gabrysia_cabaj Opublikowano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 Po co je zrywać, otwierać im klatki piersiowe, pozbawiać pestek, po co? A tu robak się wije z czarną główką, a tu maź wypływa - lepią się brudne palce. Ani miłości w tym, ani niechęci, tylko jakiś porządek, kiedy już równo ułożone. Marszczyć się będą, ciemnieć... W pamięci mam kwitnące drzewo. Twoje białe włosy mnie rozklejają, gdy znowu niesiesz wiaderko śliwek i nigdy nie zdradziłeś .
Kajetan_Kass Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 Może się czepiam, ale "suszone" to te śliwki dopiero staną; teraz co najwyżej są zerwane. Po co zrywać..? Choćby po to, aby pisać o nich wiersze. I pamiętać, że (ktokolwiek to jest; dziadek?) "nigdy nie zdradził". Ładna ta ostatnia strofa. Pozdrawiam.
anna_barbara__czuraj-struzik Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 ładnie mówi ten wiersz :) :)
bronmus45 Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 Jednak nie nadaję się do grupy ..."wprawnych poetów" Nie rozumiem bowiem - a powinienem przy swoim wieku - jak w suszonych śliwkach wije się robak z czarną główką, lub też kwitnące drzewo i wiaderko śliwek... Suszonych?
gabrysia_cabaj Opublikowano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 @Kajetan_Kass no taką miałam fantazję, Kajetan, że tytuł jest metaforą tego, co przemija thx za zaglądanie i krytyczne uwagi w zasadzie według wszelkich prawideł do tego tytułu powinien być całkiem inny tekst, ale ja nie lubię prawideł:) pozdrawiam g.
gabrysia_cabaj Opublikowano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 @anna_barbara__czuraj-struzik może dlatego, że kobietę kobiecie łatwiej zrozumieć, Anno;) dobrej nocy g.
gabrysia_cabaj Opublikowano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 @Mithotyn ot i... natchniony mędrzec
gabrysia_cabaj Opublikowano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 @Bronisław_Muszyński proszę się nie sugerować działem - dla wprawnych poetów to tak trochę na wyrost, jak dla wprawnych gniotów;) dobrej nocy g.
gabrysia_cabaj Opublikowano 13 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Października 2015 @Mithotyn Chochoł Podano informację o silnym wybuchu na Słońcu, że będzie możliwość, żeby ujrzeć zorzę. Czy marzysz o zorzy? Czy śnisz o niej? Zobaczyć zorzę polarną i umrzeć? Te wszystkie warunki: wybuch na Słońcu, czyste niebo, ja nocą przy oknie. Ale tam zawsze ta sama słoma w balotach - patrzeć na słomę, myśleć o słomie, kochać słomę, jeść słomę. Niechęć do słomy pogłębia się. Potencjalny gnój - człowiek wewnętrzny. Człowiek wewnętrzny wyłazi gardłem, jak słoma z butów. Nie przeszkadzaj mi, zostaw samą - nie widzisz, że piszę? Grabić słomę, garbić się, pewnego dnia urodzić słomę, zobaczyć zorzę - niech będzie pochwalona. tak że luz, bez obrażania mnie, ok?
gabrysia_cabaj Opublikowano 13 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Października 2015 heh...co czuję to inna sprawa, M dobrego dnia g.
Anna_Myszkin Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2015 Można też snuć o śliwkach - czemu nie? Nawet rozumiem zamysł, tylko dlaczego ten finał taki "kobiecy", słodki jak powidła... Pozdrawiam.
gabrysia_cabaj Opublikowano 15 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2015 słodki finał:) suszone śliwki to nie powidła dobrej nocy g.
Anna_Myszkin Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2015 Właśnie tej wytrawności suszonych śliwek zabrakło w tekście. Dobranoc.
gabrysia_cabaj Opublikowano 16 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 jakie frywolne myśli miała artystka, pisząc o kwitnącym drzewie zachowanym w pamięci, i o białych włosach, to jest wytrawność suszonych śliwek, Anno;) dobrego dnia g.
Anna_Myszkin Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 No tak, "artystek" wytrawność czasem nie przekłada się na wyborność tekstu, jak widać. Dobranoc.
gabrysia_cabaj Opublikowano 17 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 Tak bywa, Anno - ja na ten przykład nadaję na falach krótkich
Hannah_K Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2015 Suszone śliwki będą efektem końcowym poczynań teraźniejszych, przyszłych ale były też przeszłych. Zatrzymałam się przy Twoim wierszu i odejść nie mogę...
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2015 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. słoma wystaje z tekstów i pseudoripost mających jedynie na celu grafomańskie odreagowanie prymitywnej jednostki w urojeniach na wielkość pytanie za dolara - a gdzie są opiekunowie działu? dlaczego Admini nie reagują na ewidentne chamstwo w żadnym stopniu nie odnoszące się do wiersza lecz do Autora? - to są jak widać tutaj bardziej uprzywilejowani? jednym wolno - innych się banuje...?! Skandal!
gabrysia_cabaj Opublikowano 23 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Października 2015 @Hannah_K dostrzegłaś, Hannah, ehhh.... dobrego dnia g.
Rekomendowane odpowiedzi