym i względnym. Każdy twórca może mieć własną wizję, zupełnie niepodobną do naszej. Moja wizja piękna, skłania się do proporcji i harmonii. Zapewne nie jest moja, nie jest samodzielna, tylko czyjaś, ale przylgnęłam do niej całym swoim jestestwem i nic na to nie poradzę. Ze współczesnej sztuki (poezji, architektury, malarstwa, muzyki... niewiele mi pasuje, stąd jestem, gdzie jestem. Nie zamierzam na przekór sobie dopasowywać się do trendów. Może zdaniem niektórych powinnam kryć się z taką wstydliwą dolegliwością, ale nie potrafię. Zatem pisz Jacku i przykładaj się do tego jak dotąd Serdeczności :)
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 @Jacek_Suchowicz Witaj - jakiś fragment zostanie - wszystko nie wyblaknie. A owe piękno może będzie jeszcze piękniejsze a może zubożeje. Kto to może wiedzieć Jacku. A luz o którym wspomniałeś musi być nie można go krępować znaczy nie z przesadą. Tak mi się wydaje. Ciekawy temat poruszyłeś. pozd.
kb. Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 @Jacek_Suchowicz jak dla mnie strofy 3 i 5 jakby zbędne i powodują że wiersz sprawia wrażenie nadpisanego. pozdrawiam.
Basia_Malic Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 @Jacek_Suchowicz Jestem przekonana, ze jakiś ślad pozostanie i tego możemy się trzymać. Ja nie umiem się znaleźć w nurcie poezji współczesnej nie ogarniam jej. Z mojego punktu widzenia poezja niech ma te rymy czy też rytm jak w wierszach białych i to tworzę i czytać będę. Pozdrawiam serdecznie:))
Jacek_Suchowicz Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. w pewnym sensie masz rację - piękno może być pojęciem subiektywnym ale ma swoje stałe kanony i w każdym z nas jest dążenie do proporcji i do harmonii to jest klasyka piękna To że ze współczesnej sztuki niewiele Ci pasuje to ok. i wspaniale, że o tym piszesz. Ludzie winni mówić szczerze a nie ogólnie się okłamywać. Jak jakiś znany twórca ze znakomitym dorobkiem puści gniota to mało kto odważy się napisać co naprawdę czuje. Przykłady można mnożyć. A już hipokryzją jest dostosowywanie siebie do trendów Cenię Ciebie, że jesteś sobą :)))))
Jacek_Suchowicz Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czyli postulujesz demokracje w sztuce - pełen luzik ok. Instrukcja obsługi odkurzacza - może zostać utworem poetyckim :)))
Jacek_Suchowicz Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. każdy rozumie po swojemu i ok. 5 strofa bardzo ważna. Nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego przy zmianie władzy z lewa na prawo lub odwrotnie zmieniają się w szkołach podręczniki wraz z zawartością wskazanych twórców? pozdrawaim
Jacek_Suchowicz Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nikt Ci nie każe pisz po swojemu ale pierwej poznaj warsztat:))
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 @Jacek_Suchowicz Witam ponownie - nie to miałem namyśli Jacku. Tylko że nie można wszystkich wolnych myśli zamykać, myśli nie szkodliwych dla innych. pozd.
Marlett Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 @Jacek_Suchowicz Wszelkie dyskusje na temat sztuki mogą być prawdą lub zaprzeczeniem , dlatego zacytuje jedno zdanie; „Sztuka jest samowolą geniusza.” Adolf Loos
Jacek_Suchowicz Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. sprowadzam do paradoksu instrukcja obsługi odkurzacza nie jest szkodliwa a wręcz przeciwnie pożyteczna pozdrawiam
Jacek_Suchowicz Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ale też może być samowolą profana - ileż dzieł w swojej epoce uznanych za genialne w miarę upływu czasu przepadły bez wieści - tylko czasem się o nich wspomina ale też odwrotnie ile dzieł w chwili powstania zlekceważonych okazało się ponadczasowych genialnych pozdrawiam
Lilka_Laszczyk Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2017 W wierszu pobrzmiewają nutki żalu za oczywistym i czystym zdefiniowaniem piękna. Ilu ludzi tyle tych definicji. Ile czasów i kanonów tyle poczucia piękna. Dzisiejsze, współczesne pojmowanie nie jest ani lepsze, ani gorsze od poprzednich. Po prostu jest INNE... Twój wiersz Jacku, spełnił można stwierdzić role dydaktyczną i doprowadził do refleksji ... czym jest to całe piękno o którym dywagujemy od pokoleń. I chwała Ci za to)) A poza tym jest zgrabnie i bez zarzutu napisany, co też się chwali. ( ja przynajmniej chwalę)))i pozdrawiam przy okazji też! L.L
anna_barbara__czuraj-struzik Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2017 dobry tekst na piosenkę lub balladę :)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za pochwały denerwują mnie ludzie powielający stereotypy Na pytanie: Podoba Ci się To odpowiedź: Piękne, ale powiedz mi o co tu idzie:)) Pozdrawiam
Jacek_Suchowicz Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to trzeba jeszcze coś dopisać :))
Rekomendowane odpowiedzi