Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

słowa ranią jak ostrza

Rekomendowane odpowiedzi

z cyklu:

[color=green],,te same słowa
wypowiedziane z różnych ust
mają inne wartości
te same słowa
ranią jak ostrza
lub są miodem dla serca"
[/color]

,,słowa ranią jak ostrza"

tych kilka słów
zraniło
jak lśniące ostrze
wbite w serce
pełne zaufania i nadziei
wiary i miłości
teraz pełne bólu
krwawi
wzniecając w oczach płomień

kap...

pierwsza
ciepła kropla krwi
roztrzaskała się
o zimną posadzkę
jak serce złamane

gdy zostałeś dotknięty przez złe dni
sam sobie
nie umiałeś podać pomocnej dłoni
pamiętasz
słowa otuchy być się nie poddawał?
wspólnie
odbudowaliśmy twój świat
który legł w gruzach

kap...
kap...

druga
letnia kropla krwi
roztrzaskała się
o zimną posadzkę
jak ciepłe westchnienie
znudzonego pasażera
o szybe samochodu

kap...
kap...
kap...

trzecia
zimna kropla krwi
rozpaliła ogień
na moście naszej przyjaźni

swieże rany w sercu
jeszcze się nie zabliźniły
słowa
które wypłyneły
z twoich ust tak niedbale
pogłębiły
te jeszcze nie zagojone
pocieły
jak ostry nóż

kap...
kap...
kap...
kap...

dzisiaj wiem jakie to uczucie
być
nie dotkniętym
dłonią wiecznego szczęścia
i nie obmacanym
szorstką łapą samotności

stoimy na zgliszczach mostu
który spłoną
echo zawsze wraca
człowiek nie
twoje zapewnienia
były
poematem pięknych słów
rzuconych na wiatr
recytowały je
kamienne usta
nie wrażliwe na dotyk słów

23.12.2013r. Michał Piechocki & Joanna Burek

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Nietuzinkowi Rulez !!   Warszawa – Stegny, 24.02.2025r.   PS - przepraszam szanowne Forum, że nie ten dział. W miniaturach do nowego wpisu zostały mi 3 godziny, ale mam generalnie centralnie i systemowo niektóre rzeczy gdzieś, więc niebawem planuję skok do baru i zniknięcie, a co za tym idzie nie mam cierpliwości odczekać powyższego czasu. Może będzie jeszcze okazja się poprawić, ale teraz planuję raczej się lekko zaprawić. Pozdrawiam - Autor!!
    • słaby pierwszy wyprowadza cios  wygrzebie z garażu magnetron by straszyć promieniem śmierci    za wodzem do końca pójdziemy  przegra powiesimy    dusze Kozaków lęgną się w czarnej ziemi na gołoborzach przedhistorycznych kamieni    w tej rozpaczliwej walce  obyś nie dał się poznać  mężem Boudiki    to nie kominkowe przemówienie  Roosevelta ani patriotyzm  na falach eteru Churchilla  to kunszt oratorski po plecach  roztaczający ciarki    intelektualny przełom    śpiesz się bo nie będziesz miał   państwa             
    • @Somalija Świetne! Do tego pobudza wyobraźnię i można swobodnie manipulować treścią według własnych wyobrażeń, niekoniecznie fizycznych. Pozdrawiam.
    • Wykuta z iluzji podpora człowieka Co krok oddala się od właściciela Mówiąc: "dobrego już nic mnie nie czeka" Bezdusznie opluje choćby przyjaciela   Rachunek zysków zapomniał o stratach Ponownie coś chcą a nic nam nie dają A przecież sukces, porażką obszyty Gdyż to co cenne zdobywa się w "ratach"   A co gdy Ci już niewiele zostaje? Gdy gwiazdy szybko zachodzą półmrokiem Księżyc złośliwie odbija twe kłamstwa Może to już czas by spotkać się z Bogiem?   A jeśli wszystko absurdem podszyte? Nieważne, od dawna już nie umiem marzyć Łza na policzku szepcze tylko jedno Zabij, bo inaczej możesz mi wybaczyć  
    • Niczym ptak w klatce  Zapieczętowana ma dusza w ciele człowieczym Ulotnić się pragnie z tego świata Skazana na czekanie  Do dnia mego ostatniego tchnienia By wyrwać się z życia cyklu I pognać w miejsce jej przynależne Wiecznej nicości otchłań Lub światła blasku stronie
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...