Tdk crew Opublikowano 11 Grudnia 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2004 W domostwa progi Ojca mego wszedłem dnia pierwszego Poszukując duszy bliskiej sercu memu Zbliżyłem się do odwiecznego tunelu Ujrzawszy łzy jesieni bez kosy i kamieni Uprzątałem je z tej ziemi nie myśląc o jesieni. Poranny wiatr przyniósł wiosny wspomnienie Wiec będzie chwila na milczenie Mój wzrok ku Bogu skierowany Otworzył usta moje, co będą walczyć o podboje. Ojcze coś jest nade mną w niebie Pozwól tej duszy przybyć do siebie Choć pamięć moja zawodzi to nic nie szkodzi Wiec otwórz wrota wieczności i przyjmij nowych gości Zaufaj wiec sercu memu, niech będzie po Bożemu. Rozpaliłem płomyk nadziei by oświetlał Ciemności stronę i przypomniał ciernistą koronę Jak Duch Święty zstąpiłem na świece by przybliżyć Drogę kobiecie, drogę do Boga Ojca mego Bo miłość zawsze panuje u niego.
Michał_Zawadowski Opublikowano 11 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2004 no nie wiem. jak to tak sobie czytam, to czuję się dziwnie już od samego początku - "W domostwa progi Ojca mego wszedłem dnia pierwszego" - nie dało się bardziej przekombinować? a później jest cały czas tak samo. widzę nadmiar formy, dramatyczny nadmiar formy.
teraa Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 tragiczne i nie wiem po co w tym dziale tera
dytko Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 tragedia, patetyzm wylewa sie nadmiarem, tylko nie marszcz czola, krytyka buduje i bedzie coraz lepiej pozdrawiam
Marek Hipnotyzer Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Ja widzę nadmiar religi. Zalecam ateizm, tak jak zalecam ateizm w strefie Gazy.
Tdk crew Opublikowano 12 Grudnia 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 niewiem dlaczego patetyzm ma byc zly a zwlaszcza w tym utworze!!A co do tragedii to nie rozumiem gatunek jak kazdy inny!!
Marek Hipnotyzer Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 może żartujesz? ale nie chodziło o gatunek "tragedia", np. "otello" lub "ryszard II". chodziło o to, że tragicznie Ci to wyszło. patos jest żenujący. o wierze pisze ks. Twardowski i pisze w taki sposób, że nikt za tą wiarę się nie powiesi, ani nie rozbije o wieżowiec. jak czytam : w domostwa progi Ojca mego to normalnie mi się Licheń wyświetla. pusty patos, szkoda oczu.
dytko Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 tragedia- mialem na mysli cos w rodzaju zenady, kiepscizny, cos czego nie umiem przelknac, patetyzm nie jest zly, pod warunkiem ze ma on jakis sens, ma swoja forme i styl, tego tutaj nie ma pozdrawiam
Tdk crew Opublikowano 12 Grudnia 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Moze i masz racje ale wierszyk miał być jak najprostszy!!tragiczny i zarazem optymistyczny jak pisze nie zastanawiam sie co pasuje w danym wersie a co nie!!a pozatym co tu duzo mowic nie znam sie na tym tak jak ty chociazby!!!wiec trudno mi nawet cos poprawic chociaz sie staram!!i nie poddam sie pisze jeden wiersz ktory przynajmniej dla mnie jest ciekawy wiec czekaj cierpliwe a ja poczekam na krytyke
Marek Hipnotyzer Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 tak gwoli wyjaśnienia ( żeby nie było, że się mądrze czy coś ) nie ma czegoś takiego jak patetyzm, nie ma też patetyczności. rzeczownik to "patos", od czego został utworzony przymiotnik "patetyczny"
Tdk crew Opublikowano 12 Grudnia 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 to akurat wiem ale dzieki za opinie!!ale bezprzesady z tego co mowisz to wiersz jest do bani jakby go rydzyk napisal
dytko Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 ja tez sie nie znam :), tez jestem niemalze poczatkujacym, mimo ze troche wierszy i opowiadan za mna, tu nie chodzi o poprawianie, tu chodzi raczej o to ze w przyszlosci wyczulisz sie na pewne sprawy, ktore ktos Ci wytknal, pokazal, skrytykowal. Spojrzysz na to z innej strony i o to w tym chodzi, genialnego pisania sie nie dziedziczy (chyba) na nie sie pracuje... kwestia czasu i treningu, tak mysle, pozdrawiam i zycze powodzenia. dytko
teraa Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tragedia w tym przypadku to nie gatunek... tylko określenie tego wiersza.... tragiczny (czyt. kiepski) tera
Tdk crew Opublikowano 12 Grudnia 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 widze ze ten moj wiersz zbiera same negatywy nie poddam sie jednak!tera dzieki za lekcje polskiego ale skapowalem sie sam pozniej
teraa Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no ok :) to nie było złośliwe pozdrawiam tera
Klaudiusz Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 a ja będę złośliwy bo "tdk crew" kojarzy mi się z hh, tego to by chyba nawet rydzyk nie napisał ale ma jedną zaletę - jest argumentem dla ateistów... a bez złośliwości - spróbuj to napisać bez rymów... pozdr
Rekomendowane odpowiedzi