Szymon_W. Opublikowano 19 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2012 przyszedł dziś do mnie ranny październik - wszystkie liście czerwone spojrzenie jeszcze ciepłe ale chłód już się ciągnie za babim latem i opadają wspomnienia o Słodkiej Jagodzie błękitnym zachwycie może za pół wieku on oszroniony ja siwiejący nie patrząc przez ramię ze śmiechem pójdziemy w spokojną zimę
Szymon_W. Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Jeśli nie myśleć ciągle o lecie, to i zimę da się przeżyć... chyba :) Dziękuję za czytanie i pozdrawiam :)
Magdalena_Blu Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Dobry pomysł z rannym październikiem. Wiersz ma swój urok. Pozdrawiam:)
NOWA Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2012 Mnie też sie spodobał ten ranny październik i pomysł na przechodzenie z jesieni życia w spokojną zimę. Pozdrawiam:)
Kaliope_X. Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2012 przypominasz, jak bardzo ważny jest w utworze sam tytuł. tutaj dwuznaczny, a jednak wymowny. wiersz ma ciekawą myśl, ładnie ubraną w metaforę przemijalności pór roku - etapów życia. jedynie trochę odstaje od takiego obrazowania ciągnący się chłód w drugiej zwrotce... ale to takie moje widzimisię. natomiast bardzo podoba mi się kończące wiersz zestawienie dwóch odległych przestrzeni - próba wyrównania, złączenia w równoległym biegu tego, co nieuchronnie nadejdzie, z czymś, co nas poprzedza, choć przecież tylko cyklicznie. spokój i uśmiech tworzą klimat łagodnej refleksji, jak ranny liść - nasyconej "czerwienią", lecz tylko na chwilę... pozdrawiam serdecznie, in-h.
innocenty_prędki Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2012 przyszedł dziś do mnie ranny październik z czerwonym liściem chyba tak lepiej, co nie? ;))
Szymon_W. Opublikowano 21 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2012 Kaliope, z "ciągnącym się" chłodem masz po części rację, bo może się to kojarzyć z czymś "za", a nie "przed" nami :) Z drugiej strony "chłód się ciągnie za babim latem", a babie lato to jakiś zwiastun. Więc może to po prostu taka "ciągnąca się", krążąca gdzieś nad nami świadomość?... Innocenty, póki co zostawię "wszystkie liście". Bardziej mi pasują, ale za opinię dziękuję :) Tak jak dziękuję za wszystkie zostawione komentarze :) I pozdrawiam serdecznie.
Nata_Kruk Opublikowano 23 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ranny, bo wszystkie liście czerwone, fajne to. Pomijam "się ciągnie" i wolałabym.. ale już chłod za babim latem. Ładne zakończenie, środek gorzej wypadł. Pozdrawiam... :)
Szymon_W. Opublikowano 24 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2012 Dziękuję za poczytanie i również pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi