cezary_dacyszyn Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2012 przekraczamy te same progi zupełnie innymi stopami absolutu twoje prawdy są najsilniejsze moje strawi byle ogień nie pamiętasz kiedy podarowałem ci niebo do dzisiaj wszystkie słońca zamieniły się w kamienie rzuć we mnie ostatnim niezawodnie trafisz w sedno Wolin 01 V 2012
Roklin Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2012 Przeczytałem z dużym zainteresowaniem... Jeśli dobrze interpretuję, wiersz dotyczy ludzi o niestykających się sposobach myślenia... Ciekawie wyrażona myśl, dobry technicznie... jest git. Pozdrawiam :)
Anna_Para Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2012 Cezarku, podtrzymuję opinię, że piszesz coraz lepiej. "stopy absolutu" zmieniłabym na inną konstrukcję gramatyczną, bo się zbudowała nie bardzo lubiana przydawka dopełniaczowa. Ale wiem, co odpowiesz: Nie byłoby pary :) Fajnie osnuwasz tekst na biblijnym cytacie: Ktokolwiek z was jest bez winy, niech rzuci we mnie kamieniem. Wyraźnie zaznaczasz opozycję: ty - ja, twoje - moje, wskazując na to, co jeszcze wspólne. Choć czas zrobił swoje: "do dzisiaj"... I tu zaproponowałabym zabranie "do". Gdybyś się nie pogniewał, zaproponowałabym, co poniżej:przekraczamy te same progi zupełnie innymi stopami twoje prawdy są najsilniejsze moje strawi byle ogień nie pamiętasz kiedy podarowałem ci niebo dzisiaj wszystkie słońca zamieniły się w kamienie rzuć we mnie ostatnim niezawodnie trafisz w sedno Jak widzisz, niewiele zmieniam, bo też niewiele potrzeba. Najlepszego w Nowym Zmroku! Cieplutko, Para:)
cezary_dacyszyn Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. napisany kilka dni przed sprawą rozwodową , dotyczy ludzi , którzy w ciągu lat poróżnili się sposobem myślenia ... Pozdrawiam ;-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ja nie wiem co to jest przydawka dopełniaczowa bo nie skończyłem filologii polskiej ANI nawet rosyjskiej ;-) Ciebie absolut o to podejrzewam :-) I tak : oczywiście domyślasz się słusznie , już tu maczę : stopy = pewne oparcie , absolut = coś niezatapialnego , PEWNIK . Każdy ma swoją niepodważalną rację . Ta przydawka czy co tam - ma za zadanie to podkreślić . No bo stopami ... czego ? jakimi ? DUO : to proces . Rozciągający się w czasie . Nie stało się nagle , dzisiaj ... Ta osoba negowała wszystkie dobre chwile jedną po drugiej , wypalała je w sobie , żeby bez skrupułów osiągnąć CEL .
cezary_dacyszyn Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie zmieściło się ... Dziękuję za zmuszenie mnie do wysiłku um ysłowego , mam nadzieję , że rozjaśniłem . A jeśli mimo wszystko oblałem , trudno ... Serdecznie , stop cezu i arka ;-))
Lilka_Laszczyk Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Dosadnie, zrozumiale i gorzko, ale z widocznym pogodzeniem się z sytuacją. Jedyne z czym się nie zgadzam to ten...absolut (nieprzystający do sytuacji moim zdaniem, pomimo tłumaczenia). Ale przecież nie musze się zgadzać. Pozdrawiam Cezary w ostatnim dniu tego roku Lilka
aluna Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Mocno Czarku pojechałeś ,,,aż mi dech zaparło! Nie raz , nie dwa myślałam o tym kto w kogo kamieniem?!I za co?! Pozdrawiam! Hania
lena2_ Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 gorzko- smutne refleksje, eh..życie, bardzo wymownie napisałeś:) Miłego!
Baba_Izba Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Ciekawy wiersz, wymusza powolne czytanie - z zastanowieniem. Potem chce się pomilczeć. Serdeczności Noworoczne - baba
cezary_dacyszyn Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. miło Cię gościć , pozdrów Wały ode mnie ;-) Absolutnie i już !
cezary_dacyszyn Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hmmm ... facet nazywa rzeczy po imieniu ... Czy to mocno ? Bo ja wiem ... ? Pozdrawiam , C :-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jednak ... pomimo ... nieopodal ... chylę czoła pod Twoim wierszem ... Ten przy nim to jak jeansy przy fraku ... Ale dzięki , że czasami nosisz ;-)
cezary_dacyszyn Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki Babo za powolne czytanie . Ba ... Bo w tym przypadku chyba tak trzeba ... To ja już milczę ... ;-)
Oxyvia Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2013 Strasznie smutny wiersz o zniszczeniu uczuć. I bardzo w tym polski, niestety.
Lilka_Laszczyk Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. miło Cię gościć , pozdrów Wały ode mnie ;-) Absolutnie i już ! Wały pozdrowiłam wczoraj, hucznie i głośno (aż mam wrażenie, że za głośno). Skoro już tak absolutnie upierasz się przy absolucie, to absolutnie wycofuję sie z krytyki absolutów wszelakich. Wszystkiego naj.... w Nowym Roku ( miłości zwlaszcza !) Lilka
Sylwester_Lasota Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2013 wiersz jak uderzenie kamieniem w potylicę. mówiąc szczerze też zaciąłem się przy absolucie i pomyślałem, że lepiej czyta mi się bez niego :), ale to Twój wiersz :). pozdrawiam i do poczytania :)
cezary_dacyszyn Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak myślę , że gdybym u kogoś przeczytał , bez tego absolutu - umysł nakazałby mi wyobrażenie sobie czyichś nóg . I buty byłyby bez znaczenia :-) Jeszcze gdyby to były nogi jakiejś ... Może wtedy przy wierszu bym się zatrzymał ;-)
Nata_Kruk Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Cezary, skrzywiłam się nieco przy.. absolucie. "do dzisiaj wszystkie słońca zamieniły się w kamienie"..to jest.. :) i to rzucanie we mnie, znaczy.. w Ciebie/peela, też. Ogólnie, jest dobrze. Pozdrawiam.
cezary_dacyszyn Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. choroba ... aż się zacznę bardzo zastanawiać ... ale nie znajduję zamiennika dla podkreślenia istoty ... ;-)
Rekomendowane odpowiedzi