La_Fée_Verte Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2012 [center]A kiedy już chwycimy Wenus lewą dłonią, prawą zaciśniemy na Jowiszu, kiedy stopy mocno oprzemy na Merkurym i Saturnie i gdy księżyc zwieńczy środek pentagramu, a Mars zawiśnie nad głową co wtedy? Powirujemy przez wszechświat pełen innych wszechświatów takich jak my sami? I czy wtedy już koniec będzie? Czy końca i początku nie znajdziemy a tylko okrąg, w który nas wpisano? I który w wir wprowadzony czyjąś ręką mknie i mknie i końca drogi nie widać? Bo w początku pamięć dawno się pogubiła.[/center] Pomyślałam sobie wczoraj, że dawno niczego nie napisałam. Natchnienia próżno szukać, więc książkę jedną na chybił trafił otworzyłam, bo może tam Muza jaka przysiadła - między stronami? Ale nie. Żadna Muza. Witruwiański człowiek spojrzał tak jak zwykle. Popatrzyliśmy więc na siebie, pogdybali i popisałam sobie (w sumie cztery twory, bo następna na chybił trafił ukazała się grota :)). [center][img]http://i.imgur.com/m1ib9.jpg[/img][/center]
Anna_Myszkin Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Ostatni wers, jeśli pozwolisz, zajmę trochę prywatnie, a ogólnie zgodzę się z teorią "sprawczej ręki", bo tak mi dziś wygodniej. Dzięki. Pozdrawiam :)
maria_bard Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Forma miała poprawić przekaz. Nie poprawiła. "mknie i mknie", "wszechświat pełen innych wszechświatów" -to jest pustosłowie. Opisanie człowieka Leonarda miało uczynić wiersz, poezję. Nie uczyniło. Ostatnie trzy wersy szczególnie nieudane. Tekst pisany trochę na siłę, bez wdzięku i emocji, nieudolnie opisujący "skrót ludzkości". Pozdrawiam. E.
La_Fée_Verte Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Dziękuję za czytanie oraz konstruktywną krytykę. Oczywiście, że nie mam nic przeciwko prywatnemu zajęciu żadnego z wersów, Aniu :) Pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2012 ciekawy pomysł, ale odnoszę wrażenie, że komentarz do teksu wyszedł ciekawiej niż sam tekst :). ten ostatni, myślę, jeszcze do poprawy. pozdrawiam serdecznie i do poczytania :)
Rekomendowane odpowiedzi