Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

im bliżej życia tym bardziej wciągają
jego zagadki
domagając się rozwikłania

dryfujesz po ich powierzchni
tu się pośliźniesz tam przejedziesz
skazany na nowe
wieczorem
nakręcasz się na wczesne wstawanie
otwierając kolejny dzień
z instrukcją obsługi

wytyczasz docelowe trasy
w towarzystwie nieugiętej dyscypliny
zanim zdasz sobie sprawę

że nigdy nie jest za późno na zrozumienie
o co tak naprawdę warto walczyć
i uwierzyć że jutro może być kolejnym cudem

każdy dzień jest wigilią twoich oczekiwań

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nigdy nie jest za późno, żeby się urodzić na nowo.
Świetna kwintesencja, dziękuję za piękne słowa pod wierszem.
Wszystkiego dobrego w nowym roku, Oxy.
Grażyna
:)
Najlepszego, Grażyno! Oby Ci się wiodło we wszystkim! :)
Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nigdy nie jest za późno, żeby się urodzić na nowo.
Świetna kwintesencja, dziękuję za piękne słowa pod wierszem.
Wszystkiego dobrego w nowym roku, Oxy.
Grażyna
Najlepszego, Grażyno! Oby Ci się wiodło we wszystkim! :)
Opublikowano

osobiście drażnią mnie okazjonalne wierszyki pt opłatek wigilia choinka itd ... Generalnie pomijam . Ale u Ciebie jeszcze z jakąś skromnością i chociaż kręci się wokół , to bez zbytniego patosu , czyli do zniesienia ;-) . Niemniej jak znam GK :-) , to potrafi mniej przegadanie :-) Trzecia odstaje od pozostałych zdecydowanie na plus dyscypliną poetycką ;-)) Serdecznie , C :-)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Witaj - znam ten ból - ale cudem z niego wyszedłem -                                                                                                 Pzdr.wieczorowo.
    • Kiedy odejdę, przez chwilę Me życie w muzyce będzie trwało, Jak wir piany w wodnym pyle, Gdy morze już falę zabrało. Na chwilę te noce i dnie W pieśni kruchej jak piana zapłoną, Żyjąc w świetle, nim staną się Nicością, na dom im przeznaczoną.   I Sara (1920): A little while when I am gone My life will live in music after me, As spun foam lifted and borne on After the wave is lost in the full sea. A while these nights and days will burn In song with the bright frailty of foam, Living in light before they turn Back to the nothingness that is their home.
    • Zejście w dół. Spadam. Na łeb, na szyję. Sypię się, przepadam. Żyję. Bum bum,  w głowie ruch w dole szum. Nie inaczej. To co widzę na dnie tego nie odzobaczę. Trwa niemy bal. Cel - pal! Strachy patrzą  z boku.  Potwory wyłażą  z wnętrza. Dotrzymują kroku. Kręcę się wiję w amoku. Ogień liże zachłannie.  Strach kąsa szyję. Trochę płaczę.  Wyję! W koszulce, na boso zalana rosą łez. Osusz mnie, przytul. Weź!  A ty szczujesz mną psy. Jestem wściekła. Ty-zły. Serce jak bęben,   tłucze i wali. Piekło się pali. Nikt nie ocali. mnie. Zostaje trwogą. Diabły ze śmiechu  pękają, nie mogą. Tańcz! wrzeszczą.  Kołysz biodrami! Nie przestawaj!  Szalej do dna! Płoń!  Duszę dawaj! Więc tańczę, stopy zdzieram. Upadam, wstaję. Umieram. Wyciągnij rękę lub stratuj! Wybacz mi! Zostaw! Uratuj! Jeszcze sekunda, moment. Przestanę istnieć nim spłonę. Chyba pojawił się  żal. Kończy się bal. Powstaję, odpalam szluga. Noc lepka, jak krwista struga. Wejdź w moje posiadanie. Zatańcz  upiorny taniec. Zagin w moich objęciach. Diabła pragnę, nie księcia!   I cisza. I nagły wrzask. Spocone ciało. Już brzask. To sen więc czemu płaczę? Nic nie mam. I nic nie znaczę.   Zahaczam o ciebie myślami. Popioły pomiędzy  nami. Ja cela a ty skazaniec.   Zatańczysz ze mną upiorny taniec?      inspiracja @Migrena "Upiorny Twist w piwnicy"     Dziekuję za inspiracje!                         
    • Witaj - ciekawie piszesz -                                                       Pzdr.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...